StoryEditor

Netanjahu sa chce vyhnúť občianskej vojne. O kompromise pri súdnej reforme sa bude rokovať čoskoro, tvrdí

28.03.2023, 11:10
Autor:
TASRTASR

Izraelský premiér sľúbil, že počas letného zasadnutia parlamentu, ktoré sa začne 30. apríla, dosiahne "široký konsenzus" o reforme v justícii.

Izraelské politické strany začali vytvárať tímy vyjednávačov, ktoré vyšlú na rokovania o súdnej reforme. Schvaľovanie jej vládneho návrhu premiér Benjamin Netanjahu v pondelok pozastavil pod tlakom bezprecedentnej vlny protestov a vážnej vnútropolitickej krízy. Podľa denníka Maariv sa očakáva, že rokovania o kompromisnej podobe reformy justície sa začnú čoskoro, možno už v utorok, informuje TASR.

Netanjahu v pondelok večer vo svojom televíznom prejave k národu priznal, že štátom otriasajú rozpory, a oznámil, že prijatie legislatívy sa odkladá o mesiac. Uviedol, že sa chce "vyhnúť občianskej vojne" a bude hľadať kompromis s politickými oponentmi.

Prisľúbil, že počas letného zasadnutia parlamentu, ktoré sa začne 30. apríla, dosiahne "široký konsenzus" o reforme v justícii. Zdôraznil súčasne, že reforma bude "tak či onak" prijatá, pričom povedie k obnoveniu rovnováhy medzi zložkami moci v Izraeli, ktorá sa podľa neho "vytratila".        

Izraelský prezident Jicchak Herzog uvítal odklad schvaľovania návrhu reformy a označil to za "správnu vec", a ponúkol sa, že bude dohliadať na vyjednávacie tímy, ktorých úlohou je dospieť ku kompromisnému variantu návrhu reformy.

Ešte v pondelok večer Herzog absolvoval telefonáty s Netanjahuom a lídrami opozície Jairom Lapidom a Bennym Gancom a vyzval ich, aby pod záštitou jeho úradu začali "okamžitý proces rokovaní".

Spravodajský web Times of Israel súčasne informoval, že napriek Netanjahuovmu prísľubu pozastaviť legislatívu koalícia v utorok predložila svoj sporný návrh zákona o vymenúvaní sudcov na záverečné hlasovanie, čo by jej umožnilo dať ho na schválenie Knesetu kedykoľvek neskôr.

Tajomník Knesetu pre spravodajský portál Ynetnew potvrdil, že ide o "technický krok". Vyjednávačka za opozičnú stranu Budúcnosť existuje (Ješ atid) Orna Barbivajová to však kritizovala, pričom tento krok koalície prirovnala k vyjednávaniu "s pištoľou pri hlave".

Web dodal, že prezidentská kancelárie bude dohliadať na rokovania o reforme súdnictva už druhýkrát za niekoľko týždňov. Prvé kolo takýchto rokovaní neprinieslo želaný výsledok, keďže koalícia odmietla zastaviť schvaľovanie návrhov na revíziu súdnictva a neskôr odmietla aj koncepciu, ktorý Herzog predstavil začiatkom tohto mesiaca ako kompromisné riešenie odobrené odborníkmi.

Na tomto prvom kole sa nezúčastnili ani zástupcovia proti sebe stojacich politických táborov - prezident sa namiesto toho vo veľkej miere spoliehal na tím akademických expertov, ktorí svoje návrhy konzultovali s predstaviteľmi koalície a opozície

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 06:14