Chirurg vytiahol z hrude vojaka granátTwitter/generalstaffua/
StoryEditor

Ukrajinský chirurg má za sebou životnú operáciu. Z hrude vojaka vyoperoval nevybuchnutý granát

Miroslav Kamody13.01.2023., 11:00h

Operácia sa mohla buď podariť, alebo skončiť katastrofou, ktorá by mala hneď niekoľko obetí. Chirurg Andrij Verba sa však nezľakol a pustil sa do nej.

Lajkuj Brainee.sk na

Priam neuveriteľnú operáciu má za sebou ukrajinský chirurg, ktorému sa úspešne podarilo vytiahnuť z hrude vojaka nevybuchnutý granát. O tomto hrdinskom kúsku informovala ukrajinská armáda, píše portál Sky News.

Podľa dostupných správ výbušninu počas operácie odstránil jeden z najskúsenejších vojenských chirurgov Ukrajiny po tom, čo ozbrojené sily varovali, že môže „kedykoľvek vybuchnúť“.

image

Bizarná záhada okolo ukrajinského Soledaru. Šéf Wagnerovcov hovorí, že mesto dobyli, Ukrajina aj Rusko tvrdia opak

Granát v hrudníku

Operácia bola nakoniec úspešná a zraneného vojaka poslali na rehabilitáciu a zotavenie, dodali ozbrojené sily. Röntgenová snímka, ktorú zverejnila ukrajinská armáda, údajne ukazuje živý granát umiestnený v hrudi vojaka.

Chirurg Andrij Verba operoval vojaka bez elektrokoagulácie, čo je bežná technika používaná na kontrolu krvácania počas operácie. Objavila sa fotografia, na ktorej po vykonanej operácii drží nevybuchnutú zbraň, ktorú ozbrojené sily opísali ako „granát VOG“.

Vojenské nemocnice majú plné ruky práce

„Nie každé zranenie srdca je smrteľné!“ napísala na sociálnej sieti Telegram námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar. Ukrajinské ozbrojené sily z bezpečnostných dôvodov nespresnili, kedy k operácii došlo, ani ako sa granát dostal do tela vojaka.

Vojna na Ukrajine je v jedenástom mesiaci a lekári a sestry vo vojenských nemocniciach sa naďalej starajú o zranených vojakov a civilistov. Vlani v máji bolo Rusko obvinené z toho, že sa zameralo na ukrajinské nemocnice, čo odborníci nazvali „kampaňou teroristického bombardovania,“ pripomína Sky News.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 23:23