StoryEditor

Čína uvalila sankcie na šéfa zahraničného výboru americkej Snemovne reprezentantov

13.04.2023, 20:48
Autor:
ČTKČTK

Michael McCaul minulý týždeň navštívil Taiwan a sľúbil, že USA vycvičia taiwanských vojakov a urýchlia dodávky zbraní na ostrov.

Čína uvalila sankcie na predsedu zahraničného výboru americkej Snemovne reprezentantov Michaela McCaula kvôli jeho návšteve Taiwanu z minulého týždňa. Čínske ministerstvo zahraničia v dnešnom oznámení uviedlo, že McCaul vyslal "závažný zlý signál" taiwanským "separatistickým silám".

Čína považuje demokraticky spravovaný Taiwan za svoju provinciu a veľmi negatívne reaguje na rokovania zahraničných politikov s taiwanskými predstaviteľmi, najmä ak zahŕňajú aj taiwanskú prezidentku Cchaj Jing-wen. Vlani v auguste pritom navštívila Taiwan vtedajšia predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, na čo Čína reagovala rozsiahlymi vojenskými manévrami. Na ostrove bola na konci marca tiež šéfka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová s delegáciou.

McCaul Taiwan navštívil minulý týždeň a Cchaj sľúbil, že USA vycvičia taiwanských vojakov a urýchlia dodávky zbraní na ostrov.

Čínske ministerstvo obrany dnes uviedlo, že republikán McCaul svojimi slovami a krokmi často zasahoval do vnútorných záležitostí Číny a poškodil jej záujmy. Svojou nedávnou návštevou, keď bol na čele delegácie amerických zákonodarcov, podľa ministerstva "vážne poškodil suverenitu a územnú celistvosť Číny" a vyslal zlý signál taiwanským separatistickým silám, ktoré sa usilujú o nezávislosť ostrova.

Podľa čínskeho zákona McCaulovi nebude umožnené vstúpiť na územie Číny, nebude môcť spolupracovať s organizáciami a jednotlivcami v Číne a akékoľvek jeho aktíva v Číne budú zmrazené.

Čína už tento mesiac oznámila uvalenie sankcií na prezidentskú knižnicu Ronalda Reagana a ďalšie americké organizácie v reakcii na stretnutie predsedu americkej Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho s taiwanskou prezidentkou v Kalifornii.

Taiwan ako samostatný štát uznáva len niekoľko krajín, väčšinou malých štátov v Karibiku, Latinskej Amerike a Tichomorí. Európska únia, Spojené štáty a väčšina zvyšku sveta rešpektujú politiku jednej Číny.

01 - Modified: 2023-04-13 16:32:45 - Feat.: 1 - Title: Poľský premiér skritizoval "krátkozraké" otváranie sa Európy Číne 02 - Modified: 2023-04-13 15:02:07 - Feat.: 1 - Title: Brazílsky prezident Lula rokoval v Šanghaji s čínskymi firmami. So Si Ťin-pchingom bude riešiť Ukrajinu 03 - Modified: 2023-04-14 04:50:52 - Feat.: 1 - Title: Má prednosť pred vojnou na Ukrajine. Šetrime zbrane na obranu Taiwanu proti Číne, znie z USA 04 - Modified: 2023-04-12 13:03:08 - Feat.: 1 - Title: Čína musí posilniť vojenský výcvik zameraný na skutočný boj, vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching 05 - Modified: 2023-04-08 06:34:52 - Feat.: 1 - Title: USA poskytnú výcvik armáde Taiwanu a urýchlia dodávky zbraní
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 07:18