StoryEditor

Česko dodá Kyjevu ďalšie zbrane. Bojujú aj za nás, zhodli sa Vystrčil a Pekarová

25.11.2023, 20:30
Autor:
ČTKČTK

Česká parlamentná delegácia dorazila do Kyjeva v deň, keď Ukrajina čelila ruskému náletu viac ako siedmich desiatok dronov, čo bol údajne najrozsiahlejší útok od začiatku vojny vlani vo februári.

Ukrajina potrebuje ďalšie zbrane a Česko jej ich neprestane dodávať. Vyhlásila to dnes predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová v sídle ukrajinského parlamentu v Kyjeve.

Podľa predsedu Senátu Miloša Vystrčila si Ukrajina zaslúži ďalšiu podporu aj preto, že proti ruskej agresii nebojuje iba za seba, ale aj za ďalšie európske demokracie. Obaja politici sa počas pripomienky výročia hladomoru z rokov 1932 až 1933 zhodli, že Rusko sa rovnako ako vtedy pokúša opäť zlikvidovať Ukrajincov.

Česká parlamentná delegácia dorazila do Kyjeva v deň, keď Ukrajina čelila ruskému náletu viac ako siedmich desiatok dronov, čo bol údajne najrozsiahlejší útok od začiatku vojny vlani vo februári. Po niekoľkých desiatkach minút strávených v kryte a následnom uctení pamiatky obetí hladomoru sa Pekarová Adamová a Vystrčil spolu so zástupcami paramentov Belgicka, Fínska, Írska či Poľska presunuli do budovy Najvyššej rady.

image

Európska únia poskytne 50 miliónov eur na opravu ukrajinských prístavov

"Mali by sme dodať viac zbraní a ja vám sľubujem, že to budeme ďalej robiť," povedala v prejave pred ukrajinskými poslancami Pekarová Adamová. Pokračovanie zbrojnej pomoci bolo podľa nej tiež témou krátkeho stretnutia zahraničných politikov s prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý ich presviedčal, že jeho krajina bez dostatočného arzenálu nedokáže ruskej presile čeliť.

Rusko sa dnes snaží nielen zničiť Ukrajincov, ako to robilo aj pred 90 rokmi, ale aj zlomiť v predlžujúcej sa vojne ducha demokratických krajín, čo mu nesmie prejsť, dodala šéfka českej Snemovne. Rovnako ako Vystrčil pritom podotkla, že o zbrojnej pomoci v Česku rozhoduje vláda a jej ďalšie možnosti musí zhodnotiť ona.

"Ste hrdinovia, ste ľudia, ktorí bojujú nielen za seba, ale aj za ostatných," povedal Ukrajincom Vystrčil. Dodal, že silná účasť českej delegácie, v ktorej okrem predsedov komôr boli aj ďalší zákonodarcovia, mala dať Ukrajine najavo, že za ňou Česko pevne stojí. Ako symbolický dar odovzdal šéfovi ukrajinského parlamentu Ruslanovi Stefančukovi jednu z mimoriadne výhrevných sviečok, ktoré vyrábajú Česi pre Ukrajincov, ktorým sa nedostáva svetlo či teplo.

image

Masívny ruský útok na Kyjev si vyžiadal viacero zranených, vrátane jedenásťročného dieťaťa

Stefančuk ocenil, že obe komory českého parlamentu vlani označili hladomor za genocídu vyvolanú sovietskym stalinským režimom. Podľa historikov počas dvoch rokov zomrelo až niekoľko miliónov Ukrajincov. Ako genocídu označili hladomor na Ukrajine okrem iného Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Maďarsko či pobaltské krajiny.

Českí politici v Kyjeve rokovali aj so zástupcami Krymských Tatárov, ktorí od anexie ukrajinského polostrova Ruskom čelia útlaku. Na záver položili kvety pri fotografiách Ukrajincov padlých v boji proti ruskej agresii, ktoré sú umiestnené na stene pravoslávneho Michajlovského kláštora.

"Najsilnejší dojem je pre mňa ten, že sa Ukrajinci vôbec nevzdávajú, vôbec neustupujú, sú stále presvedčení o správnosti svojej myšlienky," povedal novinárom predseda českého senátneho školského výboru Jiří Růžička, ktorý Ukrajinu navštívil počas dvoch rokov po štvrtýkrát. Podobne ako Ukrajinci by mali podľa zhodného pohľadu celej českej delegácie k preťahujúcej sa vojne pristupovať aj ukrajinskí spojenci vrátane Česka.

"Keď vidím, koľko ľudí zbytočne padlo kvôli agresii Ruska, kvôli tomu, že niekto chce obsadiť ich krajinu a chová sa ako terorista, tak si myslím, že musíme tú podporu naďalej udržať," povedala podpredsedníčka Senátu Jitka Seitlová.

01 - Modified: 2023-11-25 15:09:10 - Feat.: 1 - Title: Poľský poslanec prisľúbil v Kyjeve ešte intenzívnejšiu podpory Ukrajiny 02 - Modified: 2023-11-25 10:35:47 - Feat.: 1 - Title: Svet musí odsúdiť zločiny minulosti a súčasnosti, vyhlásil Zelenskyj k ukrajinskému hladomoru 03 - Modified: 2023-11-25 09:19:33 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj odvolal štyroch generálov Národnej gardy 04 - Modified: 2023-11-24 22:59:59 - Feat.: 1 - Title: Rusi na okupovaných územiach Ukrajiny ničia pamätníky obetiam hladomoru
01 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 02 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 03 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 04 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 05:23