Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierre. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biely dom vyzval Rusko, aby Bezpečnostnej rade OSN predsedalo profesionálne. USA očakávajú dezinformácie

30.03.2023, 23:13
Autor:
ČTKČTK

Bohužiaľ, Rusko je stálym členom Bezpečnostnej rady a medzinárodné právo nepozná realizovateľný spôsob, ako to zmeniť. Na pozícii predsedu Rady sa krajiny striedajú každý mesiac v abecednom poradí, uviedla hovorkyňa Bieleho domu.

Biely dom dnes vyzval Rusko, aby k predsedníctvu v Bezpečnostnej rade OSN pristúpilo profesionálne. Rusko funkciu preberá v sobotu 1. apríla. Spojené štáty sa však podľa agentúry Reuters obávajú, že Rusko svoju pozíciu zneužije na šírenie dezinformácií.

"Bohužiaľ, Rusko je stálym členom Bezpečnostnej rady a medzinárodné právo nepozná realizovateľný spôsob, ako to zmeniť. Na pozícii predsedu Rady sa krajiny striedajú každý mesiac v abecednom poradí, "uviedla dnes hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-pierreová.

image

Putin podpísal dekrét o jarných odvodoch do armády, nastúpiť má 147-tisíc ľudí

Bezpečnostná rada OSN má 15 členov, z ktorých päť - USA, Británia, Čína, Francúzsko a Rusko - je stálych a majú právo veta. Zvyšok sú nestáli členovia, z ktorých päť je každoročne volených Valným zhromaždením OSN na dvojročné funkčné obdobie. Na prijatie rezolúcie BR OSN ju musí schváliť najmenej deväť členov Rady a žiadny z piatich stálych členov nesmie vetovať. Rusko však podľa väčšiny expertov nebude mať ako predsedníctvo v Rade zneužiť.

"Nemali by sme preceňovať význam tejto pozície," povedal stanici Euronews v pondelok Thomas Graham z amerického analytického inštitútu Rada pre medzinárodné vzťahy. "Predseda rady v podstate riadi zasadnutia a vybavuje veľa administratívnej práce, ale má len veľmi malú moc ovplyvniť skutočné rozhodnutia, ktoré rada prijíma," dodal Graham.

Predovšetkým kvôli symbolickej hodnote, ktorú so sebou pozícia nesie, ruské predsedníctvo hlasno kritizujú predstavitelia Ukrajiny, krajiny, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej agresii.

image

Chystáme kroky, ktoré priblížia víťazstvo Ukrajiny, povedal Zelenskyj. Ofenzíva sa blíži

"Známi zlodeji nie sú poverení vedením bánk, ani usvedčení sexuálni delikventi nie sú poverení vedením materských škôl. Rovnako by Putinovi nemalo byť dovolené zosmiešňovať medzinárodnú diplomaciu tým, že sa stane tvárou svetového mieru, zatiaľ čo denne stupňuje svoju nespravodlivú inváziu na Ukrajinu novými útokmi," napísal v článku pre časopis Time veľvyslanec Ukrajiny v OSN Serhij Kyselycia.

Potenciálne škody, spôsobené Putinom, podľa neho len ťažko podceniť Kyslycju. Kyslycia uviedol, že predsedníctvo BR OSN má okrem symbolickej hodnoty aj veľmi reálnu inštitucionálnu moc v rámci OSN, keďže predsedá všetkým diskusiám, uplatňuje pravidlá, kontroluje program, harmonogram a poverenie pre všetky debaty a riadi všetky návrhy rezolúcií. Rusko podľa neho v minulosti preukázalo, že vie zneužívať túto rozsiahlu procedurálnu právomoc.

Graham z inštitútu CFR na druhej strane uvádza, že právo vystupovať na zasadnutiach rady zostáva všetkým členom BR OSN. "Ak sa Rusko pokúsi zaviesť v rade rečníkov, ktorých USA a ďalšie krajiny považujú za nevhodné, existuje spôsob, ako môžu v procedurálnych otázkach iba deviatimi hlasmi zabrániť Rusku v niektorých veciach, ktoré by mohlo chcieť urobiť," dodal Graham.

01 - Modified: 2023-03-30 19:26:08 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka podpísala novelu zákona o verejnom ochrancovi práv, umožní mu kontrolovať situáciu v mestách 02 - Modified: 2023-03-30 17:42:07 - Feat.: 1 - Title: USA uvalili sankcie na Slováka za pokus predať zbrane zo Severnej Kórey do Ruska, Moskva sa chcela dohodnúť 03 - Modified: 2023-03-30 17:40:40 - Feat.: 1 - Title: Sudán zažíva najväčšiu epidémiu horúčky dengue, vyžiadala si 45 mŕtvych
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:07