Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kremeľ sa pokúšal zasiahnuť do nemeckej politiky a vytvoriť proruskú koalíciu proti podpore Ukrajiny

22.04.2023, 20:52
Autor:
ČTKČTK

Jedným z cieľov Kremľa bolo dosiahnuť, aby sa podpora AfD zdvihla z 13 percent, ktoré jej vtedy dávali prieskumy. AfD sa mala stať stranou "nemeckej jednoty" a raziť pozíciu, že sankcie uvalené na Rusko odporujú nemeckým záujmom.

Kremeľ v Nemecku usiloval o vytvorenie "protivojnovej" koalície, ktorá by sa stavala proti ďalšej podpore Ukrajiny vo vojne s Ruskom, napísal list The Washington Post. Podľa neho to vyplýva z dokumentov, ktoré mu poskytla jedna z európskych rozviedok. Dokumenty opisujú stretnutia, na ktorých predstavitelia Kremľa nabádali ruských politických stratégov, aby sa zamerali na Nemecko v snahe vyvolať v Európe odpor proti ďalšej podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej agresii.

Údajne protivojnová rétorika zaznievala na februárovej demonštrácii pred Braniborskou bránou v Berlíne, na ktorú dorazilo asi 13-tisíc ľudí, pripomína americký denník. Protest viedla Sahra Wagenknechtová, členka krajne ľavicovej parlamentnej strany Levice. Wagenknechtová vyhlasovala, že nemecké tanky, ktoré Berlín prisľúbil Ukrajine budú čoskoro použité na to, aby sa z nich strieľalo na "ruské ženy a mužov".

image

Nemecko a Rusko si navzájom vyhostili diplomatov, uvádza Moskva. Úrady v Berlíne boli prvé

Zavlečenie Nemecka do vojny

"Nechceme hlbšie zavlečenie Nemecka do tejto vojny," zaznelo od nej tiež na demonštrácii, na ktorej vyzývala na vytvorenie nového mierového hnutia. Odsudzovala boje na Ukrajine, ale o skutočnosti, že vojnu pred rokom rozpútalo Rusko, sa nezmienila. Medzi tými, ktorí ju na demonštrácii tlieskali, boli aj desiatky členov krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko. Na obálke nemeckého časopisu Compact, ktorý dáva priestor krajne pravicovým názorom, sa potom objavil výrok, že práve Wagenknechtová by bola "najlepšou kancelárkou a kandidátkou pre ľavicu aj pravicu".

Doklady o komunikácii ruských stratégov so spojencami v Nemecku v dokumentoch, ktoré mal The Washington Post možnosť analyzovať, nie sú. Denník však cestou rozhovorov zistil, že najmenej jedna osoba blízka Wagenknechtovej a niektorí členovia AfD boli v kontakte s ruskými oficiálnymi predstaviteľmi v čase, keď Kremeľ rozvíjal svoj plán na ovplyvňovanie spoločenskej atmosféry v Nemecku.

image

Nemecko hromadne vyhostilo ruských diplomatov, tvrdí Moskva. Rusko to odsudzuje a chystá reakciu

Z analyzovaných dokumentov podľa amerického denníka vyplýva, že sa Kremeľ snažil o priame zapojenie do nemeckej politiky tak, že sa pokúsil o vytvorenie novej koalície krajnej ľavice s priaznivcami Wagenknechtovej a krajne pravicovou stranou AfD. Okrem toho mal v úmysle podporiť extrémistov z oboch strán politického spektra v odpore proti nemeckej vláde kancelára Olafa Scholze.

"Nemecká jednota"

Jedným z cieľov Kremľa bolo podľa dokumentu z 9. septembra dosiahnuť, aby sa podpora AfD zdvihla z 13 percent, ktoré jej vtedy dávali prieskumy. AfD sa mala stať stranou "nemeckej jednoty" a raziť pozíciu, že sankcie uvalené na Rusko odporujú nemeckým záujmom.

Snaha vyvolať v Nemecku takzvané protivojnové nálady sú jednou zo skrytých front ruskej vojny na Ukrajine, píše The Washington Post. Na tomto fronte sa Kremeľ snaží podrývať jednotu Západu a nechať konflikt na Ukrajine zamrznúť za podmienok, ktoré si sám zvolí. Využívanie protivojnových demonštrácií na rozdelenie Západu je podľa denníka kremeľskou taktikou už od čias Sovietskeho zväzu.

image

Nemecká armáda do konca roka stiahne systémy Patriot z Poľska a Slovenska

Jeden z účastníkov februárovej demonštrácie a editor časopisu Compact, šesťdesiatšesťročný Jürgen Elsässer, už v 80. rokoch viedol protest proti rozmiestneniu amerických rakiet Pershing v západnom Nemecku. Jeho magazín teraz nemeckí predstavitelia označujú za prokremeľské médium.

"Tieto taktiky poznáme z čias studenej vojny, keď sa Sovieti snažili ovplyvniť protivojnové hnutia a manipulovať ich," povedal pre americký denník Zástupca nemeckých bezpečnostných zložiek, ktorý si želal zostať v anonymite.

01 - Modified: 2023-04-22 17:15:20 - Feat.: 1 - Title: Čínsky veľvyslanec vo Francúzsku spochybnil zvrchovanosť postsovietskych krajín. Nemajú oporu v práve, tvrdí 02 - Modified: 2023-04-22 15:34:46 - Feat.: 1 - Title: Brazílsky prezident pobúril Ukrajincov tvrdením, že za vojnu môže aj Kyjev. Chce mierové riešenie 03 - Modified: 2023-04-22 15:16:14 - Feat.: 1 - Title: V Čiernom mori je v bojovej pohotovosti 11 ruských lodí, aj dve ponorky, oznámila Ukrajina
01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:54