Počuli ste už o výhodách prerušovaného pôstu?EnvatoElements
StoryEditor

Naštartujte metabolizmus prerušovaným pôstom: Na výber máte niekoľko metód

15.02.2022, 14:00
Životný štýl
Nie sú dôležité iba kalórie, ale aj čas, kedy konzumujete jedlo. Naučte sa viac o princípoch prerušovaného pôstu, možno vám zlepší trávenie a naštartuje pravidelné stravovanie.

Prerušovaný pôst je v podstate jednou z foriem diéty, ktorá nemusí sadnúť každému. Neodporúča sa ľuďom, ktorí majú problém s príjmom potravy, takisto nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. Ak však nepatríte ani do jednej kategórie, stojí za pokus vyskúšať tento model stravovania. Cieľom nemusí byť len chudnutie. 

V spojení s cvičením dokážete pomocou prerušovaného pôstu dosiahnuť výsledky prospešné pre vaše zdravie. Zníženie rizika cukrovky, niektorých druhov rakovín a rýchlejšie spaľovanie tukov spôsobilo, že metódu skúša čoraz viac ľudí. Priaznivé účinky sa prejavujú aj na zlepšení verbálnej pamäte. „Keď dôjde k zmenám metabolického prepínača, ovplyvní to telo aj mozog,“ hovorí Mark Mattson, odborník na nervovú sústavu.

Dvadsaťštyrihodinový pôst

V prípade, že chcete redukovať alebo si udržať váhu, skúste to podľa 24-hodinového rozvrhu. Vyberiete si jeden deň v týždni, kedy zo svojho jedálnička vynecháte dve jedlá. V rámci toho sa z tela odbúrava glykogén, čo je zásobná forma sacharidov, a zníži sa hladina inzulínu v krvi. Uložený telesný tuk sa tak spaľuje rýchlejšie a telo nestráca energiu.

Ako príklad si predstavte, že posledné jedlo si dáte v pondelok na obed. Postíte sa do utorkového obeda, medzitým sú povolené, ba priam povinné tekutiny.

Metóda 5:2

Počas piatich dní si doprajete tri porcie jedla denne. Táto fáza nie je tá náročnejšia, takže by ste teoreticky mohli fungovať bez odmedzení, no na to, aby mala redukčná metóda efekt, mal by denný príjem predstavovať približne 1 000 kalórií. Typickými raňajkami v tejto fáze je ovsená kaša alebo bezlepkový toast. Obed a večera by mali v sebe zahŕňať proteíny a sacharidy, dôležitý je aj dostatok zeleniny. 

Nasledujú zvyšné dva dni v týždni, ktoré sú pôstne a pozostávajú zo stravy s energetickou hodnotou 500 až 600 kalórií. Odporúčané sú dva chody, pričom každý má od 250 do 300 kcal. Diéta 5:2 je spôsob, ako zresetovať svoje telo a prinútiť sa efektívne premýšľať o spôsobe svojho stravovania. Je prakticky nemožné, aby ste neschudli, no hlavným benefitom je detox organizmu.

Spôsob 16/8

Ďalšou možnosťou, ako praktizovať prerušovaný pôst, je spôsob 16/8, pri ktorom ide naozaj o čas. Prvé číslo predstavuje etapu, počas ktorej neprijímate potravu. Druhý údaj je počet hodín, v rámci ktorých si presne rozvrhnete všetky jedlá dňa. Výhodou je, že si nemusíte počítať kalórie ako pri metóde 5:2. Princíp osemhodinovom okna má zahŕňať sýtu stravu. Deň začnete napríklad obedom, prípadne neskorými raňajkami o 12:00 a poslednýkrát jete o 20:00. Môžete, samozrejme, zvoliť raňajkyaj skôr, ak vám to vyhovuje, a deň tým pádom zakončíte skoršou večerou.

Aby ste z prerušovaného pôstu vyťažili maximum, dbajte na vysokokvalitnú stravu. Uprednostňujte nespracované potraviny, zamerajte sa na zeleninu, rastlinné i živočíšne bielkoviny, zdravé tuky a polotovary konzumujte iba v nutných prípadoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 08:22