ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

NBÚ upozorňuje pred voľbami na zvýšené riziko hekerských útokov. Pozor treba dať aj na deepfake videá

01.08.2023, 16:37
Autor:
TASRTASR

Predpokladajú sa aj kybernetické útoky prorusky orientovaných hekerských skupín na slovenské ciele.

Národný bezpečnostný úrad upozorňuje na zvýšené riziko kybernetických bezpečnostných incidentov a iných škodlivých aktivít v kybernetickom priestore v súvislosti so septembrovými parlamentnými voľbami. Všetkým subjektom zapojeným do volebného procesu vrátane politických strán odporúča zaviesť bezpečnostné opatrenia na zabezpečenie svojich účtov, stránok a informačných systémov. Vyplýva to z varovania na webe NBÚ.

Proruskí hekeri

Úrad očakáva viacero foriem hybridných operácií, ako sú phishingové útoky, kybernetické útoky prorusky orientovaných hekerských skupín aj ovplyvňovanie prostredníctvom falošných účtov. Upozorňuje aj na deepfake videá alebo iné formy šírenia dezinformácií vizuálnou formou aj pomocou umelej inteligencie.

image

Doba kešu sa neskončila: siskári aj vojenskí tajní dostávajú plat v obálke a potom si ho uložia v banke

Prostredníctvom phishingových útokov môže dochádzať k neoprávnenému získaniu prístupu do e-mailových účtov alebo k získaniu iných citlivých údajov a ich následnému zneužitiu, napríklad s cieľom zdiskreditovať osobu s významným spoločenským postavením, k získaniu prihlasovacích údajov do internetbankingu a následným okradnutím obete.

Predpokladajú sa aj kybernetické útoky prorusky orientovaných hekerských skupín na slovenské ciele vo vzťahu k zabezpečeniu sietí a informačných systémov prevádzkovateľov základných služieb vrátane prvkov kritickej infraštruktúry a osobitne vo volebnej infraštruktúre. Má ísť o súčasť hybridného pôsobenia Ruska s cieľom ovplyvňovať volebný proces. "Predpokladanou formou útokov sú najmä DDoS útoky, čo však nevylučuje aj vykonávanie iných typov útokov," poznamenal úrad.

Falošné účty a deepfake videá

Útočníci môžu využívať aj falošné účty, prostredníctvom ktorých môžu ovplyvňovať verejnú mienku publikovaním rôzneho obsahu alebo diskusnými príspevkami. Ako upozornil úrad, formou deepfake videí alebo vizuálnou formou za pomoci umelej inteligencie môže dôjsť navonok k vernému napodobneniu výzoru a hlasu verejne známej osoby, ktorá však sprostredkuje falošný odkaz vytvorený útočníkom.

image

Aliancia sa pripravuje na online útoky. Spojenci vyskúšali nový systém kybernetickej bezpečnosti

"Deepfake videá môžu mať za cieľ zdiskreditovať osoby s významných postavením alebo zneužitím ich identity ovplyvňovať verejnú mienku pred a počas volieb. Rovnako môžu byť deepfake videá využité na rôzne podvodné aktivity," vysvetlil úrad.

NBÚ radí ľuďom, aby automaticky neverili všetkému, čo vidia a počujú v on-line priestore. "Venujte pozornosť dôveryhodnosti zdroja, snažte sa overovať si informácie z iných zdrojov, najmä oficiálnych zdrojov," odporúča. Deepfake video sa môže vyznačovať napríklad škandalóznymi, ťažko uveriteľnými, protipólnymi alebo inak neočakávanými vyhláseniami.

Všímať si treba aj nezvyčajné pohyby tela a nezvyčajnú mimiku. Podozrivý môže byť neprirodzený robotický hlas, zvláštna výslovnosť, nesúlad pohybu pier s vyslovovaním slov, neprirodzená poloha jednotlivých častí tela a tváre, nepomer veľkosti hlavy k telu. Varovný môže byť nezvyčajný farebný odtieň pokožky, nesúlad sfarbenia tváre a tela osoby alebo neprirodzené osvetlenie na videu.

Obete útoku môžu kontaktovať políciu alebo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

01 - Modified: 2023-04-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Príliš veľa ľudí verí, že demokraciu treba povaliť, hovorí bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak 02 - Modified: 2023-04-12 11:04:04 - Feat.: 1 - Title: Mikulec označil kauzu oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami za uzavretú 03 - Modified: 2023-04-04 17:05:50 - Feat.: 1 - Title: Krúpa spochybňuje postup NBÚ v prípade Mikulca. Hovorí o možnom pokuse o diskreditáciu ministra 04 - Modified: 2023-03-29 14:59:22 - Feat.: 1 - Title: Beluský: NBÚ nezlyhal v prípade previerky pre obvineného Adama Puškára
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Poistite sa, veríte si alebo to risknete? Kyberpoistenie vyvoláva vášnivé diskusie 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Vaša príručná mapa. Čo všetko ovplyvňuje cenu kyberpoistenia 03 - Modified: 2024-04-26 06:46:54 - Feat.: - Title: Kyberpoistenie? Mohol by to byť biznis snov 04 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Pekné grafy už máme, dôležité je však ich uplatnenie v praxi 05 - Modified: 2024-03-21 15:29:54 - Feat.: - Title: Riaditeľ bezpečnostného úradu Konečný bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 02:36