StoryEditor

Slovensko podporuje európske nariadenie o hotovosti ako zákonnom platidle

19.09.2023, 16:08
Autor:
TASRTASR

Ide o snahu posilniť postavenie hotovosti, keďže sa v primárnom ani sekundárnom práve EÚ pojem zákonné platidlo nevymedzuje.

Slovenská republika vníma ciele, ktoré sa majú dosiahnuť prijatím návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o eurobankovkách a eurominciach ako zákonnom platidle pozitívne a vo všeobecnosti návrh podporuje. Vyplýva to z predbežného stanoviska k návrhu, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania predložilo ministerstvo financií.

"Vítame, že bol návrh predstavený spolu s návrhom nariadenia o zavedení digitálneho eura, pretože sa týmto návrhom na úrovni EÚ posilňuje štatút zákonného platidla hotovosti," konštatoval rezort financií. Zároveň však považuje za vhodné postaviť na rovnakú úroveň úpravu zákazu jednostranného vylúčenia platieb v hotovosti podobne, ako tomu je v návrhu nariadenia o zavedení digitálneho eura.

image

Dobre už bolo. A nič s tým nespravia ani Fico, Pellegrini či Sulík

"Podporujeme snahu pokiaľ možno čo najjasnejšie vymedziť výnimky zo zásady povinného akceptovania eurobankoviek a euromincí, aby nedochádzalo k ich extenzívnemu zneužívaniu. Podporujeme aj harmonizovaný prístup k monitorovaniu a zabezpečeniu dostatočnej akceptácie a dostupnosti hotovosti," doplnilo ministerstvo s tým, že vzhľadom na možnú komplexnosť monitorovania bude potrebné zabezpečiť jeho dostatočnú efektivitu.

Návrh nariadenia je súčasťou legislatívneho balíka opatrení k digitálnemu euru, a to spolu s návrhom nariadenia o zavedení digitálneho eura, ako aj návrhom nariadenia o poskytovaní služieb v digitálnom eure poskytovateľmi platobných služieb zaregistrovanými v členských štátoch, ktorých menou nie je euro.

Návrh o eurobankovkách a eurominciach ako zákonnom platidle upravuje pravidlá týkajúce sa rozsahu a účinkov hotovosti ako zákonného platidla a prístupu k bankovkám a minciam. Ide o snahu posilniť postavenie hotovosti, keďže sa v primárnom ani sekundárnom práve EÚ pojem zákonné platidlo nevymedzuje. V zmysle výkladu Súdneho dvora pojem zákonné platidlo v prípade eurobankoviek znamená povinné akceptovanie v plnej nominálnej hodnote a s účinkom splnenia povinností platby.

01 - Modified: 2023-09-19 13:32:22 - Feat.: 1 - Title: Rezort financií podporuje návrh na úpravu digitálneho eura. Má byť doplnkom hotovosti
01 - Modified: 2024-03-08 15:32:15 - Feat.: - Title: Mince idú v Nórsku do úzadia. Digitálny líder však chce posilniť právo spotrebiteľov na platbu hotovosťou 02 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol 03 - Modified: 2024-01-08 16:10:33 - Feat.: - Title: Platby kartou valcujú hotovosť. No jeden z menších hráčov chce ísť na Slovensku proti prúdu 04 - Modified: 2023-11-24 14:39:10 - Feat.: - Title: Populárna stránka Ulož.to končí so zdieľaním súborov. Dôvodom je nová európska legislatíva 05 - Modified: 2023-10-28 08:48:08 - Feat.: - Title: Až 95 percent obyvateľov Rakúska si nevie predstaviť svet bez hotovosti, ukázal prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 18:47