Britský premiér Boris Johnson na Downing Street 10 počas stretnutia pri odchode špeciálneho poradcu v Londýne, Británia 13. novembra 2020. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pád Borisa Johnsona: Vládu zamorenú kauzami definitívne potopil sexuálny škandál

07.07.2022, 13:45
Autor:
ČTKČTK

Okrem pravidelného porušovania proticovidových opatrení, ktoré vyústili aj do kauzy známej ako Partygate, Boris Johnson čelí kritike pre svoj postoj ku korupčným aféram vlastnej strany, ako i podozrivému financovaniu rekonštrukcie svojho sídla.

Britský premiér Boris Johnson dnes oznámil svoju rezignáciu. Nevydržal tlak po sérii škandálov, ktoré zasiahli jeho vládu.

Pripravili sme prehľad jeho najväčších káuz, ktoré viedli k hromadnému exodu šiestich ministrov a celkovo vyše 50 členov jeho vlády.

image

Financial Times: Johnsonova vláda pripomínala Ponziho schému

„Partygate“ a porušovanie lockdownu

Začiatkom minulého decembra sa v britských médiách objavili prvé správy o večierkoch nielen v Johnsonovom sídle na Downing Street. Novinári informovali, že od mája 2020 do vlaňajšieho apríla sa konalo najmenej desať takýchto spoločenských stretnutí. Všetky sa odohrali v čase, keď v Anglicku pre pandémiu Covidu-19 panoval tvrdý lockdown.

Posledné informácie sa týkali večierka v premiérovej záhrade predvlani 20. mája, kde bola podľa médií pozvaná asi stovka ľudí a nakoniec sa ich zišlo 40, medzi nimi aj Johnson a jeho manželka Carrie. V tom čase sa spolu podľa vládnych nariadení nesmeli stýkať viac ako dvaja ľudia z rôznych domácností.

Johnson tento rok v polovici januára v parlamente svoju účasť na večierku pripustil a ospravedlnil sa za ňu s tým, že na podujatí strávil 25 minút a domnieval sa, že ide o pracovné stretnutie.

Johnsonove večierky začala tento rok v januári preverovať aj londýnska polícia, ktorá predtým vyšetrovanie tejto záležitosti odmietala. Premiér uviedol, že rozhodnutie polície vec vyšetriť víta.

Johnson, ktorý sa stal premiérom v roku 2019 so sľubom dokončiť brexit, sa 31. januára ospravedlnil po zverejnení správy z interného vyšetrovania večierkov v Downing Street. Z dokumentu vyplýva, že niektoré stretnutia v sídle a úrade premiéra počas lockdownov predstavovali vážne zlyhania kľúčových ľudí vo vláde a nemali sa konať.

image

Polícia ukončila vyšetrovanie Partygatu, ktorý Borisa Johnsona skoro obral o premiérsky post

Britský bulvárny denník Daily Mirror na začiatku júna napísal, že Johnson sa pred rokom neizoloval po kontakte s nakazeným. Podľa denníka mal ísť do izolácie po nakrúcaní novoročného prejavu na konci roka 2020, pretože jeden z kameramanov mal pozitívny test. Nakazený podľa informácií denníka nemal rúško a počas vzájomného kontaktu bol od predsedu vlády vzdialený menej ako dva metre.

V januári priniesla britská televízna stanica ITV informáciu, že Johnson mal narodeninovú oslavu počas prvého lockdownu na jar 2020, keď platili prísne reštrikcie zakazujúce spoločenské zhromaždenia vo vnútri budov.

Televízia uviedla, že na organizácii večierka, ktorý sa konal 19. júna popoludní, sa zrejme podieľala premiérova manželka Carrie. Podľa ITV sa na podujatí v premiérovom sídle v Downing Street zúčastnilo až 30 ľudí.

Vlani na jar čelil Johnson škandálu pre nepotvrdené informácie, že v zákulisí na jeseň 2020 odmietal zavedenie celoštátnych karanténnych opatrení. Podľa zdrojov bulvárnych denníkov Daily Mail a Daily Mirror v októbri povedal, že radšej nechá "vŕšiť mŕtvoly po tisícoch", ako aby vyhlásil tretí lockdown proti COVIDU-19.

"Žiadne ďalšie prekliate lockdowny. Nech sa mŕtvoly vŕšia po tisícoch," povedal podľa nemenovaných zdrojov premiér v reakcii na poznámku ministra Michaela Govea, že na správu nemocníc preplnených covidovými pacientmi bude potrebné nasadiť armádu. Podľa denníka The Times premiér hovoril o tom, že pokojne nechá koronavírusu priestor, aby sa "vyšantil".

Vlani v januári Johnsona tiež kritizovali za jeho vychádzku na bicykli, ktorú podnikol v čase plošného lockdownu.

Tento rok vo februári bulvárny denník Daily Mirror tiež zverejnil fotografiu, na ktorej je Johnson s tromi zamestnancami a fľašami alkoholu. Podľa bulváru bol snímok zaobstaraný 15. decembra 2020, keď v Londýne opäť raz platilo prísne obmedzenie zhromažďovania.

image

Bývalí členovia Johnsonovej vlády žiadajú, aby skončil už dnes: Je nebezpečné, aby ostal vo funkcii

Britskí zákonodarcovia v apríli schválili návrh opozície, aby premiér Johnson pre lockdownové vládne večierky čelil vyšetrovaniu v parlamentnom výbore. Vyšetrovanie úradujúceho premiéra pre úmyselné zavádzanie či klamanie poslancov je absolútne ojedinelé, môže sa však začať až po tom, ako svoje vlastné vyšetrovanie ukončí polícia.

Podľa správy úradníčky Sue Grayovej, ktorú 25. mája zverejnila britská vláda, k večierkom na Downing Street, ktoré sa konali počas lockdownu, viedlo zlyhanie vo vedení britskej vlády. Grayová vyšetrovala celkovo 16 stretnutí, ktorých sa Johnson a jeho zamestnanci zúčastnili v rokoch 2020 a 2021.

Johnson sa za večierky znovu ospravedlnil a uviedol, že za ne prijíma plnú zodpovednosť, rezignovať však nehodlá.

Pre narastajúce škandály okolo večierkov sa predseda vlády potýkal so vzburou niektorých konzervatívnych poslancov, požadujúcich jeho odchod. Johnson síce 6. júna ustál stranícke hlasovanie o dôvere, keď získal podporu 211 poslancov Konzervatívnej strany (proti bolo 148), to, že 41 percent konzervatívnych poslancov hlasovalo proti nemu, však podľa médií podrylo jeho autoritu.

image

Boris Johnson ustál hlasovanie o dôvere, má podporu 211 konzervatívnych poslancov z 359

29. júna imunitný výbor britského parlamentu oznámil detaily vyšetrovania premiéra Johnsona. Výbor zisťuje, či premiér klamal parlamentu, keď vlani v decembri tvrdil, že jeho kancelária neporušila žiadne proticovidové opatrenia.

Vyšetrovanie britského premiéra je momentálne vo fáze zbierania dôkazov. Členovia výboru majú právo skúmať správy v komunikačných aplikáciách, emaily aj fotografie, aby zistili, či Johnson parlamentu vedome klamal. Závery vyšetrovania sa podľa serveru Politico očakávajú na jeseň.

Nezákonný lobing poslanca Patersona

Boris Johnson čelí neutíchajúcej kritike za prístup ku korupčným aféram svojej Konzervatívnej strany. Vlani na začiatku novembra mu britské médiá vyčítali údajnú "zbabelosť", keď sa nezúčastnil parlamentnej debaty o lobistickej afére svojho straníckeho kolegu Owena Patersona.

Poslanec je obviňovaný, že za úplatok vystupoval v prospech firiem. Pre porušenie lobistických pravidiel mal byť na 30 dní suspendovaný z Dolnej snemovne, Johnson a jeho parlamentná frakcia sa však pokúsili spolustraníka ochrániť zmenou pravidiel o lobingu. Po tvrdej kritike nakoniec Paterson odstúpil.

Johnson svoju neprítomnosť v parlamente obhajoval tým, že mal na daný čas dlho plánovanú cestu do severného Anglicka. To však okamžite vyvolalo novú vlnu kritiky, pretože sa vtedy pri návšteve nemocnice niekoľkokrát nechal vyfotografovať bez rúška.

Konzervatívna strana sa stala tiež terčom kritiky za to, že umožnila viacerým významným darcom získať miesto v Snemovni lordov.

Byt v Downing Street

Vlani na jar čelil Boris Johnson ​škandálu pre rekonštrukciu svojho bytu na Downing Street, na ktorú mu podľa médií tajne prispievali stranícki darcovia.

Podľa tvrdenia bývalej Johnsonovej pravej ruky Dominika Cummingsa premiér plánoval náklady za práce v byte previesť na darcov Konzervatívnej strany. Celková cena rekonštrukcie nie je jasná, špekuluje sa až o 200-tisícoch librách.

P​​remiérova kancelária už predtým uviedla, že Johnson renovácie zaplatil sám, nespresnila však, či na to nevyužil požičané peniaze. Kauzu v súčasnosti vyšetruje britská volebná komisia.

Vymenovanie Christophera Pinchera

Na konci júna pre údajné sexuálne napadnutie dvoch mužov rezignoval Christopher Pincher, námestník hlavného whipa, čo je poslanec dohliadajúci na to, aby príslušníci Konzervatívnej strany hlasovali v snemovni podľa straníckych záujmov.

Pinchera vymenoval Johnson do funkcie tento rok vo februári. Po vypuknutí tejto kauzy premiér najprv tvrdil, že o vyšetrovaní Pinchera nič nevedel. Downing Street neskôr uviedla, že na prípad zabudol, a Johnson sa za pochybenie ospravedlnil.

image

Vo Walese protestovali tisíce ľudí za nezávislosť na Británii: Chceme sa uberať iným smerom

01 - Modified: 2022-07-07 10:54:56 - Feat.: 1 - Title: Boris Johnson nahradil chýbajúcich členov vlády 02 - Modified: 2022-07-07 10:45:17 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ dúfa, že Johnsona nahradí profesionálnejší politik 03 - Modified: 2022-07-07 10:22:38 - Feat.: 1 - Title: Boris Johnson dnes rezignuje. Z vlády mu už odišlo vyše 50 členov 04 - Modified: 2022-07-07 09:33:08 - Feat.: 1 - Title: Nemôžeme stáť bokom, zdôraznil Johnson. Zelenskému potvrdil darovanie raketometov 05 - Modified: 2022-07-07 09:32:36 - Feat.: 1 - Title: Polícia ukončila vyšetrovanie Partygatu, ktorý Borisa Johnsona skoro obral o premiérsky post 06 - Modified: 2022-07-07 09:31:53 - Feat.: 1 - Title: Bývalí členovia Johnsonovej vlády žiadajú, aby skončil už dnes: Je nebezpečné, aby ostal vo funkcii 07 - Modified: 2022-07-07 04:48:27 - Feat.: 1 - Title: V Británii odstúpil ďalší minister; šéf rezortu pre záležitosti Walesu Simon Hart
01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:19