Obohaťte jedálniček o potraviny, ktoré sú bohaté na magnézium.dreamstime
StoryEditor

Ste neustále unavení? Možno postačí doplnenie tohto minerálu a budete sa cítiť oveľa lepšie

07.03.2024, 08:00
Životný štýl

Ste unavení, máte problém so zaspávaním aj so spánkom samotným a pociťujete akési vyčerpanie? S príchodom jari to možno pripisujete jarnej únave, no pravda je taká, že možno máte nedostatok magnézia, ktoré si telo nedokáže samé vyprodukovať. Je preto nutné ho prijímať v strave, alebo suplementoch.

Dostatok horčíka je nevyhnutný pre správnu metabolickú rovnováhu, ale telo sa vďaka nemu vie lepšie vysporiadať aj so stresom či únavou. A to ešte zďaleka nie je všetko.

Nielen pre športovcov

Horčík je jeden z minerálov, ktorého dopĺňanie by mali mať vo svojej rutine predovšetkým športovci, ale aj ľudia, ktorí majú stresujúce či fyzicky náročné povolanie. Rovnako, ak trpíte psychickými problémami či úzkosťami. Je nevyhnutný pre optimálne fungovanie vášho tela a dôležitý je aj pre nervovú sústavu, svaly, srdce aj zdravé zuby.

Aby ste ho mali dostatok

Horčík by ste mali prijímať najmä z pestrej stravy. Zaraďte preto do jedálnička dostatok strukovín, orieškov, semienok, tmavú listovú zeleninu, ovsené vločky či ryžu. Obsahujú ho dokonca aj sladké ďatle, figy a aj vysoko percentná kvalitná čokoláda či kakao. Magnézium okrem toho môžete do tela dostať aj prostredníctvom pitného režimu, ak si doprajete minerálne vody, ktoré ho obsahujú. Dôležité je vedieť, že dospelý človek s priemernou aktivitou by mal prijať denne okolo 350 – 400mg magnézia. Športujúce ženy až do 1000mg a muži až o 500mg viac. Rovnako by svoju dennú dávku mali navýšiť aj starí ľudia, alebo tí z vás, ktorí majú zvýšenú fyzickú či psychickú aktivitu.

Signály, že vám chýba

Vaše telo vám dá jasný signál, že mu tento minerál chýba. Zbystrite pozornosť ak cítite neustálu únavu, ste vyčerpaní, náladoví či podráždení. Ničím výnimočným nie sú ani kŕče a ojedinele môžete mať problémy so žalúdkom, kedy budete pociťovať nevoľnosť, alebo stratíte chuť do jedla. Často sa dostaví aj brnenie v rukách či nohách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 20:12