Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva a prezidentka Novej rozvojovej banky Dilma Rousseff počas jej inaugurácie v čínskom Šanghaji. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brazílsky prezident Lula rokoval v Šanghaji s čínskymi firmami. So Si Ťin-pchingom bude riešiť Ukrajinu

13.04.2023, 17:02
Autor:
ČTKČTK

Dnes v Šanghaji sa brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva​ zúčastnil na ceremoniáli, pri ktorom sa šéfkou Novej rozvojovej banky skupiny BRICS stala brazílska ľavicová exprezidentka Dilma Rousseffová.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa dnes v čínskej Šanghaji stretol so zástupcami viacerých čínskych firiem. Pri nástupe brazílskej exprezidentky Dilmy Rousseffovej do čela Novej rozvojovej banky skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a JAR vyzdvihol Lula dôležitosť tejto banky, ktorá má podľa neho potenciál oslobodiť sa od "podriadenosti" veľkým medzinárodným finančným inštitúciám. Lula je v Číne na štátnej návšteve od stredy a v piatok sa v Pekingu stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorému podľa denníka El País mieni okrem iného predstaviť svoj plán sprostredkovania mieru na Ukrajine.

V Číne, ktorá je brazílskym najväčším obchodným partnerom, ľavicového prezidenta najväčšej latinskoamerickej krajiny sprevádza početná delegácia podnikateľov, guvernérov, poslancov a ministrov. Očakáva sa, že Brazília s Čínou podpíše asi dvadsiatku dohôd.

image

Brazílsky prezident navrhol Ukrajine, aby sa vzdala Krymu. Kyjev to odmietol

Dnes v Šanghaji sa Lula zúčastnil na ceremoniáli, pri ktorom sa šéfkou Novej rozvojovej banky skupiny BRICS stala brazílska ľavicová exprezidentka Dilma Rousseffová. Táto banka, ktorá má sídlo práve v Šanghaji, bola vytvorená v roku 2014 ako alternatíva veľkých finančných inštitúcií, v ktorých dominujú Spojené štáty a EÚ, napísal El País.

Banka má pomáhať financovať projekty v infraštruktúre členských krajín a teraz by sa podľa agentúry Agencia Brasil mala sústrediť na ekologické projekty a prekonanie vplyvu západných sankcií voči Rusku. Lula dnes tiež vyhlásil, že banka sa môže stať "veľkou bankou svetového Juhu" a môže pomôcť rozvíjajúcim sa krajinám znížiť ich závislosť od dolára.

image

Brazílsky Blumenau drží 30 dní smútku, motív útoku v škôlke je stále nejasný. Muž sekerou zabil štyri deti

V Šanghaji dnes Lula tiež podľa agentúry Reuters navštívil výskumné stredisko čínskeho telekomunikačného gigantu firmy Huawei a stretol sa so zástupcami čínskej spoločnosti BYD Co Ltd., ktorá by mala v Brazílii začať vyrábať elektrické autá. Podľa denníka El País je symbolické, že BYD bude autá vyrábať vo fabrike, ktorú pred dvoma rokmi opustila americká automobilka Ford. Podľa Reuters by rovnako brazílsky výrobca lietadiel Embraer SA mohol podpísať kontrakt na 20 lietadiel pre čínske aerolínie.

Pred Lulovou cestou, ktorú sedemdesiatsedemročný brazílsky prezident kvôli chorobe odložil z konca marca, písali podľa denníka El País čínske štátne médiá už niekoľko dní o návšteve "starého priateľa čínskeho ľudu". Lula bol v Číne už počas svojich dvoch niekdajších prezidentských mandátov, ktoré trvali od januára 2003 do decembra 2010. Teraz do Číny zamieril tri mesiace po svojom nástupe do úradu tento rok v januári, aby oživil vzťahy zamrznuté za jeho krajne pravicového predchodcu Jaira Bolsonara.

Čína prevzala prvú priečku najväčšieho brazílskeho obchodného partnera v roku 2009 po Spojených štátoch, dováža najmä brazílsku sóju či železnú rudu. Brazília je krajinou, kam Čína najviac investuje v Latinskej Amerike.

01 - Modified: 2023-04-13 05:33:28 - Feat.: 1 - Title: Brazílsky prezident pricestoval do Číny, rokovať má o Ukrajine i investíciách 02 - Modified: 2023-04-07 14:05:02 - Feat.: 1 - Title: Brazílsky prezident navrhol Ukrajine, aby sa vzdala Krymu. Kyjev to odmietol 03 - Modified: 2023-04-06 08:45:14 - Feat.: 1 - Title: Brazílsky Blumenau drží 30 dní smútku, motív útoku v škôlke je stále nejasný. Muž sekerou zabil štyri deti
01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:12