StoryEditor

Bývalý politik a diplomat Peter Weiss nebude kandidovať na prezidenta

28.08.2023, 16:34
Autor:
TASRTASR

Podľa Petra Weissa zavážilo, či a ako by v mene úspechu v súťaži o post prezidenta musel ohýbať svoje sociálnodemokratické hodnoty aj osobné morálne zásady.

Bývalý politik a diplomat Peter Weiss nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

Ako zdôvodnil, zavážilo, či a ako by v mene úspechu v súťaži o post prezidenta musel ohýbať svoje sociálnodemokratické hodnoty aj osobné morálne zásady. Vyplýva to z jeho stanoviska pre médiá.

"V aktívnej politike som bol v ťažkých a prelomových 90. rokoch. Vždy som odmietal byť oportunistom a zafixoval som si sociálnodemokratické hodnoty a morálne zásady, ktorých sa dodnes držím. Žiadna politická méta nie je pre mňa dôvodom, aby som sa ich vzdával. Ostávam sociálnym demokratom na voľnej nohe," vyhlásil Weiss.

Z tejto pozície sa chce usilovať vystupovať proti relativizovaniu hrozby neofašizmu a ďalších tendencií, ktoré  Slovensku škodia.  

Ako zhodnotil, pri svojej kandidatúre by musel žiadať o podporu aj tie politické prúdy, ktorých názory sú vzdialené jeho predstavám o národných záujmoch Slovenska a o našom zahraničnopolitickom a bezpečnostnom ukotvení.

"Nie som pripravený v mene dobrého výsledku v súťaži koketovať so spochybňovaním nášho členstva v Európskej únii a NATO a pridávať sa k tým, ktorí populisticky nadávajú na Brusel," skonštatoval.

Rovnako nie je ochotný podľa svojich slov nadbiehať lacnému antiamerikanizmu, pridávať sa k strašeniu Sorosom, viezť sa na proruských a protiukrajinských náladách a na vlne fascinácie politikou Viktora Orbána.

Ako presvedčený sociálny demokrat nie je tiež pripravený uchádzať sa o podporu tých síl, ktoré sa o politický úspech usilujú hľadaním nepriateľov, šírením strachu, nenávisti, netolerancie a túžby po pomste či používaním hrubého a nekultúrneho slovníka v sporoch s politickými oponentmi.

Súčasnej prezidentke Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať. Hlavu štátu volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov.

Ústava hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady, a to na základe petície.

Podpísať ju musí najmenej 15.000 občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 05:10