StoryEditor

Izraelská vláda a opozícia rokujú o kompromise v justičnej reforme. Netanjahu chce predísť "občianskej vojne"

28.03.2023, 21:30
Autor:
TASRTASR

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok oznámil, že vláda dočasne zastaví proces schvaľovania súdnej reformy, ktorá v Izraeli vyvoláva už od začiatku roka masové protesty.

Izraelská vládnuca krajne pravicová koalícia a opozičné strany začali v utorok večer rokovať o kontroverznej reforme súdnictva, ktorá v krajine vyvolala masové protesty. Oznámila to kancelária izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, TASR informuje podľa agentúry AFP.

Prezident pozval tímy vyjednávačov koalície a dvoch najsilnejších opozičných subjektov - strany Budúcnosť existuje (Ješ atid) a Strany národnej jednoty - na prvé rokovania o kompromisnom návrhu reformy. Rozhovory sa mali podľa izraelských médií začať v prezidentskej rezidencii v Jeruzaleme od 19.30 h miestneho času (18.30 h SELČ). 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok oznámil, že vláda dočasne zastaví proces schvaľovania súdnej reformy, ktorá v Izraeli vyvoláva už od začiatku roka masové protesty. Netanjahu priznal, že štátom otriasajú rozpory a uviedol, že sa chce "vyhnúť občianskej vojne". Preto bude hľadať kompromis s politickými oponentmi.

Prezident Herzog odklad schvaľovania návrhu reformy uvítal, označil ho za "správnu vec" a ponúkol sa, že bude dohliadať na vyjednávacie tímy, ktorých úlohou je dospieť ku kompromisnému variantu návrhu reformy.

Situácia v Izraeli však zostáva veľmi napätá aj po ohlásenom odklade reformy. V krajine stále pokračujú masové demonštrácie, veľké protesty sa v pondelok konali v Jeruzaleme a Tel Avive. V Tel Avive sa demonštruje aj v utorok.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 18:12