Choreograf štátneho baletu sa kritičke pomstil naozaj nechutným spôsobom.Twitter/the_stuttgart_ballet/
StoryEditor

Nezvládol negatívnu recenziu. Choreograf štátneho baletu sa kritičke pomstil naozaj nechutným spôsobom

iDnes.czČTK01.03.2023., 10:00h

Hlavného choreografa štátneho baletu v nemeckom Hannoveri tak rozčúlila recenzie jednej kritičky, že na ňu zaútočil a pomazal jej tvár psími výkalmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Incident sa odohral v sobotu večer počas premiéry nového baletného predstavenia, keď päťdesiatročný Marco Goecke vo foyer divadla pristúpil ku kritičke Wiebke Hüsterovej a začal sa jej nahnevane pýtať, čo tam robí. Potom ju obvinil z toho, že jej recenzie v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung viedla k výpovediam predplatného. Nakoniec jej tvár pomazal psími výkalmi, ktoré so sebou priniesol v papierovom sáčku.

Do odvolania suspendovaný

Intendantka hannoverskej opery vyjadrila šok z toho, čo sa stalo, a oznámila, že zváži pracovnoprávne dôsledky. To ale denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung prišlo úplne nedostatočné. Útok na novinárku totiž považuje zároveň za útok na slobodu tlače, ktorý svedčí okrem iného o „fatálnom sebavedomí osobnosti“, ktorá si myslí, že je „nadradená všetkým kritickým súdom a v prípade pochybností môže dokázať svoju pravdu za použitia násilia“.

image

Amazon zrušil spoluprácu s Jeremym Clarksonom. Dočkáme sa vôbec uverejnenia slovenskej epizódy The Grand Tour?

V pondelok nakoniec štátne divadlo pristúpilo k prísnejším trestom. Predstavitelia divadla uviedli, že Goeckeho „impulzívna reakcia“ porušila základné pravidlá divadla a že „spôsobil obrovské škody Štátnej opere v Hannoveri a Štátnemu baletu“. V dôsledku toho je až do odvolania suspendovaný a má zakázaný vstup do opery.

Stále si myslí, že kritika bola neoprávená

Očakáva tiež, že sa choreograf a režisér Goecke v najbližších dňoch ospravedlní a podá vysvetlenie vedeniu inštitúcie. V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu NDR Goecke síce priznal, že jeho spôsob akým reagoval nebol úplne ideálny, na druhej strane však kritickú recenziu stále považuje za neopodstatnenú. „Samozrejme, spoločensky to tiež určite nie je uznávané alebo rešpektované, ak sa človek uchýli k takýmto prostriedkom," povedal o útoku a dodal, že nikdy predtým nič také neurobil a bol trochu zo seba šokovaný.

image

Na javisku sa vysmejem a vyplačem. Očistený odchádzam domov, hovorí herec a spevák Michal Candrák

Nemecké novinárske združenie útok odsúdilo. „Umelec musí tolerovať kritiku, aj keď sa zdá prehnaná,“ povedal regionálny šéf zväzu v spolkovej krajine Dolné Sasko Frank Rieger. „Ktokoľvek násilne reaguje na kritiku, je neprijateľný. Útok na novinára je tiež útokom na slobodu tlače.“ Prípad vyšetruje aj polícia.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:15