Podporovatelia súčasného tureckého prezidenta Erdogana s vlajkami jeho politickej strany. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Turecku sa uskutoční druhé kolo prezidentských volieb, v ňom má podľa analytikov väčšie šance Erdogan

15.05.2023, 06:45
15.05.2023, 15:06
Autor:
ČTKČTK

Druhé kolo prezidentských volieb bude v Turecku prvýkrát od zavedenia priamej voľby. Do roku 2007 volil prezidenta turecký parlament.

V Turecku sa uskutoční druhé kolo prezidentských volieb, pretože žiadny z kandidátov nezískal v nedeľu aspoň 50 percent hlasov. Ohlásil to dnes najvyšší volebný úrad. Podľa oficiálnych výsledkov súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhral prvé kolo so 49,5 percentami hlasov, opozičný kandidát Kemal Kiliçdaroglu dostal 44,9 percenta hlasov. Tretí kandidát, ktorý do druhého kola nepostupuje, Sinan Ogan dostal 5,2 percenta hlasov.

Turci sa k urnám vrátia v nedeľu 28. mája.

image

Voľby v Turecku: Hlavný vyzývateľ Erdogana prisľúbil obnovenie demokracie

Manipulácia s výsledkami?

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bol presvedčený, že svoj post obháji už v prvom kole prezidentských volieb. Mal vraj jasný náskok.

Povedal to podľa agentúry Reuters v noci na dnes v prvom vystúpení po zatvorení volebných miestností. Agentúry však zatiaľ odhadujú, že ani Erdogan, ani jeho hlavný konkurent - kandidát opozície Kemal Kiliçdaroglu - nezískajú nadpolovičnú väčšinu hlasov, a druhé kolo tak bude potrebné.

Analytici oslovení agentúrou Reuters vyjadrujú prevažne názor, že teraz bude mať navrch oveľa skôr Erdogan, ktorý je dominantnou postavou tureckej politiky posledných 20 rokov. Aj preto bolo prezidentské hlasovanie do veľkej miery vnímané ako referendum o ňom.

image

Erdogan dúfa v dobrý výsledok volieb pre budúcnosť krajiny

Obaja veria vo výhru

Podľa niektorých analytikov má v druhom kole väčšie šance vyhrať prezident Recep Tayyip Erdogan. Tretí v poradí, kandidát pravicovej až krajne pravicovej aliancie Sinan Ogan, ktorý získal päť percent hlasov, sa ešte nerozhodol, koho v prípadnom druhom kole podporí. Aj on ale kritizoval údajné manipulácie s volebnými výsledkami v prospech Erdogana, rovnako ako to tvrdia zástupcovia opozičných strán okolo Kemala Kiliçdaroglua.

Erdogan aj Kiliçdaroglu veria, že vyhrajú. "Ak si náš národ zvolil druhé kolo, vítame to," povedal dnes podľa agentúry AP Erdogan.

"Rozhodne v druhom kole vyhráme... a prinesieme krajinu demokraciu," vyhlásil v noci na dnes Kiliçdaroglu, ktorý je kandidátom šiestich veľmi rôznorodých strán združených v takzvanej Národnej aliancii. Od roku 2010 je predsedom stredoľavicovej Ľudovej republikánskej strany CHP.

Erdoganova výhoda

Podľa Howarda Eissenstata z jednej z newyorských univerzít bude mať Erdogan pre druhé kolo výhodu, keďže jeho strana so svojimi spojencami získala lepšie výsledky v nedeľňajších parlamentných voľbách. "Voliči nechcú rozdelené vedenie," povedal agentúre AP Eissenstat.

V parlamentných voľbách získala Ľudová aliancia, za ktorú kandidoval Erdogan, podľa denníka Hürriyet 49,4 percenta hlasov, zatiaľ čo opozičná Národná aliancia dostala 35,1 percenta hlasov. Asi 10,5 percenta hlasov dostala Aliancia práce a slobody, ktorá združuje ľavicové a prokurdské strany. Do parlamentu za ňu kandidovali aj politici druhej najsilnejšej opozičnej formácie Ľudovej demokratickej strany (HDP), ktorá v prezidentských voľbách podporila Kiliçdaroglua.

image

Blíži sa Erdoganov pád? Turecká opozícia má teraz veľkú šancu ukončiť dvadsať rokov jeho vlády

Druhé kolo prezidentských volieb bude v Turecku prvýkrát od zavedenia priamej voľby. Do roku 2007 volil prezidenta turecký parlament. Prvé priame voľby sa konali v roku 2014, keď s prevahou vyhral Erdogan s 51,8 percenta, druhý za ním získal 38,4 percenta. V roku 2018 získal Erdogan 52,6 percenta, druhý skončil vtedy kandidát strany CHP Muharrom Ince, ktorý získal 30,6 percenta hlasov. Od roku 2018 má Turecko prezidentský systém, ktorý zaviedla zmena ústavy presadená Erdoganom a schválená v referende v roku 2017.

Volebná účasť v nedeľu bola ako už tradične v Turecku vysoká, rovnaká ako pred piatimi rokmi bola vyše 86 percent.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:21