Aktivisti „Letzte Generation“ (Posledná generácia) blokujú cestu na protest za klimatické rady, obmedzenie rýchlosti na diaľniciach, ako aj za dostupnú verejnú dopravu v Berlíne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prilepili sa na cestu. Klimatickí aktivisti v Berlíne zablokovali dopravu na najmenej 20 miestach

24.04.2023, 10:21
24.04.2023, 15:12
Autor:
ČTKČTK

Hnutie od roku minulého roka pravidelne blokuje dopravu, aby tak upozornilo na nevyhnutnosť ochrany životného prostredia, čo mnoho politikov vrátane členov ekologickej strany Zelení kritizuje.

Klimatickí aktivisti z hnutia Letzte Generation (Posledná generácia) dnes ráno v Berlíne zablokovali dopravu na zhruba 30 miestach. Postihnuté boli hlavné ťahy, rušné križovatky a tiež vyťažená mestská diaľnica. Berlínska dopravná informačná centrála VIZ Berlín uviedla, že vzhľadom na rozsah protestov a neprehľadnosť situácie nebolo spočiatku možné vypracovať celkový prehľad akcií klimatických demonštrantov.

"Od rána sa konajú protestné akcie po celom území mesta," uviedla berlínska polícia. Tá na Twitteri ohlásila, že nasadila asi 500 policajtov a tiež vrtuľník, aby blokády čo najrýchlejšie uvoľnila. Okolo poludnia polícia oznámila, že väčšina miest, kde sa aktivisti prilepili k vozovke a kde zastavili dopravu demonštrácií vsade, je opäť prejazdná. To potvrdila aj dopravná centrála.

"Dopravná situácia v Berlíne sa po klimatických protestoch citeľne upokojila. Aktuálne nie sú na území mesta žiadne zápchy s čakacou dobou viac ako desať minút, "uviedla centrála.

Aktivisti zastavili dopravu na viacerých miestach kľúčových pre automobilovú dopravu, okrem iného na bulvári pri Víťaznom stĺpe v centre metropoly, kde je dôležitá križovatka spájajúca niekoľko mestských ťahov. Zastavená bola v oboch smeroch doprava na mestskej diaľnici A100, kde kvôli tomu vodičom vzniklo až dvojhodinové zdržanie. Najviac problémov hlásila mestská časť Charlottenburg v západnej časti mesta medzi centrom a Špandavou.

image

Nemecko: Klimatickí aktivisti zorganizovali "pomalý pochod" cez Berlín

Spravodajský portál t-online napísal, že nasadenie stoviek policajtov v berlínskych uliciach sa očakáva aj v najbližších dňoch, keďže hnutie pred týždňom vyhlásilo časovo neobmedzené blokády. Protesty sa začali pred týždňom vo vládnej štvrti a dnes sa rozšírili po celom Berlíne. Aktivisti tak chcú zvýšiť tlak na vládu, aby podnikla ráznejšie kroky na ochranu klímy.

Nemecké médiá uviedli, že vodiči na dnešné blokády reagovali značne rozhorčene. Na niektorých miestach vrátane mestskej diaľnice A100 sa vodiči pokúsili demonštrantov sami odtiahnuť z cesty.

Hnutie si stanovilo viacero podmienok, za ktorých je ochotné protesty ukončiť. Okrem iného chce žrebom zriadiť občiansky výbor, ktorý by naplánoval koniec používania fosílnych palív v Nemecku do roku 2030. Vláda môže protesty podľa aktivistov zastaviť aj tým, že predloží plán, ako udržať otepľovanie planéty na úrovni nižšej ako 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predpriemyselným obdobím.

image

Koniec jadrových elektrární v Nemecku poškodí biznis, mali by zostať do konca krízy, varuje priemysel

Hnutie od roku minulého roka pravidelne blokuje dopravu, aby tak upozornilo na nevyhnutnosť ochrany životného prostredia, čo mnoho politikov vrátane členov ekologickej strany Zelení kritizuje. Demonštranti sa často rýchloschnúcim lepidlom lepia k vozovkám, aby skomplikovali dopravu. Taktiež sa lepia k umeleckým dielam, ktoré tiež polievajú rôznymi tekutinami. V centre Berlína pri Braniborskej bráne hnutie v decembri odrezalo vrchol vianočného stromu, čím chcelo ukázať na to, že z prichádzajúcej klimatickej katastrofy zatiaľ vidíme len špičku. Viacerí aktivisti sa za svoje činy musia zodpovedať pred súdmi.

Problémy teraz hrozia aj dvom policajtom za zásah z minulého týždňa. Jeden z policajtov najprv na videu zverejnenom na internete demonštranta varuje, aby cestu opustil, inak mu spôsobí bolesť, kvôli ktorej nebude môcť niekoľko dní hrýzť a prehĺtať. Keď neuposlúchol, chytil ho pod krkom a následne s pomocou kolegu odtiahol. Z videa je vidieť, že aktivistovi krúti ruku za chrbát a že demonštrant kričí bolesťou. "O videu vieme a preverujeme ho," uviedla dnes polícia.

01 - Modified: 2023-04-22 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Koho do čela Európskej únie. Favorit šliapne na plyn zeleného aktivizmu 02 - Modified: 2023-04-22 18:52:31 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ sa pokúšal zasiahnuť do nemeckej politiky a vytvoriť proruskú koalíciu proti podpore Ukrajiny 03 - Modified: 2023-04-22 16:09:09 - Feat.: 1 - Title: Nemecko a Rusko si navzájom vyhostili diplomatov, uvádza Moskva. Úrady v Berlíne boli prvé 04 - Modified: 2023-04-21 13:13:17 - Feat.: 1 - Title: Nemecká armáda do konca roka stiahne systémy Patriot z Poľska a Slovenska 05 - Modified: 2023-04-20 19:10:23 - Feat.: 1 - Title: Nemecký súd nemá jurisdikciu na proces za sexuálne trestné činy s podozrivým v prípade Madeleine
01 - Modified: 2024-05-08 06:07:00 - Feat.: - Title: V Nemecku zaútočili na ďalšieho politika, spolkovú exministerku Giffeyovú 02 - Modified: 2024-05-07 20:16:21 - Feat.: - Title: Ide o obranu demokracie. Nemeckí konzervatívci hlasovali na straníckom zjazde za povinnú vojenskú službu 03 - Modified: 2024-05-07 18:29:23 - Feat.: - Title: Noční vlci navštívili pamätné miesto druhej svetovej vojny pri Berlíne. Fotili sa a pili kávu, hlási polícia 04 - Modified: 2024-05-07 14:05:15 - Feat.: - Title: Aktivita v nemeckom stavebníctve je naďalej v útlme, rast nedosiahla už dva roky 05 - Modified: 2024-05-07 11:34:00 - Feat.: - Title: Vývoz z Nemecka v marci vzrástol o takmer percento, vyšší bol prekvapivo aj dovoz
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 18:20