Vybrali sme pre teba celosvetovo najbezpečnejšie krajiny v rámci Európy.Brainee X Canva/
StoryEditor

Plánuješ v roku 2023 sólo trip? Prinášame ti zoznam krajín, ktoré sú k nám blízko a najbezpečnejšie

mor10.01.2023., 12:00h

Bezpečnosť vždy na prvom mieste. Ak hľadáš tipy na výlety alebo dovolenku, pri ktorej si konečne na chvíľu oddýchneš od vojny zúriacej na východe a nebudeš vkuse v strese, že ťa na zastávke zrazí auto, otvoril si správny článok.

Lajkuj Brainee.sk na

Pandémia nám výrazne pripomenula, aká je dôležitá bezpečnosť pri cestovaní. Pred vycestovaním je dôležité rozmýšľať aj nad tým, aké choroby sa v krajinách aktuálne šíria, či je možné sa pred cestovaním zaočkovať a na čo sa treba pripraviť. 

image

Zverejnili rebríček najlepších a najhorších miest na život za uplynulý rok. Figuruje v ňom aj Bratislava?

Opatrnosť je vždy na mieste. Infomácie ohľadne bezpečnosti rôznych destinácií čerpáme z americkej cestovnej poisťovne (BHTP), ktorá zostavila rebríček 15 najbezpečnejších krajín pre cestovanie pre rok 2023. Z nich 11 sa nachádza doslova za rohom, a to v Európe.

Hodnotenie spoločnosti sa odvíja od množstva premenných ako sú výsledky prieskumov priamo od ľudí, ktorí dané destinácie navštívili, indexu globálneho mieru (GPI), cestovných rád od amerického ministerstva zahraničných vecí, ale aj skóre v GeoSure Global (to zhodnocuje kombinácie faktorov ako kriminalita a zdravie). 

Mimo našu milovanú - a po novom aj bezpečnú - Európu sa v hodnotení uchytila na 4. mieste Austrália, na 6. Kanada, 10. Nový Zéland a na 13. mieste prekvapivo aj Arabské emiráty. 

Belgický relax v čokoládovni

Belgicko je jednou z najbezpečnejších krajín na svete a v zozname cestovnej poisťovne sa nachádza na 15. mieste a na 22. mieste podľa indexu GPI. Americké ministerstvo zahraničných vecí zaraďuje krajinu do kategórie 2. úrovne, avšak cestujúcim odporúča „zvýšenú opatrnosť“ z dôvodu možnej hrozby terorizmu. No najväčšou hrozbou môže byť maximálne aj tak len belgická čokoláda a akútne predávkovanie sa jej sladkosťou. 

 

 

Chill so Spojeným kráľovstvom

Precvičovanie Angličtiny a provokovanie buckinghamskej palácovej stráže znie vždy ako super voľba na výlet. Kombinácia užitočného s príjemným nás môže voviesť do nečakaných situácií, napr. v typických britských puboch. Ostrov mimo Londýn a jeho blízke okolie ponúka aj návštevu Škótska, jeho útesov a ostrého vetra. Tam síce precvičovanie jazyka končí a nastupuje trýznivé počúvanie výrazného prízvuku, ale hra na gajdy a ryšaví muži v kiltoch by mohla jazykové bariéry na chvíľu odsunúť bokom. 

Na zozname BHTP je kráľovstvo na 14. mieste a na 34. na indexe GPI. Pre Americké ministerstvo zahraničia je taktiež v 2. kategórii kvôli možnej hrozbe terorizmu.

image

Kam letieť priamo z Bratislavy? Do týchto miest môžeš letieť za pár drobných a nemusíš cestovať na Schwechat

Írsko, dážď a zelení leprikóni

Po Škótsku ti dá Írska Angličtina posledný úder pod pás. No Írsko ti dá zároveň možnosť nechať si oči vyočiť na prekrásnej prírode a nohy vytancovať v živelných podnikoch. So svojím umiestnením v BHTP rebríčku na 12. mieste, 3. miestom v GPI a zaradením v 1. kategórii v hodnotení USA ťa však musí nalákať minimálne na svoj zvýšený cit pre bezpečnosť.

Španielsko a dekriminalizované drogy

Ktovie, prečo Španielsko patrí medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie destinácie. Čo sa však bezpečnosti týka, v BHTP získali pekné 11. miesto a GPI index ich zaradil do svojej top 30-ky. Pre USA sú v 2. kategorii kvôli hrozbe občianskych nepokojov. Na tie sa však dá ľahko zabudnúť na španielských plážach či v Barcelone. 

Švajčiarsko, hory-doly, zlato a CERN

Nie je nič krajšie ako dýchať politicky neutrálny vzduch krajiny kedysi kolaborujúcej s nacistami. Odvtedy však už uplynul nejaký ten rok a Švajčiari uznali aj volebné právo pre svoje ženské spoluobčianky, ich potenciál dobehnutia modernej spoločnosti sa každoročne zvyšuje. Mimo iné je to aj krajina, v ktorej študoval vo svete mimoriadne populárni Kim Čong Un. Načo si okrem ľudských práv Švajčiari ešte potrpia je bezpečnosť. Pre BHTP na 9. mieste, pre GPI v najvyššej bezpečnostnej kategórii a pre USA tiež číslo jeden. 

image

Vyniesol som 121 kíl, už ani v Himalájach to nefunguje ako v Tatrách, hovorí vysokohorský nosič

Objav Švédsko, domov Ikey

Švédi sú... šťastní, že sú. A to je dobre. Obyvatelia majú jednu z najvyšších spotrieb antidepresív na obyvateľa a v hodnoteniach bezpečnosti BHTP sa to odrazilo na parádnom 8. mieste. Aj keď oproti minulému roku si pohoršili o štyri stupne (pravdepodobne kvôli hrozbe z Ruska). V GPI sú na 26. mieste. USA ich vníma rovnako ako Švajčiarsko. Vo švédsku ale okrem utlmeného obyvateľstva a Grety Thunberg narazíš aj na polárnu žiaru a skutočný sneh, ktorý naozaj padá na zimu. Toto bude z roka na rok väčšia vzácnosť.

Nemecko nie je len o fuškách 

Hovorí sa, že utrpenie istého mladého Wethera bolo tak hlasné, až o ňom Goethe napísal román. Je to krajina kultúry. Opery, divadlá, Wagner aj Beethoven, všetko pod jednou strechou. Svoje by o tom vedel povedať ex-premiér Peter Pellegrini, ktorý si do krajiny rád odletel vládnym špeciálom. Bezpečnosť je predsa prvoradá. Mimo vážnu hudbu môžeš navštíviť aj Berlín, hlavné mesto techno partys a obľúbená destinácia mladých, ktorí nevedia, kam zaparkovať zmysel svojho života. BHTP krajinu zaradilo na 9. miesto a GPI na 16. Pre americké ministerstvo zahraničia sú v 2. kategórii z dôvodu zvýšeného rizika terorizmu.

 

 

Nórsko a nádherné ticho hôr 

Naša historická skúsenosť s Nórskom bola síce mierne traumatická skrz neustále výboje Vikingov, ktorí pľundrovali naše mestá, no teraz sú naopak pokojní.  Odrazilo sa to aj v hodnotení: 5. priečka v BHTP a 17. miesto v GPI indexe. Hodnotenie od Američanov ich radí do kategórie 1. 

Island: Mier, elfovia a ságy

Islanďania sú mierumilovní a voči svetu tak trocha uzavretí. Nikto sa im ale nečuduje. Žijú v podstate na sopke a zo všetkých strán ich obklopuje studený oceán. Každopádne, čo ich primárna vlastnosťou je, že sú vo všetkých smeroch ohľaduplní. Dokonca aj keď stavali diaľnicu cez isté vresovisko, odklonili ju hneď po tom, čo sa začalo šíriť, že vo vresovisku žije početná kolónia elfov. Nikto si nechce proti sebe pohnevať škriatkov a Islanďania neradi riskujú. Aj za to si isto vyslúžili 3. miesto v BHTP a čo sa týka GPI... majú prvenstvo. Sú tak najmierumilovnejšou krajinou na svete. 

image

Zúfalo potrebuješ pauzu od mobilu a práce? Na Islande za teba odpíšu na mail kone

Najbezpečnejšie mesto sveta je v Dánsku

S Dánmi sme sa stretli minimálne v prirovnaní "pije ako Dán". Ale ani to už nie je tak ako kedysi. Dáni od alkoholu upustili (aj po tom, čo naň vláda uvalila obrovské dane). Ďalším, čím sa krajina môže pochváliť, je fakt, že sa v nej nachádza najbezpečnejšie mesto sveta. Je ním Kodaň. Tento titul získal od Safe Cities Index za rok 2021. 

Holandsko je naj - asi vo všetkom

Kto do Holandska nevycestoval pre Coffee Shopy alebo štúdium, tak do Holandska ešte nevycestoval. Krajina sa síce pomaličky potápa, ale vďaka bohatstvu nahromadenému z éry kolonializmu, by ani tento fakt nemal byť pre krajinu problémom. Ponúka bezpečie, pohodlie, luxus, bezpečné cyklotrasy a prvenstvá v rebríčkoch bezpečnosti. Na dovolenku ako stvorené. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 16:52