Ľudia sa zhromažďujú pred bránou, keď britský premiér Boris Johnson robí vyhlásenie na Downing Street v Londýne, Británia, 7. júla 2022. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Rusku oslavujú koniec Johnsona. Klaun odchádza, znie z Moskvy

07.07.2022, 16:50
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Zelenskyj označil za "skutočného priateľa Ukrajiny" a vyjadril presvedčenie, že britská politika voči Kyjevu sa len tak nezmení. Slová z Moskvy sa nesú v inom duchu.

Na ohlásenú rezignáciu britského premiéra Borisa Johnsona dnes predstavitelia Európskej únie či Írska reagovali vyjadrením nádeje na zlepšenie vzťahov po brexite.

Ruskí činitelia zas nešetria slovami nadšenia a poukazujú na Johnsonovu úlohu pri vyzbrojovaní Ukrajiny. Jej prezident Volodymyr Zelenskyj označil Johnsona za skutočného priateľa Ukrajincov a vyjadril presvedčenie, že sa britská politika voči Ukrajine nezmení.

image

„Je dobré byť opäť v Kyjeve“. Boris Johnson sa znova neohlásene objavil na Ukrajine

V zmene premiéra vidia nádej

Írsko a Británia teraz majú príležitosť napraviť vzťahy, ktoré boli v poslednom čase napäté z dôvodu brexitu, povedal írsky premiér Micheál Martin.

"Aj keď premiér Johnson a ja sme aktívne spolupracovali, nie vždy sme spolu súhlasili a vzťah medzi našimi vládami bol v poslednom čase napätý a problematický," uviedol Martin v dnešnom vyhlásení.

"Teraz máme príležitosť vrátiť sa k pravému duchu partnerstva a vzájomného rešpektu, ktorý potrebujeme na podopieranie prínosov Veľkopiatkovej dohody," uviedol Martin s odvolaním sa na severoírsku mierovú dohodu z roku 1998.

image

Británia požaduje zmeny v severoírskom protokole. Chce ich presadiť aj bez súhlasu EÚ

Bývalý brexitový vyjednávač EÚ Michel Barnier povedal, že Johnsonov odchod "otvára novú stránku vo vzťahoch" so Spojeným kráľovstvom. Podľa Barniera by teraz mohli byť konštruktívnejší aj priateľskejší.

Člen liberálnej frakcie v Európskom parlamente a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt zdôraznil, že Johnsonova vláda končí s hanbou, rovnako ako tá amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý je Johnsonovým priateľom.

"Koniec éry transatlantického populizmu? Dúfajme. Vzťahy medzi EÚ a Britániou Johnsonovou voľbou brexitu obrovsky utrpeli. Môže sa to len zlepšiť!" napísal Verhofstadt na Twitteri.

Medvedev: Dôsledok britskej arogancie

Spokojnosť s Johnsonovým koncom dávajú najavo ruskí predstavitelia. "On nemá rád nás, my nemáme radi jeho," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Klaun odchádza," konštatoval predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

"Je jedným z hlavných ideológov vojny proti Rusku do posledného Ukrajinca. Európski lídri by sa mali zamyslieť nad tým, kam takáto politika vedie," dodal šéf dolnej komory ruského parlamentu.

image

Kremeľ dúfa, že Johnsona nahradí profesionálnejší politik

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová na sociálnej sieti Telegram uviedla, že Johnsonov pád je príznakom úpadku Západu, ktorý je podľa nej rozpoltený politickou, ideologickou a hospodárskou krízou. "Ponaučenie z príbehu je: Nesnažte sa zničiť Rusko," dodala Zacharovová s tým, že Rusko podľa nej zničiť nemožno.

Ruský exprezident a expremiér, terajší podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev poznamenal, že Johnsonovo odstúpenie je "logickým dôsledkom britskej arogancie a nesprávnej politiky".

Kyjev verí v kontinuálnu podporu

Ukrajinský prezident Zelenskyj podľa spravodajskej televízie CNN Johnsona označil za "skutočného priateľa Ukrajiny" a vyjadril presvedčenie, že britská politika voči Kyjevu sa len tak nezmení. Ukrajina vzťahom s Johnsonom veľa získala, vrátane vojenskej pomoci, zdôraznil prezident v rozhovore s moderátorom Wolfom Blitzerom.

Zelenskyj dnes s Johnsonom aj telefonoval a podľa premiérovej kancelárie prezident ministerskému predsedovi okrem iného poďakoval za jeho rozhodné počínanie vo vzťahu k Ukrajine.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak na Twitteri Johnsonovi poďakoval za to, že si uvedomoval "hrozbu ruského monštra" a že bol vždy popredným podporovateľom Ukrajiny.

01 - Modified: 2022-10-22 08:30:21 - Feat.: 1 - Title: Končí sa éra Borisa Johnsona. Britský premiér oznámil rezignáciu 02 - Modified: 2022-07-07 13:44:49 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Johnsonova vláda pripomínala Ponziho schému 03 - Modified: 2022-07-07 13:43:47 - Feat.: 1 - Title: Johnson: Ukrajina nesmie byť dotlačená k prijatiu nevýhodnej mierovej dohody 04 - Modified: 2022-07-07 12:23:38 - Feat.: 1 - Title: Pád Borisa Johnsona: Vládu zamorenú kauzami definitívne potopil sexuálny škandál 05 - Modified: 2022-07-07 10:45:17 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ dúfa, že Johnsona nahradí profesionálnejší politik
01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:17