StoryEditor

Odborníci potvrdzujú obavy: Ceny áut môžu s normou Euro 7 výrazne stúpnuť, tvrdí ACEA

03.02.2023, 11:35
Autor:
ČTKČTKrperpe
  • Naháňa strach a má potenciál „pochovať“ autá so spaľovacím motorom. Okrem toho, Euro 7 sa chce dotknúť i emisií z bŕzd či pneumatík.
  • Európske združenie výrobcov automobilov návrh kritizuje a hovorím, že výrazne predraží autá či zníži dopyt.
  • Výrobcovia sa voči návrhu podoby novej normy ohrádzajú, na ich strane sú i niektoré štáty EÚ.

Predaj nových osobných automobilov v Európskej únii sa v tomto roku zvýši o päť percent na zhruba 9,8 milióna vozidiel po minuloročnom poklese na najnižšiu úroveň za takmer 30 rokov. Predpovedalo to Európske združenie výrobcov automobilov ACEA.

Zároveň však potvrdilo obavy a varovalo pred negatívnymi dôsledkami plánovanej prísnejšej emisnej normy Euro 7, ktorá by podľa neho mohla zdražiť automobily v priemere o dvetisíc eur a podkopať tiež dopyt, napísala agentúra AFP. Prísnejšie emisné limity pre nové osobné aj nákladné automobily označované ako Euro 7 v novembri navrhla Európska komisia. Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton pritom podľa AFP tvrdí, že norma Euro 7 zvýši náklady na jeden automobil iba o sto až 150 eur.

Vlani sa predaj áut v EÚ znížil o takmer päť percent na necelých 9,3 milióna vozidiel, teda na najnižšiu úroveň od roku 1993. Za poklesom stál najmä nedostatok súčiastok na výrobu automobilov, čím trpela veľký časť v Európe figurujúcich značiek. „Napriek mnohým neistotám by sa mal trh v roku 2023 začať zotavovať,“ uviedla generálna riaditeľka ACEA Sigrid de Vriesová. „Stále sa však nachádzame 25 percent pod úrovňou roku 2019, situácia zostáva krehká,“ dodala.

image

Navrhovaná norma Euro 7 je nereálna. Rok 2023 musí určiť ako s autami ďalej, tvrdí odborník

Prezident združenia a šéf francúzskej automobilky Renault Luca De Meo vyzval predstaviteľov EÚ k opatreniam, ktoré by zabránili poklesu konkurencieschopnosti európskeho automobilového priemyslu. „Náš automobilový priemysel mal dlhú dobu konkurenčnú výhodu pri vozidlách so spaľovacím motorom,“ uviedol. Vzhľadom na stúpajúci trend elektromobilov, ku ktorému výrobcov Brusel posledné roky tlačí a tlačiť bude, je situácia iná. „V prípade elektromobilov to už platiť nebude, prinajmenšom v krátkom období," dodal šéf Renaultu.

Upozornil tiež, že konkurencia z Číny a Spojených štátov ťaží z rastúcej podpory zo strany tamojších úradov. De Meo tiež varoval, že emisná norma Euro 7 by na automobilový priemysel uvalila nerealistické obmedzenia a v skutočnosti by zabrzdila tempo znižovania automobilových emisií. „Plnenie normy Euro 7 by prinieslo nárast nákladov, ktorý by zákazníkov odradil od nákupov týchto nových vozidiel,“ dodal. To by podľa neho znamenalo, že na cestách by sa dlhšiu dobu držali staršie vozidlá s vyššími emisiami.

image
FOTO: Bosch

Snemovný výbor pre európske záležitosti v stredu podporil výhrady českej vlády k súboru európskych nariadení na zavedenie prísnejších a rozsiahlejších emisných limitov pri všetkých typoch vozidiel na európskych cestách, známych ako spomínaná norma Euro 7. V tlačovej správe o tom informoval tamojší člen výboru a poslanec ODS Pavel Staněk.

Česká vláda vo svojej rámcovej pozícii okrem iného označila návrh európskeho nariadenia za príliš ambiciózny. Kabinet sa obáva, že rozsah požiadaviek, ako aj navrhnutý časový rámec pre ich plnenie môže zásadným spôsobom ohroziť budúcnosť automobilového priemyslu v Česku a spôsobiť vážne ekonomické a sociálne dopady. Na Slovensku by to pritom nebolo iné.

image

Po slovenských cestách už jazdia autá s novými EČV. Ako sa k nim môžete dostať?

Členovia výboru podľa Staňka vypočuli varovanie zástupcov automobilového priemyslu aj odborníkov, ktorí upozorňujú, že požiadavky navrhnuté Európskou komisiou povedú k významnému zdraženiu a zníženiu dostupnosti automobilov a vo výsledku prispejú k tomu, že v Európe budú dlhšie jazdiť staršie vozidlá, ktoré spôsobujú rádovo vyššie znečistenie.

Nové a prísnejšie emisné limity pre nové osobné aj nákladné automobily majú oproti dnešným štandardom ešte viac znížiť emisie oxidov dusíka a pevných častíc vypúšťaných do ovzdušia. Norma Euro 7 zladí limity pre benzínové a naftové autá, vozidlá jej budú musieť vyhovovať dvakrát dlhšie ako doterajším štandardom a okrem výfukov sa bude vzťahovať aj na brzdy a pneumatiky. Zatiaľ pritom ani zo strany samotných automobiliek nie je jasné, ako to bude technicky možné dosiahnuť a emisie z bŕzd a pneumatík merať.

image

EÚ chce zaviesť novú daň. Dotknúť sa má nielen motoristov, ale aj domácností

Pokiaľ návrh schvália členské štáty a Európsky parlament, mali by pravidlá pre nové osobné autá platiť od polovice roku 2025, pre nákladné o dva roky neskôr. Výrobcovia automobilov dávali už počas prípravy normy najavo obavy zo zvýšených nákladov v čase, keď začali vo veľkom vyvíjať elektrické automobily.

Kvôli norme automobilky podľa Bruselu nebudú musieť používať nové technológie a prechod na Euro 7 sa premietne do ceny nových áut najviac rádovo niekoľko desiatok až stoviek eur. ACEA má, ako sme písali vyššie, trochu iné odhady a predpokladá výrazne vyššie navýšenie cien áut.

01 - Modified: 2023-02-01 13:06:24 - Feat.: 1 - Title: Šialená chyba populárnych nabíjačiek elektromobilov. Batérie luxusných modelov „upiekli“ 02 - Modified: 2023-01-31 15:06:51 - Feat.: 1 - Title: Po slovenských cestách už jazdia autá s novými EČV. Ako sa k nim môžete dostať? 03 - Modified: 2023-01-31 11:03:10 - Feat.: 1 - Title: Navrhovaná norma Euro 7 je nereálna. Rok 2023 musí určiť ako s autami ďalej, tvrdí odborník 04 - Modified: 2023-01-30 10:32:03 - Feat.: 1 - Title: Slováci ich milujú: Toto sú najpredávanejšie SUV na Slovensku za rok 2022 05 - Modified: 2023-01-26 12:22:48 - Feat.: 1 - Title: Postrach automobiliek je tu už 30 rokov. Najnovšia emisná norma pochová spaľovacie motory
01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 08:42