Ako najlepšie využiť superpotravinu, akou je zázvor?EnvatoElements
StoryEditor

Zázvor skrýva množstvo zdravotných benefitov: Ako a na čo všetko ho môžeme využiť?

16.02.2022, 16:00
Zdravie
Zázvor alebo zingiber officinale je v skutočnosti kvitnúca rastlina pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Používa sa ako liek na bolesti žalúdka, imunitu či rôzne druhy zápalov. Svoje čestné miesto má však aj v kuchyni.

Pozor na maximálnu dennú dávku

Aj keď je jeho prínos pre naše zdravie viac ako pozitívny, nemali by sme presiahnuť maximálnu dennú dávku. V čerstvom stave ide o maximálne 4 gramy denne, v sušenom konzumujte najviac 1 gram zázvorového prášku za deň. Deti do dvoch rokov by sa zázvoru mali celkom vyvarovať, tehotné a dojčiace matky by ho takisto mali užívať len v obmedzenom množstve v malých dávkach.

Táto superpotravina sa najčastejšie konzumuje vo forme čerstvého zázvorového čaju, kedy nastrúhaný koreň zalejete horúcou vodou, ale zázvor sa tiež pridáva ako ochucovadlo do jedla či dokonca konzervuje. Mnohým však prekáža jeho silná aromatická a mierne štipľavá chuť. V takom prípade je najvhodnejšie zvoliť si doplnky výživy s jeho výťažkami.

Netradičné využitie

Zázvorovú klasiku pozná snáď každý, ale tento aromatický koreň môžete do svojho jedálneho lístka zaradiť aj v rámci netradičnejších receptov.

Domáci ginger shot – viete ho nájsť aj v obchodoch, no nie je náročné si ho pripraviť doma z čerstvých surovín. Pravidelným pitím zázvorových shotov si navyše posilníte imunitu a podporíte trávenie. Budete potrebovať:

  • 50 g nastrúhaného zázvoru,
  • šťavu z 2 citrónov,
  • 250 ml vody.

Všetky ingrediencie varte, kým zmes nezačne vrieť. Následne ju preceďte cez sitko a shot máte hotový. Nápoj vám vydrží v chladničke aj týždeň.

Šalát s avokádom a lososom – vystačíte si s pár ingredienciami:

  • Mäkkým avokádom,
  • 6 lyžicami zázvorových plátkov v náleve (aké sa konzumujú napr. k sushi),
  • kukuricou v konzerve,
  • údeným lososom (cca 200g),
  • šťavou z limetky,
  • čiernym korením, štipkou soli a kôprom.

 Ak ste si zázvor zamilovali, skúste do vyhľadávača hodiť aj zázvorový sirup proti chrípke alebo krémovú tekvicovú polievku so zázvorom a kokosovým mliekom. Uvidíte, neoľutujú ani vaše chuťové poháriky, ani zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 07:32