Protesty v Ankare. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí v Paríži demonštrovali na podporu protestov v Iráne za práva žien

02.10.2022, 21:50
Autor:
ČTKČTK

Demonštrácie na podporu iránskych protestov sa dnes uskutočnili aj v Toronte či Los Angeles. V sobotu vyšli do ulíc tisíce ľudí v Nemecku, Británii, Taliansku a ďalších európskych krajinách.

Niekoľko tisíc ľudí dnes vyšlo v Paríži do ulíc, aby podporili protesty v Iráne proti vláde a prísnym pravidlám pre obliekanie žien. Podobné demonštrácie sa uskutočnili cez víkend aj v ďalších európskych mestách. Parížskej demonštrácie sa zúčastnili aj viacerí Iránci, ktorí žijú vo Francúzsku v exile, informovala agentúra AP.

Demonštranti skandovali heslá ako "žena, život, sloboda" a mnohí z nich mali transparenty, ktoré vyzývali ku koncu teokratickej vlády v Teheráne či zrušenie povinnosti pre ženy nosiť hidžáb na verejnosti. Niektoré účastníčky protestu sa nechali ostrihať, čo je jeden zo symbolov súčasných protestov v Iráne.

image

Iránsky prezident označil pouličné protesty za sprisahanie nepriateľov Iránu

"Tentoraz povstali ženy a muži ich sprevádzali. Naozaj nastal čas zmeniť veci," povedala agentúre AFP jedna študentka iránskeho pôvodu. "Z Iránu sa teraz stalo väzenie. Internetové spojenie je prerušené a my teraz predstavujeme hlas Iráncov," uviedla francúzska inžinierka iránskeho pôvodu Toura Danaová.

Na demonštrácii sa zúčastnili tiež viacerí predstavitelia ľavicových strán, ktorých však časť demonštrantov vypískala. Niektorí protestujúci tiež kritizovali stretnutie z 20. septembra medzi francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím. "Francúzska vláda flirtuje s mulláhmi, kým mulláhovia zabíjajú ženy," tvrdil jeden transparent.

image

Iránski aktivisti tvrdia, že v krajine pri protestoch prišlo doteraz o život 92 ľudí

Demonštrácie na podporu iránskych protestov sa dnes uskutočnili aj v Toronte či Los Angeles. V sobotu vyšli do ulíc tisíce ľudí v Nemecku, Británii, Taliansku a ďalších európskych krajinách.

Protesty v Iráne vypukli v polovici septembra po úmrtí mladej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amínovej. Tá zomrela po tom, ako ju zadržala mravnostná polícia, pretože nemala zakryté vlasy a dekolt podľa prísnych pravidiel islamského kódexu obliekania. Úrady tvrdia, že žena dostala infarkt, podľa rodiny Amínovej ale zomrela kvôli policajnej brutalite. Jej rodina tiež poukázala na to, že nemá prístup k oficiálnemu policajnému spisu. Na nezávislé vyšetrenie prípadu vyzval tento týždeň okrem iného generálny tajomník OSN António Guterres.

image

Protesty po smrti Mahsy Amíníovej majú už najmenej 92 obetí, tvrdí Iran Human Rights

Proti demonštráciám úrady tvrdo zakročili. Podľa exilovej organizácie z Osla Iran Human Rights (IHR) počas protestov zomrelo najmenej 92 ľudí a ďalších 41 ľudí zomrelo pri piatkových stretoch na juhu krajiny. Tam podľa revolučných gárd zomrelo aj päť jej príslušníkov. Podľa úradov zomrelo pri protestoch 60 ľudí, z toho desať príslušníkov bezpečnostných síl.

01 - Modified: 2022-10-02 16:55:15 - Feat.: 1 - Title: Iránsky prezident označil pouličné protesty za sprisahanie nepriateľov Iránu 02 - Modified: 2022-10-02 15:32:56 - Feat.: 1 - Title: Iránski aktivisti tvrdia, že v krajine pri protestoch prišlo doteraz o život 92 ľudí 03 - Modified: 2022-10-02 14:08:28 - Feat.: 1 - Title: Ruské drony iránskej výroby útočili v Zelenského rodisku, v meste Kryvyj Rih
01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 04 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 05 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:39