Sex bez súhlasu by mohol byť trestným činomUnsplash/Dainis Graveris
StoryEditor

Desaťtisíce žien si budú môcť vydýchnuť. Sex bez súhlasu by mal byť na Slovensku trestným činom

TASR08.03.2023., 15:30h

Sex bez prejaveného súhlasu by mal byť trestným činom. Nevyhnutné sú systémové zmeny, ktoré posilnia ochranu obetí sexuálneho násilia a znásilnenia na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Uviedli to z organizácie Amnesty International Slovensko (AIS). Rezort spravodlivosti už skôr zdôraznil, že zneužitie bezbrannosti obete na sexuálny útok je trestné. 

Nebezpečne rozšírený fenomén

„Sexuálne násilie je na Slovensku nebezpečne rozšíreným spoločenským fenoménom a priamo zasahuje a narúša desaťtisíce životov, predovšetkým žien a dievčat,” upozornila organizácia s tým, že zákonná definícia znásilnenia, ktorá kladie dôraz na prítomnosť fyzického násilia útočníka a odpor obete namiesto toho, aby sa zameriavala na slobodne vyjadrený súhlas so sexuálnymi aktivitami, negatívne vplýva na všeobecne nízku mieru nahlasovania trestných činov.

image

Ruskí velitelia vedeli o sexuálnom násilí páchanom na Ukrajinkách. Vojak mal na orálny sex využiť len štvorročné dievča

Momentálne platná legislatíva podľa organizácie nezabezpečuje ľuďom na území SR ochranu pred znásilnením a sexuálnym násilím vo všetkých podobách. Z výsledkov reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre AIS v júni 2022 uskutočnila agentúra Focus, vyplýva, že 89 percent opýtaných si myslí, že sex bez súhlasu je znásilnením.

Definícia súhlasu

„Toto presvedčenie prevláda aj u ľudí, ktorí sa identifikujú ako konzervatívni,” doplnila. Rezort spravodlivosti už skôr poukázal na to, že ak niekto zneužije bezbrannosť kohokoľvek na sexuálny útok, a obeť sa v dôsledku jej bezbrannosti nevedela slovne alebo fyzicky brániť, ide podľa platného právneho stavu o trestný čin.

image

Sex bez súhlasu by mohol byť trestným činom

Unsplash/Kenny Eliason

Súčasťou predloženého návrhu novely Trestného zákona sa vo všeobecnej časti precizuje definícia súhlasu. „Súhlas nemožno považovať za prejavený, ak poškodený vopred na konanie páchateľa slovne alebo fyzicky nereagoval,” uvádza sa v navrhovanej legislatíve.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:52