Nikto netuší, odkiaľ sa peniaze vzaliBrainee x Canva
StoryEditor

Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť

Miroslav Kamody05.04.2024., 10:00h

Chyba na papieri je pomerne bežná, no necelé dve miliardy predstavujú skutočnú hotovosť vloženú na bankový účet. A nikomu sa zatiaľ nepodarilo rozlúštiť, odkiaľ pochádzajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Americký štát Južná Karolína nazbieral za posledné desaťročie na jednom zo svojich účtov ohromných 1,8 miliardy dolárov (1,66 miliardy eur). Ako píše portál Unilad, bizarným problémom je, že nikto netuší, odkiaľ peniaze pochádzajú.

Republikánsky guvernér Henry McMaster ešte minulý týždeň potvrdil, že po náleze sa „nestratili žiadne peniaze“. Zdá sa, že bankový účet je výsledkom pretrvávajúcich problémov s účtovníctvom štátu, ktoré sa začali prechodom na počítačový systém koncom roka 2010.

image

Vyhrali by ste v Milionárovi nejaké peniaze? Pripravili sme kvíz s otázkami, ktoré odzneli v kultovej relácii

„Je to ako keby ste vošli do svojej banky a prezident banky vám povedal, že máme v trezore veľa peňazí, ale nevieme, komu patria,“ povedal republikánsky senátor Larry Grooms, vedúci senátnej komisie, ktorá problém vyšetruje.

Nejde o prvý problém

Investigatívni účtovníci teraz usilovne pracujú na tom, aby sa pokúsili dať nejaký zmysel neporiadku. Podľa nich je to však poriadne obtiažne. Účtovné fiasko štátu už predtým viedlo k tomu, že hlavný účtovník štátu nakoniec rezignoval.

Zvolený republikánsky generálny kontrolór Richard Eckstrom odstúpil zo svojej funkcie v roku 2023 po tom, čo jeho agentúra začala zverejňovať zdvojené peniaze na účtoch vysokoškolského vzdelávania.

image

Doláre

Reuters

To nanešťastie viedlo k chybe vo výške 3,5 miliardy dolárov, ktorá bola celá na papieri, a napokon sa podpísala pod koniec Eckstromovej kariéry. Podľa denníka South Carolina Daily Gazette sa chyba začala ešte v roku 2007 a ide o problém, ktorý je dodnes veľmi rozšírený.

Aspoň sa nestratili, odkazuje guvernér

1,8 miliardy si však nikto nevie vysvetliť z jedného základného dôvodu - zatiaľ čo vyššie spomínaný prípad súvisel s chybou na papieri, tento zahŕňa skutočnú hotovosť vloženú na bankový účet.

image

Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta

V dôsledku toho sa teraz zákonodarcovia pýtajú, prečo boli peniaze vôbec na bankovom účte a prečo sa úradníci nikdy nezaoberali problémom, keď ho objavili. Aktuálne sa zdá, že keď boli štátne účtovné knihy trochu mimo, peniaze sa odniekiaľ presúvali na účet, ktorý ich pomáhal vyrovnávať.

Stále však zostáva veľa otázok, pričom predstavitelia štátov nevedia, odkiaľ pochádza 1,8 miliardy dolárov, ak sú tieto informácie k dispozícii. „Nevzbudzuje to dôveru. Ale dobrou správou je, že sa nestratili žiadne peniaze,“ uviedol republikánsky guvernér Henry McMaster. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 00:21