Ivan Korčok. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Oznámi Korčok prezidentskú kandidatúru? Exminister zvolal tlačovú konferenciu

28.08.2023, 16:48
28.08.2023, 17:37
Autor:
chocho

Ivan Korčok informoval médiá o konaní tlačovej konferencie prostredníctvom e-mailovej adresy, ktorá ukazuje, že sa okolo neho tvorí tím ľudí.

Exminister zahraničných vecí a dlhoročný slovenský diplomat Ivan Korčok v stredu oznámi, či bude kandidovať v prezidentských voľbách. 

Tlačovú konferenciu zvolal na 30. augusta 2023 o 10.30 v Thurzovom dome v Banskej Bystrici.

Médiá o tom informoval prostredníctvom e-mailovej adresy press@ivankorcok. sk, čo ukazuje, že sa okolo Korčoka tvorí tím ľudí. A to nepriamo naznačuje, že Korčok zrejme oznámi, že kandidovať bude.

image

Prečo Čaputová nekandiduje a kto ju bude chcieť v paláci nahradiť? (otázky a odpovede)

Piaty v prieskume dôveryhodnosti

O Korčokovej kandidatúre sa špekuluje už dlhšiu dobu. "Prosím médiá, ktoré ma žiadajú o stanovisko k medializovaným informáciám v súvislosti s prezidentskými voľbami, o pochopenie, že sa k nim nebudem v tomto momente vyjadrovať," napísal na Facebook v júni.

V ten istý mesiac úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že sa o druhý mandát už uchádzať nebude. "Ivan Korčok by bol jej dôstojným nástupcom," komentoval to Branislav Gröhling, podporedseda SaS, ktorá Korčoka nominovala na ministerský post.

V augustovom prieskume dôveryhodnosti politikov agentúry Ipsos obsadil Korčok piate miesto, keď mu dôveru vyjadrilo 28 percent respondentov. Opačne sa vyjadrilo 41 percent opýtaných.

image

Politológ o konci prezidentky: Politický súboj sa ešte viac roztočí, odišiel jasný favorit volieb

Weiss kandidovať nebude

Dnes zároveň bývalý politik a diplomat Peter Weiss, ktorý sa tiež spomínal ako možný kandidát, informoval, že v budúcoročných prezidentských voľbách kandidovať nebude.

"V aktívnej politike som bol v ťažkých a prelomových 90. rokoch. Vždy som odmietal byť oportunistom a zafixoval som si sociálnodemokratické hodnoty a morálne zásady, ktorých sa dodnes držím. Žiadna politická méta nie je pre mňa dôvodom, aby som sa ich vzdával. Ostávam sociálnym demokratom na voľnej nohe," vyhlásil Weiss. 

Ako zhodnotil, pri svojej kandidatúre by musel žiadať o podporu aj tie politické prúdy, ktorých názory sú vzdialené jeho predstavám o národných záujmoch Slovenska a o našom zahraničnopolitickom a bezpečnostnom ukotvení. "Nie som pripravený v mene dobrého výsledku v súťaži koketovať so spochybňovaním nášho členstva v Európskej únii a NATO a pridávať sa k tým, ktorí populisticky nadávajú na Brusel," skonštatoval. 

Rovnako nie je ochotný podľa svojich slov nadbiehať lacnému antiamerikanizmu, pridávať sa k strašeniu Sorosom, viezť sa na proruských a protiukrajinských náladách a na vlne fascinácie politikou Viktora Orbána.

Prezidentské voľby sa budú konať v roku 2024, presný termín zatiaľ stanovený nebol. Avšak musia sa uskutočniť najmenej 60 dní pred skončením mandátu predošlej hlavy štátu, čiže najneskôr do 16. apríla 2024. 

01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokoja a mieru sa Slovensko po prezidentských voľbách nedočkalo 02 - Modified: 2024-05-04 22:15:01 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Ficova vláda si z EÚ spravila fackovacieho panáka, ale o peniaze ruku naťahuje, vraví Korčok 03 - Modified: 2024-04-30 09:39:34 - Feat.: - Title: Korčok v eurovoľbách podporí PS, SaS, KDH a Demokratov. Adresoval výzvu vláde 04 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 05 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 09:02