Komár tigrovaný.Wikipedia/James Gathany
StoryEditor

Halucinácie, žltá zimnica či smrť. Pozor na uštipnutie týmito zvieratami, môže byť extrémne nebezpečné

kov18.07.2022., 14:00h

Niektoré z týchto zvierat sú krásne, iné vyzerajú úplne nevinne, no ich bodnutie či popŕhlenie môže pre človeka skončiť katastrofou.

Lajkuj Brainee.sk na

Pohryznutie či poštípanie hmyzom, ale aj popŕhlenie medúzou niekde na dovolenke, patrí medzi absolútne bežné zranenia, avšak existujú aj výnimky, pri ktorých by si mal byť obzvlášť na pozore. Ich poštípanie totiž okrem extrémnej bolesti môže mať aj fatálne následky.

Paraponera clavata

Paraponera clavata je druh mravcov, ktorý žije v nížinných dažďových lesoch od Hondurasu až po Paraguaj. Bodnutie tohto hmyzu je najbolestivejším na svete, a mnohí, ktorí ho zažili, bolesť prirovnávajú k postreleniu strelnou zbraňou. Preto sa tomuto mravcovi v angličtine hovorí bullet ant.

image

Paraponera clavata.

Wikipedia

Bodnutie tohto mravca v tele zanecháva účinky, ktoré trvajú až 24 hodín. Bolesť prichádza akoby vo vlnách, ktoré sa zvyknú stupňovať. Uštipnutie dokonca môže vyvolať dočasnú paralýzu či halucinácie.

image

Klimatológ o suchom počasí na Slovensku: Ak nezaprší, voda bude čoskoro na prídel

Medúza mechúrová

Medúzy nie sú považované za obzvlášť nebezpečné zvieratá, avšak tento konkrétny druh je výnimkou. Tento polypovec vyzerá ako bublina plávajúca na hladine mora, a ľahko ju môžeš spoznať podľa jej charakteristického hrebeňa. Vyskytuje sa bežne napríklad v okolí Španielska, jej pohyb zaznamenali aj vo Francúzsku či vo Veľkej Británii, píše web JTG Travel.

Popŕhlenie týmto tvorom je veľmi bolestivé. Príznaky môžu trvať jednu až tri hodiny, a v prípade alergickej reakcie môže skončiť aj smrťou. Zaujímavosťou je, že táto medúza môže byť nebezpečná aj po svojej smrti. Jed v nej totiž ostáva niekoľko hodín až dní.

Pavúk hnedý samotár

V Európe sa to nezvykne hemžiť jedovatými pavúkmi, avšak aj starý kontinent je domovom druhov, na ktoré by si si mal dať pozor. Jedným z nich je určite pavúk hnedý samotár, ktorý patrí medzi najnebezpečnejších pavúkov na svete, a zriedkavo sa vyskytuje v južnej Európe.

image

Pavúk hnedý samotár.

Wikipedia

Uhryznutie hnedého samotára spôsobuje nekrózu, a odumretie mäkkých tkanív okolo uhryznutej oblasti. Jed, ktorý pavúk vylučuje, môže spôsobiť aj zlyhanie orgánov. Ak sa uhryznutie nelieči, môže spôsobiť veľké, hlboké rany, ktoré často vyžadujú operáciu, píše Live Science.

Vretenica obyčajná

Tento živočích sa ako jeden z mála zo zoznamu vyskytuje aj na Slovensku, no je dobré si pripomenúť, aké nebezpečné môže byť uštipnutie týmto hadom. Vretenicu môžeme nájsť po takmer celej Európe, od Škandinávie, cez Veľkú Britániu, Rusko až po Grécko. Plaz je jedným z dvoch druhov hadov, ktorý dokonca žije aj za polárnym kruhom.

 

Vretencia nie je agresívny had, no pre jej jed je považovaná za nebezpečnú. Ak ťa tento had uštipne, pocítiť intenzívnu bolesť a opuch uhryznutej končatiny. Vo veľmi zriedkavých prípadoch môžu príznaky zahŕňať šok, horúčku, nevoľnosť, zrýchlený tep, zástavu srdca a dokonca smrť.

Komár tigrovaný

Klimatické zmeny a intenzívna medzinárodná doprava zapríčinili v rámci Európy rozšírenie exotických druhov komárov, ktoré môžu prenášať pôvodcov závažných ochorení. Takými sú aj druhy komára tigrovaného, ktorý prenáša pôvodcov ochorení zika, dengue, žltej zimnice či chikungunya. 

image

Komár tigrovaný.

Wikipedia/James Gathany

Uštipnutie týmto komárom nemusí vždy zapríčiniť prenos infekcie, a väčšina ľudí ho prekoná bez výraznejších prejavov. Avšak ak komár prenesie infekciu na človeka, ktorý má oslabenú imunitu, alebo v minulom období prekonal vážnu chorobu, môže to byť veľmi vážne.

Choroba môže skončiť zápalom mozgových blán alebo celkovou nervovou obrnou. Nebezpečnými príznakmi sú vysoké horúčky, bolesti hlavy, tuhnutie v krku, zmätenosť alebo apatia, triaška, kŕče, celková slabosť či ochrnutie končatín. V extrémych prípadoch to môže skončiť aj smrťou. Tento nebezpečný komár bol v roku 2012 spozorovaný aj na Slovensku.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:24