Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Biden vyzval Netanjahua, aby upustil od justičnej reformy, ktorá vyvolala protesty. Pozývať ho neplánuje

29.03.2023, 23:03
Autor:
ČTKČTK

Izrael je suverénna krajina, ktorá sa rozhoduje z vôle svojho ľudu, a nie na základe tlakov zo zahraničia, vrátane tých najlepších priateľov, napísal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Americký prezident Joe Biden v utorok vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby upustil od justičnej reformy, ktorá v Izraeli vyvolala protesty, a záporne odpovedal na otázku novinárov, či sa v skorej dobe chystá pozvať Netanjahua do Bieleho domu. Netanjahu reagoval vyhlásením, že Izrael sa nerozhoduje na základe tlaku zo zahraničia, aj keď prichádza "od najlepších priateľov".

Verejná výmena názorov medzi Bidenom a Netanjahuom predstavuje vzácny prejav nesúhlasu medzi blízkymi spojencami. Podľa agentúry AP signalizuje, že medzi USA a Izraelom rastie napätie kvôli kontroverznej súdnej reforme, ktorej presadzovanie izraelský premiér po masových demonštráciách v pondelok o niekoľko týždňov odložil. Reforma, ktorá by vládnej koalícii poskytla kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila prehlasovať súdne rozhodnutie jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva v Izraeli masové protesty už od januára. Biely dom v reakcii na to pôvodne uviedol, že Netanjahu by mal v tejto otázke hľadať kompromis.

"Dúfam, že od nej upustí," povedal teraz k justičnej reforme Biden. "Dúfajme, že premiér bude konať tak, aby sa mohol pokúsiť o nejaký skutočný kompromis. Ale to sa ešte len uvidí," poznamenal americký prezident pred návratom do Washingtonu zo Severnej Karolíny. Na otázku novinárky, či sa chystá v skorej dobe pozvať Netanjahua do Bieleho domu, dôrazne odpovedal "nie", načo dodal "nie v blízkej dobe". Možnú návštevu predtým naznačil americký veľvyslanec v Izraeli.

Netanjahu na Bidenovu kritiku vzápätí zareagoval. "Izrael je suverénna krajina, ktorá sa rozhoduje z vôle svojho ľudu, a nie na základe tlakov zo zahraničia, vrátane tých najlepších priateľov," napísal izraelský premiér. Izraelská vláda podľa premiéra usiluje o vykonanie reforiem "prostredníctvom širokého konsenzu". "Poznám prezidenta Bidena viac ako 40 rokov a oceňujem jeho dlhodobý záväzok voči Izraelu," uviedol Netanjahu a dodal, že izraelsko-americké spojenectvo je neotrasiteľné a "vždy prekoná občasné nezhody".

Aj bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby sa snažil nezhody medzi štátnikmi zľahčiť. Bidenove komentáre k justičnej reforme sú podľa neho "konzistentné". Odmietol tiež, že by vyjadrenie spôsobilo napätie "v neotrasiteľnom vzťahu". "Skvelá vec na veľkom priateľstve je, že k sebe môžete byť takto úprimní," dodal Kirby.

Podľa denníku The Times of Israel Biden počas telefonátov Netanjahua už niekoľkokrát vyzval, aby spornú reformu zastavil. "Ako hovorí prezident verejne i súkromne posledných šesť týždňov, sme znepokojení nedávnym vývojom v Izraeli a vyzývame na nájdenie kompromisu," citoval denník jeden zo svojich amerických zdrojov. Izrael sa podľa všetkého teraz snaží zistiť, prečo prišla od Bidena také ostré slová aj po tom, ako Netanjahu prerokovanie reformy odložil. Ako k tomu však uviedla izraelská televízia Channel 12, podľa diplomatických zdrojov je dôvod jasný. Bidenovu administratívu pobúrilo aj Netanjahuovo odvolanie ministra obrany Joava Galanta a následná dohoda, ktorá umožní ministrovi Itamaru Ben Gvirovi zriadiť národnú gardu, ktorá je považovaná za súkromnú milíciu.

image

Do ulíc Jeruzalema vyšili tisíce ľudí. Biden sa neobáva, že protesty v Izraeli prerastú do občianskej vojny

Veľmi ostré reakcie na Bidenov komentár mali aj niektorí ďalší členovia Netanjahuovej koalície. Práve napríklad krajne pravicový minister národnej bezpečnosti a premiérov blízky spojenec Itamar Ben Gvir, ktorý v rozhovore s izraelským vojenským rozhlasom vyhlásil, že "Izrael nie je ďalšou hviezdičkou na americkej vlajke" a prezident USA by toto mal chápať.

Líder opozície Jair Lapid naopak na twitteri napísal, že Izrael bol po desiatky rokov najbližším spojencom USA, ale "najradikálnejšia vláda v dejinách krajiny to pokazila za tri mesiace".

01 - Modified: 2023-03-28 19:36:36 - Feat.: 1 - Title: Izraelská vláda a opozícia rokujú o kompromise v justičnej reforme. Netanjahu chce predísť "občianskej vojne" 02 - Modified: 2023-03-28 09:10:00 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu sa chce vyhnúť občianskej vojne. O kompromise pri súdnej reforme sa bude rokovať čoskoro, tvrdí 03 - Modified: 2023-03-27 19:25:04 - Feat.: 1 - Title: Do ulíc Jeruzalema vyšili tisíce ľudí. Biden sa neobáva, že protesty v Izraeli prerastú do občianskej vojny
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:14