StoryEditor

Rezort financií podporuje návrh na úpravu digitálneho eura. Má byť doplnkom hotovosti

19.09.2023, 15:32
Autor:
TASRTASR

Návrh je súčasťou legislatívneho balíka opatrení k digitálnemu euru spolu s návrhom nariadenia o poskytovaní služieb v digitálnom eure poskytovateľmi platobných služieb zaregistrovanými v členských štátoch mimo eurozóny.

Slovenská republika vníma ciele, ktoré sa majú dosiahnuť prijatím návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o zavedení digitálneho eura pozitívne a vo všeobecnosti tento návrh podporuje. Konštatuje to ministerstvo financií v predbežnom stanovisku k návrhu, ktoré predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Digitálna mena

Slovensko podľa stanoviska víta, že členské štáty EÚ majú priamu možnosť podieľať sa na rozhodovaní o ďalšom postupe pri digitálnom eure. "Taktiež vítame, že spolu s návrhom bolo predstavené a má byť prijaté nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o eurobankovkách a eurominciach ako zákonnom platidle, ktorým sa posilňuje štatút zákonného platidla hotovosti, čo potvrdzuje, že digitálne euro predstavuje doplnok k hotovosti a jeho využívanie bude dobrovoľné," zdôraznil rezort financií.

image

Dobre už bolo. A nič s tým nespravia ani Fico, Pellegrini či Sulík

Slovensko víta aj štatút zákonného platidla digitálneho eura, nakoľko ide o menu vydávanú centrálnou bankou. "Osobitne vítame, že sa návrhom kladie dôraz na ochranu súkromia a finančnú inklúziu, v tomto smere vítame aj súbežné zavedenie offline platieb," uvádza rezort v stanovisku.

Zo systémového hľadiska považuje ministerstvo za mimoriadne dôležité, aby boli dostupné nástroje na zabezpečenie finančnej stability finančného trhu. Podporuje tiež navrhovaný postup distribúcie a úpravu poplatkov, ktorým sa má zabezpečiť dostatočná dostupnosť a akceptácia digitálneho eura. Z medzinárodného hľadiska považuje za dôležité, aby bola zabezpečená dostatočná interoperabilita s ostatnými digitálnymi menami vydávanými centrálnymi bankami aj mimo EÚ.

Balíček opatrení

Návrh je súčasťou legislatívneho balíka opatrení k digitálnemu euru, a to spolu s návrhom nariadenia o poskytovaní služieb v digitálnom eure poskytovateľmi platobných služieb zaregistrovanými v členských štátoch, ktorých menou nie je euro, ako aj návrhom nariadenia o eurobankovkách a eurominciach ako zákonnom platidle.

image

Horší od nás sú len Česi a Maďari. Inflácia v eurozóne sa v auguste spomalila na 5,2 percenta

"Druhé uvedené nariadenie má posilniť štatút eurobankoviek a euromincí ako zákonného platidla, čo okrem iného napomáha vyvrátiť obavy zo znižovania dostupnosti hotovosti alebo nahrádzania hotovosti digitálnym eurom," podčiarkol rezort financií.

Návrh upravuje jednotlivé aspekty digitálneho eura. Ustanovuje jeho štatút zákonného platidla, príslušné orgány, spôsob distribúcie, obmedzenia jeho používania s cieľom zachovať finančnú stabilitu finančných trhov, poplatky za platobné služby v digitálnom eure, niektoré technické vlastnosti, ochranu súkromia a osobných údajov.

Rozhodovanie o prijatí tohto návrhu nie je rozhodovaním o samotnom vydaní digitálneho eura, upozornil rezort financií. V konečnom dôsledku bude o jeho emisii rozhodovať Európska centrálna banka. "Cieľom návrhu je regulácia základných aspektov a predpokladov digitálneho eura, aby sa zabezpečila jeho dostupnosť pre fyzické a právnické osoby na účely retailových platieb a jeho jednotné používanie v celej eurozóne v prípade jeho vydania," dodalo ministerstvo.

01 - Modified: 2023-09-18 16:59:18 - Feat.: 1 - Title: Nemecko požiadalo o prvú platbu z fondu obnovy a odolnosti EÚ
01 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 02 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 03 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní 04 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 05 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 03:27