Prvá inteligentná zbraň na svete má rozpoznávanie tváre a odomyká sa odtlačkom prstaTwitter/biofare/
StoryEditor

Ako z Jamesa Bonda. Prvá inteligentná zbraň na svete má rozpoznávanie tváre a odomyká sa odtlačkom prsta

Michal Čiernik09.05.2023., 09:00h

Prvá inteligentná pištoľ má stáť okolo 1 400 eur a na trh má prísť začiatkom budúceho roka.

Lajkuj Brainee.sk na

Začínajúci výrobca strelných zbraní Biofire predáva futuristicky vyzerajúcu 9 milimetrovú pištoľ v prepočte za 1400 eur. Inteligentná zbraň skenuje dve formy biometrického ID, optický snímač odtlačkov prstov a 3D infračervené rozpoznávanie tváre. 

Tým by sa malo zabezpečiť, že strelnú zbraň môže aktivovať iba skutočný vlastník pištole, čím sa zníži počet nehôd a zneužitia ukradnutých zbraní, uvádza DailyMail.

Má zachraňovať životy 

Spoločnosť so sídlom v Broomfielde v Colorade dúfa, že jej pištoľ naruší americký cyklus násilia so zbraňami. Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive bolo len za prvé štyri mesiace roku 2023 zbraňami v USA zabitých viac ako 13 900 ľudí.

Analýza vypracovaná spoločnosťou Engineering & Technology (E&T), odhadla, že by sa pomocou tejto zbrane pravdepodobne predišlo približne 6 109 ročným úmrtiam spôsobeným zbraňou. 

„Naším cieľom nie je len začať zbierať objednávky, ale dostať to do plnej výroby a vyrobiť ich čo najviac,“ povedal 26-ročný zakladateľ a generálny riaditeľ Biofire Kai Kloepfer pre Denver Business Journal. „Je to skvelý koncept a myslím si, že bude prospešný pre celý svet,“ dodal.

Na trh má prísť na začiatku budúceho roka

Ako stredoškolák v roku 2012 žil Kloepfer asi pol hodiny jazdy od predmestia Denveru Aurora, kde strelec zabil 12 ľudí a mnoho ďalších zranil na polnočnom premietaní pokračovania Batmana s názvom The Dark Knight Rises. Podnikateľ sa okamžite začal pohrávať s myšlienkou biometrického zámkového systému, ktorý by mohol zvýšiť bezpečnosť strelných zbraní pred zneužitím, nehodami a krádežami.

image

Ako vo videohre. Ukrajinci pomocou populárnej hernej konzoly kosia guľometom nepriateľa

Čoskoro sa jeho koncept ručnej pištole na snímanie odtlačkov prstov dostal z projektu vedeckého veľtrhu do pozornosti fondu VC Peter Thiel‘s Founders Fund, ktorý mu pomohol získať viac ako 30 miliónov dolárov na start-up. Prvá inteligentná pištoľ má stáť okolo 1400 eur a na trh má prísť začiatkom budúceho roka.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:34