Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Mikulec označil kauzu oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami za uzavretú

12.04.2023, 13:04
Autor:
TASRTASR

Minister vnútra Kauzu považuje za "rozohratú hru z pozície NBÚ". Dôležité podľa neho bude aj to, aby sa teraz ten, kto hovoril o porušení zákona, vyjadril. Apeluje na sebareflexiu.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec označil za uzavretú kauzu týkajúcu sa oboznamovania s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia.

Správne konanie podľa jeho slov začal Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a treba sa ho pýtať, ako to bude pokračovať.

Mikulec je rád, že aj prezidentka Zuzana Čaputová potvrdila názor jeho rezortu, rezortu spravodlivosti i podpredsedu vlády pre legislatívu.

Kauzu považuje za "rozohratú hru z pozície NBÚ". Dôležité podľa neho bude aj to, aby sa teraz ten, kto hovoril o porušení zákona, vyjadril. Apeluje na sebareflexiu. Ospravedlnenie ani vyvodenie zodpovednosti od vedenia NBÚ žiadať nebude.

Na otázku o prípadnej zmene legislatívy v tejto oblasti reagoval, že to vecne patrí pod NBÚ. "Mal by si vstúpiť do svedomia a úpravu legislatívy čo najskôr predložiť," poznamenal.

Prezidentka v utorok informovala, že nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči dočasne poverenému ministrovi vnútra. V súvislosti so zisteniami NBÚ o údajnej chýbajúcej previerke Mikulca poznamenala, že sa nestotožňuje s daným hodnotením.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Riaditeľ NBÚ Roman Konečný tvrdí, že ministrovi chýbal na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia certifikát.

Jeho potrebu určuje slovenská legislatíva. Mikulec je presvedčený, že neporušil zákon. Zároveň však potvrdil, že už požiadal NBÚ o certifikát.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:27