Zmeny v tréningu v závislosti od veku bežca
StoryEditor

Zmeny v tréningu v závislosti od veku bežca

12.12.2023, 10:08

Beh a ľudia nad štyridsať, päťdesiat, šesťdesiat, sedemdesiat, osemdesiat, deväťdesiat ... rokov. Ako to k sebe pasuje? Tento vzťah je úplne ideálny, ale ako v každom vzťahu je dobré poznať, čo nám bude náš partner (v tomto prípade naše telo) ochotný tolerovať, čo mu bude na prospech.

Ako si rozumie intenzita (rýchlosť a sila) so skôr narodenými?

Väčšina takýchto ľudí začne behať, pretože hľadá spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie, svoju fyzickú kondíciu, ako upraviť svoju váhu. Veľa skôr narodených však hľadá v behaní aj spôsob, ako zmeniť svoj život, ktorý doteraz spočíval v starosti, ako sa postarať a ako zaistiť rodinu. Nech je dôvodom čokoľvek, rovnako to potom vo väčšine prípadov skončí tým, že sa ten človek chce začať zlepšovať aj čo sa týka výkonnosti - a tu začína problém. Kým človek behá preto, aby schudol, zlepšil svoje zdravie, aby vyplnil čas, aby prišiel na iné myšlienky, aby si porovnal myšlienky v hlave – behá väčšinou na nízkych intenzitách a jeho telu, jeho zdraviu to jednoznačne prospieva. Akonáhle začne mať tendenciu zlepšovať svoju fyzickú kondíciu, začne naháňať minúty a sekundy, ak to nerobí uvážene, môže si spôsobiť problémy pohybového aparátu, začne neúmerne zaťažovať nielen srdce, ale celý kardiovaskulárny systém. To sa môže prejaviť na činnosti srdca, ale aj na tlaku. Preto je veľmi dôležité, aby skôr narodený behal a vôbec športoval pod kontrolou lekára. Nie však obvodného lekára, ale športového lekára, aby pravidelne absolvoval záťažový test, pri ktorom mu nielen zmerajú jeho aeróbny prah, laktát, ale tiež urobia EKG pred, pri a po výkone, zmerajú tlak. Keď sa k tomu pridá rozbor krvi, len dobre.

Vytrvalostné behy alebo kratšie trate?

Je lepšie, keď sa zamerajú na vytrvalostné behy ako na behy, kde sa od nich budú chcieť rýchlostné predpoklady. Nemám nič proti veteránskym pretekom na dráhe či na ceste (ME, MS), kde mnoho starších ľudí dosahuje vynikajúce umiestnenie, ale zdravé to rozhodne nie je. Nie je náhoda, že vo väčšine krajín sa ľudia vo vyššom veku venujú behu hlavne preto, že ich beh ako taký baví, poskytuje ň im nespočetné množstvo zážitkov (napríklad trailový beh, kde jednotliví účastníci nie sú v takom ň vzájomnom kontakte ako na dráhe, nikto vlastne nevie, s kým je v kategórii a tak si beží čisto pre tú radosť z behu) a potom, že pri behaní nadväzujú nové priateľstvá, nové vzťahy.

Prípravky na kĺby užívajte s rozumom

Rozhodne nepreceňujte ich účinnosť, skôr sa zamerajte na pravidelné primerané hýbanie sa a upravte svoju stravu, aby mala dostatočný prísun vitamínov a minerálov, a tiež majte dobrý pitný režim. Šľachy, väzy a kosti, rovnako ako svaly, potrebujú, aby po dlhej dobe nečinnosti boli zaťažované pomaly a primerane, aj ony rastú a silnejú, takže ak budete mať niekedy s nimi v rámci svojho tréningu problémy, tak vedzte, že je to hlavne preto, že ste ich zaťažovali viac, než bolo zdravé. Uberte v intenzite, dajte im čas na regeneráciu. Hlavne sa nikam neponáhľajte! Ten čas, ktorý ste až doteraz prešvihli, aj tak už nikdy nedobehnete, ale pri rozumnom zvyšovaní záťaže si budete môcť aktívny život veľmi dlho užívať.

Vplyv behania na psychický stav

Nervy skôr narodených už sú samy o sebe natoľko zdevastované životom, že pridávať im ešte tým, že by sme sa snažili behaním dohnať v živote to, čo sme nedosiahli, je úplne zbytočné. Pretože kto už ň behá, vie, a kto s tým začne, tak skoro spozná, že beh je jednoducho absolútny relax a tým by tiež mal pre každého skôr narodeného byť a zostať. Veterán by mal rozhodne brať do úvahy svoj vek, predsa len už nie je žiadny mladík. Na problém športovania veteránov sa treba pozrieť z niekoľkých uhlov, respektíve si ich treba rozdeliť aspoň do dvoch skupín. Veterán, ktorý športuje celý život, má teda dobrú kondíciu a veterán, ktorý sa začal aktívne hýbať až vo veteránskom veku. S tým veľmi súvisí odpoveď na ďalšiu otázku. Potom sú tu ešte veteráni, ktorí sa začali venovať športu na odporúčanie lekára. Každá táto skupina má svoje špecifiká, ktoré treba brať do úvahy. Každopádne pokiaľ budem hovoriť o veteránoch bežcoch či bežkyniach, tak pre väčšinu z nich je zo zdravotného hľadiska najvhodnejšie sa skôr venovať vytrvalostnému behu, než naháňať rekordy a časy.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
29. apríl 2024 18:41