Zelený laser nad HavajomNational Observatory of Japan
StoryEditor

VIDEO Nad Havajom sa šírili zelené lasery. Všetci si mysleli, že je to práca NASA, vinník je však z druhej strany planéty

Miroslav Kamody09.02.2023., 13:00h

Nikto nevedel, odkiaľ sa zelené vlny nad Havajom objavili. A zatiaľ čo vedci hľadali správny satelit, konšpirátori si išli svoje.

Lajkuj Brainee.sk na

Nad havajskými ostrovmi sa 28. januára sa objavil zelený laser, ktorý prerážal nočnú oblohu. V podstate vyzeral ako kód v Matrixe, píše portál ScienceAlert. Celú scénu dokonca zachytila aj kamera z teleskopu na najvyššom vrchole Havaja:

Samozrejme, hneď sa objavili teórie o mimozemskej vesmírnej lodi, ktorá skúmala našu planétu a hľadala známky života. Podľa reálnych údajov to však vyzerá tak, že lúče skutočne pochádzajú z obežnej družice. Len nie takej, ako sme očakávali.

Neznámy satelit

Odborníci z Národného astronomického observatória Japonska (NAOJ), ktoré kameru spoluvlastní, pôvodne na Twitteri oznámili, že zelené svetlo pravdepodobne pochádza z radarového zariadenia na obežnej dráhe satelitu známeho ako ICESat-2.

ICESat-2 je vo vlastníctve NASA a používa sa na sledovanie hrúbky zemského morského ľadu, ľadových štítov a lesov. 6. februára však NAOJ aktualizovalo svoje zábery laserového lúča s tým, že na základe trajektórie je nepravdepodobné, že by išlo práve o tento satelit.

image

Satelit NASA sleduje emisie CO2 z vesmíru. Najväčší zdroj škodlivín v celej Európe je len kúsok od našich hraníc

„Podľa Dr. Martina, Anthonyho J., vedca z NASA pracujúceho na ICESat-2 ATLAS, to nie je spôsobené ich prístrojmi, ale inými,” vysvetľuje poznámka na videu YouTube. Konšpirátorom samozrejme nebolo treba viac na to, aby sa vrátili k svojim bizarným teóriám. Nad Zemou však nelieta len jeden satelit.

Trajektória ukazuje na Čínu

Martinovi kolegovia urobili urobili simuláciu trajektórie satelitov, ktoré majú podobný prístroj, a našli najpravdepodobnejšieho kandidáta. Malo by ísť o čínsky satelit Daqi-1/AEMS.

„Naozaj oceňujeme ich úsilie pri identifikácii svetla. Ospravedlňujeme sa za náš zmätok súvisiaci s touto udalosťou a jej potenciálny vplyv na tím ICESat-2.” Čínsky satelit Daqi-1 bol vypustený v apríli minulého roka a podobne ako ICESat-2 je to satelit na monitorovanie atmosférického prostredia.

image

Zelený laser nad Havajom

National Observatory of Japan

To znamená, že je na obežnej dráhe okolo Zeme, aby monitoroval globálne hladiny uhlíka, ako aj znečistenie atmosféry. Daqi-1 obsahuje päť nástrojov, ktoré mu k tomu pomáhajú, vrátane ACDL (skratka pre Aerosol a Lidar na detekciu oxidu uhličitého), ktorý má aj sateliť NASA. Práve tie zrejme rozžiarili oblohu nad Havajom.

Musíme si zvyknúť

ACDL môže vyslať lasery s dvojitou vlnovou dĺžkou, aby bolo možné detegovať rôzne molekuly v zemskej atmosfére. Čas, ktorý trvá, kým sa tieto laserové lúče odrazia, poskytuje informácie o zložení atmosféry a zeme pod nimi. Môže napríklad zistiť, koľko CO2 je v zemskej atmosfére vyžarovaním dvoch striedavých laserov v rozsahu vlnových dĺžok 1572 nanometrov.

Čína má s týmto projektom veľké plány, dokonca bude nasledovať aj druhý satelit. Na prvé výsledky skenovania je ešte príliš skoro, no je vysoko pravdepodobné, že v budúcnosti tieto lasery uvidíme čoraz častejšie v rôznych kútoch našej planéty.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 14:15