Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen telefonuje s novozvoleným českým prezidentom Petrom Pavlom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Postoj novozvoleného Petra Pavla k Číne je jednou z najráznejších premien v Európe, súdia analytici

03.02.2023, 13:12
Autor:
ČTKČTK

Budúci český prezident dva dni po svojom zvolení absolvoval telefonát s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, čo čínska diplomacia vzápätí odsúdila.

Jasné vymedzenie zvoleného českého prezidenta Petra Pavla voči Číne je v súlade so súčasným trendom krajín Európskej únie, ktoré v poslednom čase začali klásť väčší dôraz na otázky ľudských práv a nezávislosti Taiwanu. Peking sa naproti tomu pokúša vylepšiť svoje vzťahy s Európou a nie je pravdepodobné, že by v najbližšom čase siahol k zásadným odvetným krokom voči Česku. Myslia si to európski odborníci na vzťahy s Čínou oslovení ČTK. Zmenu postojov v porovnaní s končiacim sa prezidentom Milošom Zemanom označujú za jednu z najráznejších premien rétoriky v Európe posledných rokov.

Budúci český prezident dva dni po svojom zvolení absolvoval telefonát s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, čo čínska diplomacia vzápätí odsúdila. Pavol potom vyhlásil, že Čína nie je priateľskou krajinou a že by sa po nástupe do funkcie bol ochotný stretnúť s tibetským dalajlámom. Taiwan aj Tibet považuje Čína za svoje neoddeliteľné súčasti a kontakty s ich lídrami označuje za zasahovanie.

Vnímanie Pekingu sa mení

"Je to ďalší príklad širšieho posunu vo vnímaní Číny nielen ako ekonomickej príležitosti, ale tiež ako politickej zodpovednosti," povedala ČTK o Pavlových aktivitách Alicja Bachulská z think-tanku European Council on Foreign Relations.

image

Odborníci potvrdzujú obavy: Ceny áut môžu s normou Euro 7 výrazne stúpnuť, tvrdí ACEA

Podľa nej je pochopiteľné, že v kontexte vojny na Ukrajine zvolil Pavol práve Taiwan ako krajinu, s ktorou chce posilniť vzťahy. Rovnako ako Ukrajina sa aj Taiwan musí vyrovnávať so tieňom oveľa väčšej autoritárskej veľmoci a môže byť ďalší na rade pokiaľ ide o možný vojenský konflikt. "Európa sa pomaly posúva k prehodnoteniu svojej pozície k Číne a posilňovaniu väzieb na Taiwan je významným prvkom tohto preformovania," súdi Bachulská.

Rovnako ako ona je aj Grzegorz Stec z inštitútu čínskych štúdií MERICS presvedčený, že sa čínske vedenie v súčasnosti pokúša vylepšiť vzťahy s Európou a žiadna podstatnejšia reakcia na Pavlom udaný smer sa nedá očakávať.

image

Český prezident Petr Pavel ocenil pomoc Poľska Ukrajine. Zdôraznil že Praha a Varšava boli medzi prvými

"Peking má skúsenosti s európskymi lídrami, ktorí v úrade zmiernili tón, a môže dúfať, že sa tento postup bude opakovať aj v Pavlovom prípade," myslí si Stec. Ak by však Pavol po marcovom nástupe do funkcie napríklad plánoval návštevu Taiwanu, Peking podľa analytika bezpochyby prikročí k väčšiemu nátlaku.

Vyhrotené vzťahy

Diplomati Európskej únie majú na pamäti nedávny príklad Litvy, ktorá umožnila Taiwanu otvoriť obchodné zastúpenie vo Vilniuse. Peking v reakcii zablokoval dovoz tovaru z pobaltskej krajiny, kvôli čomu sa Európska únia vlani obrátila na Svetovú obchodnú organizáciu. Podľa analytikov nie je pravdepodobné, že by sa situácia v skorej dobe opakovala, Čína sa bude snažiť čo najdlhšie zabrániť presahu potenciálneho diplomatického sporu na úniu.

image

Čo môže znamenať Čaputovej výlet do Prahy?

Zmena v signáloch vysielaných od českého zvoleného prezidenta "predstavuje jednu z najdramatickejších premien v rétorike voči Číne, ku ktorej došlo v Európe v posledných rokoch" súdi Stec o rozdiele medzi Pavlom a končiacim sa prezidentom Zemanom. Nastupujúca hlava štátu podľa Steca viac vystihuje premenu súčasných vzťahov krajín strednej a východnej Európy k Pekingu.

"Tie oslabujú kvôli vypočítavej čínskej podpore Ruska a nenaplneným ekonomickým očakávaniam," uviedol Stec s odvolaním sa na nesplnené sľuby čínskych investícií do Česka a ďalších štátov. Krajiny z regiónu blízkeho Rusku kladú podľa neho od začiatku vojny väčší dôraz na bezpečnosť, ktorá je previazaná s USA považujúcimi Čínu za zásadného rivala.

01 - Modified: 2023-02-03 10:35:00 - Feat.: 1 - Title: Odborníci potvrdzujú obavy: Ceny áut môžu s normou Euro 7 výrazne stúpnuť, tvrdí ACEA 02 - Modified: 2023-02-01 20:57:02 - Feat.: 1 - Title: Český prezident Petr Pavel ocenil pomoc Poľska Ukrajine. Zdôraznil že Praha a Varšava boli medzi prvými 03 - Modified: 2023-02-01 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Expert na etiketu Špaček: Prezidenta ako Pavel sme ešte nemali. Z Hradu je teraz mŕtve a zatuchnuté miesto 04 - Modified: 2023-02-01 15:11:14 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina sa stíhačiek nakoniec môže dočkať. Časť Pentagónu je frustrovaná váhaním
01 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 02 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 03 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 04 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 05 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:00