Predseda strana Most-Híd László Sólymos. FOTO: TASR/Marek Kmeť
StoryEditor

Most-Híd opúšťa Alianciu, prekáža mu Gyimesi aj postoj SMK

16.05.2023, 16:25
16.05.2023, 19:47
Autor:
TASRTASR

György Gyimesi ohrozuje hodnotové ukotvenie Aliancie, preto v nej Most-Híd podľa svojich slov nemôže zotrvať.

Platforma Most-Híd odchádza z mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia. Uviedli to predstavitelia platformy po pondelkovom grémiu Aliancie, na ktorom sa nedohodli na obsadení kandidátnej listiny.

Most-Híd tvrdí, že platforma SMK trvá na tom, aby bol György Gyimesi na kandidátke Aliancie. Gyimesi ohrozuje hodnotové ukotvenie Aliancie, preto v nej Most-Híd podľa svojich slov nemôže zotrvať.

"Vulgarizácia politiky a politický štýl, ktorý bývalý poslanec OĽANO predstavuje, ohrozuje pôvodné hodnotové ukotvenie Aliancie, preto v nej nemôžeme zotrvať," vyhlásil predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó. Dodal, že na základe utorkového uznesenia prijatého najvyšším rozhodovacím orgánom platformy odchádzajú z Aliancie.

image

Odchod jednej z platforiem by znamenal zánik Aliancie, varuje podpredseda Mózes

Most-Híd skonštatoval, že zástupcovia SMK nekompromisne trvajú na kandidatúre Gyimesiho za Alianciu v predčasných parlamentných voľbách aj za cenu toho, že tým Most-Híd definitívne vytesnia z Aliancie. "Odchádzame z Aliancie, ale neodchádzame z politiky. Príbeh strany Mosta-Híd pokračuje vo štvrtok ustanovujúcim snemom strany," dodal predstaviteľ Mosta-Híd László Sólymos.

Predseda Aliancie Krisztián Forró zároveň informoval, že všetky tri platformy predložili svoje kandidátne listiny. "K dohode zatiaľ nedošlo. Súčasťou kandidátnej listiny, ktorú predložila platforma SMK, je aj György Gyimesi na 150. mieste," priblížil.

Podpredseda Aliancie Szabolcs Mózes už skôr vyhlásil, že odchod jednej z platforiem by znamenal zánik Aliancie. Zdôraznil, že je kľúčové, aby strana zostala jednotná.

image

Fico vytiahol Sorosovu kartu. Ódora označil za jeho človeka, spochybňuje vládu odborníkov

Aliancia vznikla zo strán Most-Híd, Spolupatričnosť a SMK, ktoré sa stali jej platformami. SMK cez víkend uviedla, že sa dohodla s Gyimesim na spolupráci a má byť na 150. mieste kandidátky Aliancie.

Ešte predtým Most-Híd deklaroval, že nebude súčasťou Aliancie, za ktorú bude kandidovať Gyimesi. Aliancia mala o návrhu kandidátky rozhodnúť v pondelok, čo sa nestalo. Do konca mája mala návrh kandidátky odobriť republiková rada Aliancie.

Forró v reakcii na rozhodnutie Mosta-Híd reagoval, že platforma nemôže odísť zo strany. "Môžu ju opustiť jedine jednotlivci. Zatiaľ sme však žiadne žiadosti nedostali. V platforme Most-Híd sú naďalej aktívni členovia. O konečnej podobe kandidátnej listiny rozhoduje republiková rada strany," uviedol.

Šéf Aliancie považuje tvrdenie o odchode platformy zo strany za nepravdivé. "Predsedníctvo platformy Most-Híd okresu Trebišov uviedlo, že v súlade s rozhodnutím svojho predsedníctva zostáva v platforme v rámci Aliancie. Okrem toho desať okresných zástupcov platformy Most-Híd sa taktiež zaviazalo, že chcú pokračovať v práci v Aliancii," deklaroval v stanovisku Forró s tým, že tí, ktorí jednotu opúšťajú, ju oslabujú a musia niesť dôsledky.

01 - Modified: 2023-05-15 13:06:40 - Feat.: 1 - Title: V Turecku sa uskutoční druhé kolo prezidentských volieb, v ňom má podľa analytikov väčšie šance Erdogan 02 - Modified: 2023-05-14 09:45:57 - Feat.: 1 - Title: Voľby v Turecku: Hlavný vyzývateľ Erdogana prisľúbil obnovenie demokracie 03 - Modified: 2023-05-13 15:14:42 - Feat.: 1 - Title: Platforma SMK sa dohodla s Gyimesim, kandidovať má zo 150. miesta
01 - Modified: 2024-04-07 13:52:04 - Feat.: - Title: Šéf Aliancie Forró pre HN: Splnili sme cieľ. Som rád, že aj Maďari k tomu pomohli (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-03 16:44:02 - Feat.: - Title: "Garant vzťahov s Maďarskom." Členovia predsedníctva Aliancie podporili Pellegriniho 03 - Modified: 2024-03-28 11:58:52 - Feat.: - Title: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, tvrdí Čaputová o NATO 04 - Modified: 2024-03-27 16:35:18 - Feat.: - Title: "Hazard so stranou." Forró podporil Pellegriniho bez diskusie, člen predsedníctva Aliancie sa cíti podvedený 05 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:45