Ako najlepšie využiť superpotravinu, akou je zázvor?EnvatoElements
StoryEditor

Zázvor skrýva množstvo zdravotných benefitov: Ako a na čo všetko ho môžeme využiť?

16.02.2022, 16:00
Zdravie
Zázvor alebo zingiber officinale je v skutočnosti kvitnúca rastlina pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Používa sa ako liek na bolesti žalúdka, imunitu či rôzne druhy zápalov. Svoje čestné miesto má však aj v kuchyni.

Blahodarné účinky zázvoru začali ľudia spoznávať už stáročia pred nami. Či si z neho pripravíte čerstvý čaj, využijete ho ako ochucovadlo alebo siahnete po nápoji s jeho výťažkom, váš organizmus sa vám poďakuje. V minulosti mal zázvor alebo ďumbier lekársky prezývku panacea, čo znamená univerzálny liek na všetky choroby. Využíva sa z neho najmä koreň, ktorý sa suší, varí, konzervuje alebo konzumuje v surovom stave. V období rôznych chorôb a viróz je tak viac ako prospešné zaradiť ho do vášho jedálnička.

Ako dokáže pomôcť? 

Hlavnou bioaktívnou zlúčeninou v čerstvom zázvore je gingerol, ktorý je zodpovedný za jeho mnohé liečivé vlastnosti a zároveň aktivuje receptory korenia na jazyku. Práve táto látka oplýva silnými protizápalovými a antioxidačnými účinkami.

  • Zázvor tlmí množenie vírusov a baktérií, riedi hlieny, a tak uľahčuje vykašliavanie.
  • Obsahuje vitamíny skupiny B, C,  E a aj minerály ako zinok, železo, horčík a vápnik, ktoré posilňujú imunitu.
  • Zlepšuje činnosť trávenia, stimuluje tvorbu tráviacich štiav a slín, zmierňuje kŕče v bruchu a nadúvanie.
  • Pomáha pri viacerých formách nevoľnosti, napríklad ak trpíte nevoľnosťou pri cestovaní autom, ale aj pri rannej nevoľnosti.
  • Výskumy potvrdili, že je účinným aj v boji proti bolestiam kĺbov a podpornej liečbe artritídy. Redukuje zápal v   tkanive, stačí si pritom na postihnuté miesto prikladať obklad s nastrúhaným zázvorom a piť zázvorový čaj.
  • Zlepšuje prietok krvi a prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu.
  • Tlmí bolesť hlavy, zmierňuje menštruačné kŕče a dokonca pomáha predchádzať rakovine.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 08:01