Greg o svojej poruche hovorí otvoreneYouTube/Jubilee
StoryEditor

Diagnostikovaný sociopat otvorene o svojej chorobe: Vedel som, že je zle, keď som sa jedného dňa prebral na tomto mieste

Miroslav Kamody08.04.2024., 12:00h

„Ste veľmi impulzívny, veľmi nezodpovedný, bezohľadný. V podstate ako dieťa,“ opisuje svoju duševnú poruchu Greg v otvorenom rozhovore.

Lajkuj Brainee.sk na

Označiť niekoho za sociopata je jednoduché, no necitlivé, stigmatizujúce a často aj nesprávne. Mať diagnostikovanú túto poruchu osobnosti totiž so sebou prináša množstvo špecifických problémov, s ktorými človek možno ani nevie bojovať. Portál LadBible informuje o mužovi, ktorému poruchu diagnostikovali a je otvorený o nej hovoriť.

Kto je vlastne sociopat? Je to niekto, kto má antisociálnu poruchu osobnosti a NHS (National Health Service v Británii) píše, že ľudia s touto poruchou budú „zvyčajne manipulatívni, klamári, bezohľadní a nebudú sa starať o pocity iných ľudí“.

image

Tieto vzácne a desivé mentálne stavy ti nedovolia zaspať. Nechýba syndróm chodiacich mŕtvol či mimozemskej ruky

Na videu publikovanom na YouTube sociopat Greg odpovedal na otázky a opisoval svoje skúsenosti s touto poruchou. Diagnostikovaná mu bola, keď mal 21 alebo 22 rokov. Dnes, vo veku 33 rokov, hovorí, že jeho definíciou sociopata je niekto, kto „neberie ohľad na seba ani na iných ľudí“.

Prvé uvedomenie

„Ste veľmi impulzívny, veľmi nezodpovedný, bezohľadný. V podstate ako dieťa.“ Podľa jeho slov sa mu uľavilo, keď sa dozvedel svoju diagnózu, no okrem toho sa rozrozprával, že moment, ktorý ho prinútil pripustiť, že niečo nie je v poriadku, nemusí byť nutne najbežnejší znak, ktorý ti hneď napadne.

„Prebudenie vo väzení bolo pravdepodobne mojou prvou stopou,“ odpovedal na otázku, kedy si prvýkrát pomyslel, že je sociopat. Môže to znieť extrémne, ale NHS hovorí, že „kriminálne správanie je kľúčovým znakom antisociálnej poruchy osobnosti“.

„Spáchal som niekoľko zločinov. Na podporu svojho zlozvyku som užíval a predával drogy a predával. Mám tiež veľa maloobchodných krádeží.“ Zároveň však povedal, že od roku 2011 nespáchal žiadne „závažné zločiny“ a „prestal kradnúť“ a „bezohľadne jazdiť“.

image

V Chris Sizemoreovej žilo vyše dvadsať osôb. Jedna sa pokúsila zaškrtiť jej dcéru, iné chceli spáchať samovraždu

Jasný cieľ

„Myslím, že som zmenil svoje spôsoby,“ dodal. A prečo? „Nechcem sa vrátiť do väzenia. Bol to jeden z najhorších zážitkov v mojom živote.“ Postupne sa však naučil zastaviť myšlienky a impulzy skôr, ako povedú k reálnym činom.

Máš pocit, že niekto v tvojom okolí, prípadne ty sám, by mohol mať túto poruchu osobnosti? NHS hovorí o diagnóze antisociálnej poruchy osobnosti, ak má osoba 18 alebo viac rokov a vzťahujú sa na ňu najmenej tri z nasledujúcich kritérií správania:

  • opakované porušovanie zákona
  • opakované klamanie
  • byť impulzívny alebo neschopný plánovať dopredu
  • byť podráždený a agresívny
  • bezohľadné ignorovanie svojej bezpečnosti alebo bezpečnosti iných
  • byť sústavne nezodpovedný
  • nedostatok výčitiek svedomia
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:32