Navštív tieto karnevaly, nikdy na ne nezabudneš.Twitter/londonu/
StoryEditor

Hudba, tanec, masky a nezabudnuteľná atmosféra. Tieto karnevaly sa oplatí zažiť

Michal Čiernik18.02.2023., 08:00h

Karneval je globálna senzácia, ktorá sa oslavuje vo viac ako 50 krajinách sveta. Brainee ti prináša zoznam tých najlepších, ktoré sa oplatí zažiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Každé karnevalové mesto  má svoje vlastné jedinečné tradície a spôsob osláv. Tu je zoznam tých najväčších a najlepších karnevalov z celého sveta.

Benátky

Nikde sa neoslavuje karneval, tak ako v Benátkach. Toto je najextravagantnejší a najelegantnejší karneval na svete. Karneval je známy svojimi veselicami v tradičných maskách a kostýmoch z 18. storočia. Karneval sa spomína už od roku 1094, keď sa ľudia prezliekali, aby skryli svoju spoločenskú triedu a zapojili sa do nejakej zhýralosti.

Benátsky karneval je známy aj svojimi luxusnými maškarnými plesmi a večierkami , ktoré sa konajú počas karnevalu. Tento rok trvá desať dní od 11. až do 21. februára.

Brazílska samba

Pár dní pred začiatkom pôstu sa ulice Ria de Janeira zaplavia sexi tanečnicami odetými len do kamienkov a peria. A do rytmických zvukov ponoria celé mesto. Hlavným vrcholom karnevalu je prehliadka školy samby v ikonickom Sambódromo, rozľahlej prehliadke, kde tí najextravagantnejší tanečníci predvádzajú divoké tanečné kreácie. Po celom Rio de Janeiro znejú nespočetné pestrofarebné sprievody a pouličné tance. Tento nezabudnuteľný zážitok si môžeš užiť od 17 až do 25 februára.

Stredoveké Švajčiarsko

Karneval vo Švajčiarsku, známy ako Fasnacht, ktorý sa oslavuje po celej krajine. Najväčšia a najobľúbenejšia oslava sa však koná v meste Bazilej. Všetko sa to začína v prvý pôstny pondelok „Morgenstreich“. Svetlo s obrovských lampášov a more ľudí v tradičných historických maskách prebudí nočné mesto o štvrtej ráno.

image

Karneval vo Švajčiarsku je známy ako Fasnacht, ktorý sa oslavuje po celej krajine.

Twitter/bhmslucerne/

Tento karneval trvá presne 72 hodín, čo miestni nazývajú tri najlepšie dni v roku. Vyznačuje sa mnohými tradíciami a zvykmi, ktoré sú staré stáročia. Budete počuť tradičnú hudbu, uvidíte 20 000 tradičných folklórnych kostýmov a ulice mesta rozžiari krásny festival lampiónov. Tri dni maškarád od 27. februára do 1. marca vás zavedú späť do srdca karnevalových rituálov stredovekej Európy.

image

Ak by som ten zápas nevyhrala, ženský tenis by sa vrátil o 50 rokov späť. Súboj pohlaví zmenil postavenie žien nielen v športe

Karibik v Londýne

Pre začiatok, tento karneval v Londýne nie je spojený s tradičným jarným karnevalovým obdobím, ale koná sa na vrchole leta, v posledný augustový víkend. Podujatie doviezli v šesťdesiatych rokoch emigrantské komunity z Jamajky a Trinidadu. Krásnu štvrť Notting Hill pravidelne premieňajú mohutné sprievody sprevádzané exotickými rytmami na karibský raj. Tento rok sa bude konať 27. a 28. augusta.

Austrálsky LGBTI+ karneval

Tento festival síce nemá nič spoločné s tradičným fašiangovými sprievodmi, ktoré sa pred pôstom konajú po celom svete. Svojou pompéznosťou a popularitou však do tohto zoznamu určite patrí. Karneval pre gejov a lesbičky v Sydney je báječná oslava LGBTI+ komunity, Začína 25. februára a trvá 17 dní. 500 000 ľudí z celého sveta, sa každoročne hrnie do austrálskej metropoly, len aby boli súčasťou tejto trblietavej oslavy rôznorodosti.

Bitka o pomaranče

Tento karneval je dosť odlišný od tých predchádzajúcich, exotické sexi tanečnice a záplava masiek totiž v talianskej Ivrei vystriedajú pomaranče. Karneval v Ivrei, známy aj ako bitka o pomaranče, je najväčší boj s jedlom v Taliansku, pri ktorom sa obyvatelia mesta rozdelia do deviatich tímov pozostávajúcich zo 4 000 ľudí. Počas troch dní do seba títo účastníci hádžu 500 000 kíl pomarančov tak tvrdo, ako sa len dá.

image

Karneval v Ivrei, známy aj ako bitka o pomaranče, je najväčší boj s jedlom v Taliansku, pri ktorom sa obyvatelia mesta rozdelia do deviatich tímov pozostávajúcich zo 4 000 ľudí.

Twitter/ Dcq_italia/

Do tohto stredovekého mesta prichádza karneval osláviť približne 100 000 turistov. Karneval sa koná tri dni pred Popolcovou stredou.

image

FOTO Od malého Yodu až po ružového Chewbaccu. Pozri si, ako to vyzeralo na nerdovskom Star Wars sprievode

Karneval kvetov v Nice

Tento veľkolepý festival trvá dva týždne pred Popolcovou stredou. Karneval v Nice je najväčší karneval vo Francúzsku a každoročne pritiahne milióny ľudí z celého sveta.

Karneval ponúka jedenásť rôznych sprievodov s tisíckami tanečníkov a hudobníkov. Pekný karneval je známy svojím kvetinovým sprievodom, na ktorom sa hádže do davov viac ako 100 000 kvetov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:57