Polícia zasahuje slzotvorným plynom počas protestu pred univerzitou v Teheráne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Británia si predvolala iránskeho chargé d’affaires pre zásahy na protestoch, USA predstavili nové sankcie

04.10.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí obvinil v pondelok iránskych úhlavných nepriateľov, a síce Spojené štáty a Izrael, z podnecovania nepokojov, ktoré vyvolala smrť Amíníovej.

Britské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo najvyššie postaveného iránskeho diplomata v Londýne. Dôvodom je tvrdý zásah Teheránu voči účastníkom protestov, ktoré v Iráne vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Informuje o tom agentúra AFP.

Protesty vyvolané smrťou Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po tom, čo ju zatkla iránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania, prebiehajú v Iráne už tretí týždeň. Pri zásahoch iránskych bezpečnostných síl voči demonštrantov pritom prišlo podľa ľudskoprávnych aktivistov o život už najmenej 92 ľudí.

image

Kanada uvalila pre smrť Amíníovej a reakciu na protesty na Irán nové sankcie

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v pondelok povedal, že svojmu rezortu nariadil, aby si predvolal iránskeho chargé d’affaires Mehdího Hosejního Matína.

"Mali by počúvať svoj ľud"

"Násilie, s ktorým sa bezpečnostné sily zamerali v Iráne na demonštrantov, je skutočne šokujúce... Dnes sme iránskym orgánom jasne vysvetlili náš názor, namiesto obviňovania iných za nepokoje, by mali prevziať zodpovednosť za svoje činy a počúvať obavy svojho ľudu," povedal Cleverly. "S našimi partnermi budeme pokračovať v úsilí o to, aby boli iránske úrady brané na zodpovednosť za ich zjavné porušovanie ľudských práv," dodal.

image

V Paríži i v Turecku vyjadrovali nespokojnosť s postupom Iránu voči protestom

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí obvinil v pondelok iránskych úhlavných nepriateľov, a síce Spojené štáty a Izrael, z podnecovania nepokojov, ktoré vyvolala smrť Amíníovej.

USA so zásahom nesúhlasia

Spojené štáty podniknú súvislosti s násilnými zásahmi iránskych bezpečnostných síl proti "mierumilovným protestujúcim" voči Iránu ďalšie reštriktívne opatrenia, oznámil v pondelok americký prezident Joe Biden. Informuje agentúra AFP a DPA.

image

Kanada uvalila pre smrť Amíníovej a reakciu na protesty na Irán nové sankcie

"Tento týždeň Spojené štáty uvalia ďalšie sankcie na vykonávateľov násilia proti mierumilovným protestujúcim. Budeme pokračovať v podpore práv Iráncov na slobodné protesty a v pripisovaní zodpovednosti iránskym predstaviteľom," uviedol Biden vo vyhlásení.

Prezident USA zároveň uviedol, že je "hlboko znepokojený správami o silnejúcich násilných zásahoch" voči demonštrantom v Iráne, "medzi ktorými sú študenti i ženy, ktoré požadujú svoje rovnocenné práva a základnú ľudskú dôstojnosť".

image

Tisíce ľudí v Paríži demonštrovali na podporu protestov v Iráne za práva žien

"Spojené štáty stoja pri iránskych ženách a všetkých občanoch Iránu, ktorí inšpirujú svet svojou statočnosťou," dodal Biden.

Po smrti Amíníovej už uvalila americká vláda sankcie voči iránskej mravnostnej polícii a vysokopostaveným predstaviteľom tamojšej bezpečnosti, spresňuje DPA.

Biden nenaznačil, aké ďalšie opatrenia voči Iránu zvažuje, pripomína AFP. Na Teherán sú už uvalené zdrvujúce americké ekonomické sankcie, ktoré sú z veľkej časti spojené s iránskym jadrovým programom. Irán trvá na tom, že ho využíva len na civilné účely, medzinárodné spoločenstvo ho však podozrieva, že sa tajne snaží vyrobiť jadrovú zbraň.

01 - Modified: 2022-10-04 04:50:42 - Feat.: 1 - Title: Kanada uvalila pre smrť Amíníovej a reakciu na protesty na Irán nové sankcie 02 - Modified: 2022-10-02 20:53:29 - Feat.: 1 - Title: V Paríži i v Turecku vyjadrovali nespokojnosť s postupom Iránu voči protestom 03 - Modified: 2022-10-02 19:50:41 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí v Paríži demonštrovali na podporu protestov v Iráne za práva žien
01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:33