StoryEditor

Posun času narúša biorytmus, čo môže negatívne ovplyvniť spánok

29.10.2023, 10:04
Autor:
TASRTASR

Ak sa biorytmus z nejakého dôvodu rozladí, problém môže nastať najskôr so spánkom, neskôr s výkonnosťou a vyústiť to môže až k rôznym ochoreniam.

Posun času narúša denný biorytmus, čo môže negatívne ovplyvniť spánok či stravovanie. Poukázala na to farmaceutická laborantka Tatiana Kocúrková z lekárne Dr. Max v Žiline. S úpravou rozhodeného biorytmu môže podľa nej pomôcť zdravý životný štýl, pravidelný pohyb či zdravá strava a vitamíny.

"Náš organizmus dokáže vyviesť z rovnováhy aj jedna hodina a hoci je negatívnych vplyvov viacero, všetky sa točia okolo zmeny pravidelnosti nášho biologického rytmu," vysvetlila s tým, že posun času horšie vnímajú citlivejší jedinci, deti, ľudia s vyšším vekom či niektorými ochoreniami.

Ak sa biorytmus z nejakého dôvodu rozladí, problém môže nastať najskôr so spánkom, neskôr s výkonnosťou a vyústiť to môže až k rôznym ochoreniam. Negatívne môže ovplyvňovať aj stravovacie návyky. "Vynecháme obed, lebo vtedy ešte nie sme hladní a kompenzujeme si to prejedaním sa v neskoršej hodine. Alebo pridáme nejaké jedlo navyše ešte behom dňa, no váha ide nahor a nevieme prečo," ozrejmila.

Pre úpravu narušeného biorytmu odporúča dobrý spánok, ku ktorému prispieva napríklad pravidelné cvičenie či šport. "Z pohybu postačí 30-minútová chôdza, joga alebo fitnes tréning," spresnila.

Dôležitý je taktiež zdravý životný štýl, obmedzenie alkoholu či elektronických zariadení. "Nesmie chýbať pohodlná posteľ s tvrdším matracom a chladnejšia tmavá miestnosť, pretože melatonín, spánkový hormón, je produkovaný epifýzou výhradne v tme," dodala.

Dbať treba aj na zdravú a pravidelnú stravu. Do jedálnička odporúča zaradiť viac ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov, kvalitné tuky a bielkoviny. Naopak obmedziť treba jednoduché sacharidy a nenasýtené mastné kyseliny.

"Pri zmene času môžu byť nápomocné aj niektoré výživové doplnky, a to hlavne už vyššie spomínaný melatonín, ale aj bylinné preparáty s obsahom valeriány, chmeľu, medovky či materinej dúšky. Vhodná je aj aromaterapia, hlavne levanduľová silica alebo olej," doplnila. Počas jesene tiež podľa nej netreba zabúdať na vitamíny C, D, zinok, výťažky z hlivy ustricovej, betaglukán, kolostrum či omega 3 mastné kyseliny.

01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 04 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 05 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 05:33