StoryEditor

Poľský poslanec prisľúbil v Kyjeve ešte intenzívnejšiu podpory Ukrajiny

25.11.2023, 16:09
Autor:
TASRTASR

Kowal do ukrajinskej metropoly pricestoval pri príležitosti Dňa pamiatky obetí hladomoru, ktorý pripadá na štvrtú novembrovú sobotu.

Poľská podpora Ukrajiny bude ešte intenzívnejšia, vyhlásil v sobotu v Kyjeve predseda Výboru zahraničných vecí poľského parlamentu a poslanec strany Občianska koalícia Pawel Kowal. Informovala o tom agentúra PAP.

Kowal do ukrajinskej metropoly pricestoval pri príležitosti Dňa pamiatky obetí hladomoru, ktorý pripadá na štvrtú novembrovú sobotu. Počas návštevy ukrajinskej metropoly sa stretne s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom, predsedom tamojšieho parlamentného výboru zahraničných vecí Olexandrom Merežkom aj podpredsedom vlády pre obnovu Ukrajiny Olexandrom Kubrakovom.

Ukrajinských politikov plánuje počas týchto rokovaní podľa vlastných slov ubezpečiť o tom, že Ukrajina pre Poľsko naďalej zostáva dôležitým partnerom, pričom jej podpora zo strany Poľska sa ani po nedávnych voľbách nezmenila ani nezmení.

image

Svet musí odsúdiť zločiny minulosti a súčasnosti, vyhlásil Zelenskyj k ukrajinskému hladomoru

"Chcem ukrajinskému vedeniu vyslať signál, že naša východná politika zostane nie len nezmenená, ale bude ešte intenzívnejšia a angažovanejšia, ako pri pomoci, tak aj pri riešení náročných problémov," uviedol.

Zároveň dodal, že nová parlamentná väčšina zahŕňajúca aj stranu KO, ktorá vzišla z nedávnych volieb, plánuje nabádať aj Západ, aby ďalej podporoval Ukrajinu.

"Teší nás, že sa čoskoro začnú rokovania o rozširovaní Európskej únie. Dúfam, že Ukrajina s Moldavskom budú medzi krajinami, ktoré začnú prístupové rokovania a že Gruzínsko získa štatút kandidátskej krajiny," dodal.

KO nedávno potvrdila, že je pripravená vytvoriť vládnu koalíciu so stranami Tretia cesta a Nová ľavica. Vznik takejto vlády je v Poľsku čoraz pravdepodobnejší, keďže dosluhujúca vláda vedená stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá síce vo voľbách zvíťazila, nevie získať dostatočný počet poslaneckých mandátov na vytvorenie väčšinovej vlády.

01 - Modified: 2024-05-06 18:07:31 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre „provokačnú politiku“ Paríža 02 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 03 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 04 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 05 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: NATO určilo červené línie. Má dva scenáre zásahu proti Rusku, píšu médiá
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 20:44