BenátkyUnsplash/
StoryEditor

Benátky oddnes spúšťajú rezervačný systém a poplatok za vstup do mesta. Vieme, ako sa mu môžeš vyhnúť

Miroslav Kamody16.01.2023., 13:00h

Slávne talianske mesto zavádza ako prvé na svete nepopulárne riešenie. Poznáme presné sumy a máme aj tip, ako sa poplatku môžeš vyhnúť.

Lajkuj Brainee.sk na

Benátky rozhodne patria k destináciám, ktoré by mal za život vidieť aspoň raz každý z nás. A to ani nehovoríme o tom, že vzhľadom na klimatické zmeny si ich ďalšie generácie už možno vôbec neužijú. 

Aj kvôli tomu sa do Benátok denne nahrnú desaťtisíce turistov, čo citlivá infraštruktúra historického mesta nedokáže zvládnuť. Mesto je tak šialene preplnené, z čoho nemajú radosť nielen domáci, ale koniec koncov aj samotní návštevníci, ktorí si ikonické miesta predstavovali rozhodne inak.

image

Kam letieť priamo z Bratislavy? Do týchto miest môžeš letieť za pár drobných a nemusíš cestovať na Schwechat

Už len rezervácia a poplatok

Benátky preto pristúpili k zásadnému rozhodnutiu, ktoré práve dnes nadobúda platnosť. Ako informuje portál Lonely Planet, mesto spúšťa rezervačný systém a zavádza jednorázový poplatok, ktorého výška sa bude meniť v závislosti od záujmu ľudí.

Systém bude vyžadovať, aby si ľudia návštevu Benátok rezervovali vopred. Po rezervácii dostaneš QR kód, ktorý je možné naskenovať na elektrických turniketoch na hlavných prístupových bodoch v Benátkach.

Vstupný systém bude vyžadovať od jednodňových výletníkov, aby zaplatili poplatok, ktorý by mohol dosiahnuť až 10 eur v špičkách vrátane leta. V pokojných dňoch by suma mohla klesnúť na tri eurá, ale vo všeobecnosti to bude okolo šesť eur počas mimosezóny.

image

Benátky

Unsplash/

Menej turistov

„Tí, ktorí si rezervujú, dostanú stimuly, ako sú zľavy na vstup do múzeí. Na určenie vstupného poplatku stanovíme maximálnu hranicu 40 000 alebo 50 000 návštevníkov denne,” povedal ešte minulý rok benátsky radca pre cestovný ruch Simone Venturini pre La Repubblica.

Musíme povedať, že zaplatiť, keď aj 10 eur, za vstup do mesta výmenou za zľavy do múzeí vôbec nie je zlé. Samozrejme, niekoho, kto bol zvyknutý ísť do Benátok bez obmedzení, to môže nahnevať, ale na druhú stranu človek získa omnoho menej preplnené mesto, po ktorom sa môže bezpečne a bez obmedzení prejsť.

image

Patrik Paulínyi: Viac ako Big Ben ma dokáže nadchnúť 500-ročný dub, fotiť vydry som chodil mesiac v -15 stupňoch

Takto sa poplatku vyhneš

Pokiaľ však odmietaš tento poplatok platiť, poznáme riešenie, ako sa mu vyhnúť. Otázkou je, či to pre teba bude výhodné. Rezervácia a platba je totiž povinná iba v prípade, že do Benátok ideš ako jednodňová výletník.

Pokiaľ v Benátkach prespíš aspoň jednu, prípadne si ich obyvateľ alebo príbuzný obyvateľa, dieťa do šesť rokov či človek so zdravotným postihnutím, poplatok platiť nemusíš. Od platby sú oslobodení aj tí, ktorí navštívia mesto na deň zo zdravotných dôvodov alebo na športové podujatie, pripomína Lonely Planet.

image

Benátky

Unsplash/

Cena za ubytovanie však začína na 60 eurách na noc, takže si dobre premysli, či radšej nezaplatíš pár eurový poplatok výmenou za lacnejšie vstupy na mestské atrakcie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 23:37