Muž užíval 400-násobku dávku vitamínu D.Unsplash/Freestocks
StoryEditor

Muž celé mesiace užíval 400-násobnú dávku vitamínu D. Toto sa udialo s jeho telom

kov17.07.2022., 10:00h

Tento vitamín je pre ľudské telo dôležitý, no jeho nadužívanie môže byť veľmi nebezpečné.

Lajkuj Brainee.sk na

Lekári varujú pred nebezpečným stavom zvaným hypervitaminóza D, ktorý vzniká v dôsledku nadmerného užívania vitamínu D. To, že intoxikácia vitamínom D je celosvetovo na vzostupe, odborníkom nedávno pripomenul prípad muža vo Veľkej Británii, ktorého museli hospitalizovať v dôsledku užívania takmer 400-násobku dennej odporúčanej dávky tohto vitamínu.

Hypervitaminóza D

Muž v strednom veku prišiel za svojím lekárom s viacerými ťažkosťami. Opakovane zvracal, pociťoval nevoľnosť a kŕče v nohách, hučalo mu v ušiach, mal aj bolesti brucha, sucho v ústach, smäd a hnačku.

Jeho príznaky trvali takmer tri mesiace, a kým prišiel za lekárom, schudol 13 kilogramov. Príznaky sa začali asi mesiac po tom, čo muž začal vďaka rade nutričného terapeuta s intenzívnym vitamínovým režimom, píše web ScienceAlert.

image

Muž užíval 400-násobku dávku vitamínu D.

Unsplash/Leohoho

Vitamín D síce podporuje imunitu, vstrebávanie horčíka a bráni vzniku obezity, no tento muž denne užíval jeho 400-násobnú dávku.

image

Nečakaný objav v Tichom oceáne. Našli rádioaktívny materiál, ten potvrdil, že na Zemi začala nová epocha

„Vzhľadom na jeho pomalý obrat (polčas rozpadu približne 2 mesiace), počas ktorého sa vyvíja toxicita vitamínu D, môžu symptómy trvať niekoľko týždňov," uvádzajú lekári v prípadovej štúdii uverejnenej v BMJ Case Reports.

Muž, ktorý sa vitamínom predávkoval, v minulosti trpel aj viacerými zdravotnými problémami vrátane tuberkulózy, hromadenia tekutiny v mozgu, chronickej sinusitídy, bakteriálnej meningitídy a nádoru vnútorného ucha. Na základe rady nutričného terapeuta začal užívať viac ako 20 voľnopredajných vitamínových doplnkov obsahujúcich kokteil účinných molekúl.

Nutričný terapeut mu odporučil kokteil vitamínov

Brit denne užíval 150 000 IU vitamínu D (denná dávka je 400 IU), 1 000 μg vitamínu B9 (denná dávka je 400 μg, 2000 mg Omega-3 mastných kyselín (denná dávka je 200 – 500 mg), ale aj vitamín B2, vitamín C, minerály, probiotiká či boraxový prášok a chlorid sodný.

image

Muž užíval 400-násobku dávku vitamínu D.

Unsplash/Myriam Zilles

Krvné testy, ktoré mu urobil lekár, odhalili, že mal vážne vysoké hladiny vápnika, známe ako hyperkalcémia – čo je častý vedľajší účinok predávkovania sa vitamínom D – mierne zvýšené hladiny horčíka a hladiny vitamínu D sedemkrát vyššie ako je v norme.

Testy tiež odhalili, že jeho obličky nefungovali správne (čo nie je žiadnym prekvapením vzhľadom na vysoké koncentrácie minerálov a vitamínov, ktoré užíval).

Muž bol hospitalizovaný osem dní a liečený intravenóznymi tekutinami na prepláchnutie jeho organizmu, ako aj bisfosfonátmi, liekmi, ktoré pomáhajú znižovať hladinu vápnika v krvi. Dokonca aj dva mesiace po prepustení z nemocnice bola jeho hladina vitamínu D v krvi vysoká.

„Táto kazuistika poukazuje na potenciálnu toxicitu doplnkov, ktoré sa do značnej miery považujú za bezpečné, kým sa neužívajú v nebezpečných množstvách alebo v nebezpečných kombináciách," uzatvárajú odborníci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 17:07