Slovensko ponúka množstvo skvelých lokáciíUnsplash/danka & Peter/
StoryEditor

Na Slovensku nájdete celý svet. Tieto slávne destinácie majú v našej krajine svoju dvojičku

Miroslav Kamody18.07.2022., 12:00h

Svetoznáme turistické destinácie lákajú státisíce turistov ročne. My sme sa pozreli na ich slovenské alternatívy, ktoré si môže toto leto dovoliť skutočne každý.

Lajkuj Brainee.sk na

V čase letných dovoleniek máme prirodzenú túžbu cestovať do iných krajín a objavovať ich zákutia a slávne turistické destinácie. Nie každý si však môže dovoliť letenku na Nový Zéland, do Brazílie či na Island.

Pokiaľ máš toto leto obmedzený dovolenkový budget, pozreli sme sa na slávne svetové lokácie, ktoré majú na Slovensku svoju dvojičku. Nemusíš tak za nimi cestovať tisíce kilometrov a niektoré dokonca zvládneš navštíviť aj v rámci jednodňového výletu. Ktoré to sú? 

image

Zháňaš tipy na brutálne destinácie a lacné letenky? Týchto slovenských influencerov potom musíš sledovať

Obydlia vytesané do skál - Kandovan (Irán) a Brhlovce

Starobylá dedina Kandovan v Iráne sa nachádza na úpätí hory Sahand. Nachádza sa v nej množstvo umelo vytvorených skalných obydlí, v ktorých ľudia žijú do dnešných dní. Troglodytové domy vyhĺbené vo vulkanických horninách sa nazývajú Karaan a sú podobné tým v tureckom regióne Kappadokia.

Rovnaké domy vytesané do skál nájdeš aj neďaleko Levíc. Keďže miestne podložie v Brhlovciach je tvorené z ľahko opracovateľných tufov a tufitov, pre ľudí nebolo náročné do skál vytesať celé obydlia. Miestni hovoria, že tieto skalné priestory boli využívané už pri tureckých nájazdoch, kedy slúžili ako úkryty. V dome číslo 142 nájdeš aj expozíciu venovanú tomuto unikátu.

Kaskádové jazierka - Pamukkale (Turecko) a Santovka

Pamukkale je jedna z najväčších turistických atrakcií v Turecku a je zapísaná aj v zozname svetového dedičstva UNESCO. Svah pokrytý bielym travertínom pripomína hrad bavlny, čo je aj slovenský preklad názvu tohto miesta. Ide o oblasť tektonického zlomu, kde minerálna voda bohatá na vápnik tisíce rokov vytvára usadeniny. Postupne tak vznikli unikátne terasy, kaskády a jazierka, ktoré sa do dnešných dní postupne zväčšujú.

Sedavé jazierka na štýl pamukkale ponúka na Slovensku termálne kúpalisko Santovka Wellness. V nich je celodenná cirkulácia termálnej vody, ktorá má priaznivé účinky na reumatické ochorenia a srdcovo-cievny systém. Nechýbajú tu dokonca ani masážne travertínové vodopády. Na rozdiel od krehkej tureckej destinácie ti tu nikto nezakáže plávať a oddychovať koľko len budeš chcieť.

Socha Krista Spasiteľa - Rio de Janeiro (Brazília) a Klin

Brazílske Rio de Janeiro sa nám spája s farebným karnevalom, plážou Copacabana, Cukrovou Homoľou a gigantickou 30-metrovou sochou Krista Spasiteľa s roztvorenými rukami. Tá sa nachádza na 700 metrov vysokom pahorku Corcovado a váži 1145 ton. Na svete oficiálne existujú len tri kópie tejto sochy - okrem Lisabonu ju nájdeš v oravskej dedine Klin. 

Monument na kopci Grapa v nadmorskej výške 686 metrov je vysoký 9,5 metra, rozpätie rúk má 7 metrov a hmotnosť aj s podstavcom 23 ton, píše sa na oficiálnej stránke obce. Spod jeho nôh je krásny výhľad nielen na Klin, ale aj na Oravskú priehradu, Námestovo, Vavrečku, Suchú Horu aj Roháče. Pri dobrom počasí dovidieť až do poľského Zakopaného na vrch Giewont.

Púšť - Sahara (Afrika) a Sandberg

Africká Sahara je najväčšia piesočno-kamenistá púšť na našej planéte. S jej rozlohou deväť miliónov kilometrov štvorcových zaberá približne rovnakú plochu ako celá Čína. Rozkladá sa od Atlantického oceánu až k Červenému moru cez 11 štátov (Egypt, Líbya, Alžírsko, Tunisko, Maroko, Mauritánia, Niger, Čad, Mali, Sudán a Západná Sahara).

Aj keď sa Sanberg pri Bratislave svojou rozlohou nemôže so Saharou vôbec porovnávať, ide o nezabudnuteľný výlet. Je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla, kde sa pred 14 až 16 miliónmi rokov rozprestieralo more. Našli sa tu zvyšky vyše 250 druhov morských a suchozemských živočíchov. Výlet sem môžeš spojiť s návštevou neďalekého hradu Devín.

Hobitín - Matamata (Nový Zéland) a Liptovská Teplička

Kto by nepoznal filmovú trilógiu Pána Prsteňov a nezabudnuteľné lokácie Nového Zélandu. Faktom je, že po jeho nakrúcaní bolo nutné kulisy zbúrať, pretože neboli z odolného materiálu. Pri nakrúcaní trilógie Hobita však využili pevné materiály a turisti z celého sveta tak môžu navštíviť toto nezabudnuteľné a magické miesto.

Náš vlastný Hobitín však máme aj na Slovensku, konkrétne v Liptovskej Tepličke. V jej okolí sa zachovali unikátne, hlboko vyhĺbené pivničky, ktoré pripomínajú hobitie domčeky v Kraji. Pivničiek je momentálne asi 400, väčšina z nich sa dedí z generácie na generáciu. 

Unikátny ostrov - Bled (Slovinsko) a Slanický ostrov

Keď si začneš hľadať fotografie zo Slovinska, medzi prvými fotografiami sa ti zjaví unikátny ostrov Bled. Na ňom sa nachádza kostol Nanebovzatia Panny Márie. Archeológovia na ostrove objavili stopy osady z 11. až 8. storočia pred Kristom a slovanské kultové miesta z 9. a 10. storočia po Kristovi so základmi predrománskej kaplnky.

Takmer totožne vyzerá aj Slanický ostrov, nazývaný tiež Ostrov umenia. Ten je obklopený vodami vodnej nádrže Orava od roku 1953 a ide o pozostatok zaplavenej obce Slanica so zachovaným Kostolom Povýšenia sv. Kríža. Na ostrove je hneď niekoľko expozícií, ktoré spolu s prechádzkou po ostrove vytvárajú unikátny letný zážitok.

Skalná oblasť - Andalúzia (Španielsko) a Súľovské skaly

V španielskej autonómnej oblasti Andalúzia nájdeš nádherné skalné oblasti, ktoré ročne lákajú stovky tisíc turistov. Tie sú špecifické svojimi reliéfmi a krasmi, ktoré vytvárajú impozantné skalné výbežky.

Navlas rovnaké skalné útvary však máme aj u nás. Ide o Súľovské skaly, ktoré sa nachádzajú približne desať kilometrov smerom na juh od mesta Bytča. Na turistiku si radšej vyhraď celý deň, pretože v oblasti sa nachádza množstvo vecí na objavovanie. Okrem gigantických skalných brán je tu napríklad aj Súľovský hrad.

Horúce pramene - Island a Kalameny

Island je pre mnohých Slovákov vysnenou turistickou destináciou. Ostrovný štát je plný magickej prírody, nádherných vrcholov, gejzírov a horúcich prameňov, v ktorých sa môžeš okúpať. Aj keď sú letenky na Island pomerne lacné, zaobstarať si auto a výbavu so sebou prináša výdavky, ktoré si nemôže dovoliť každý.

Aj preto si môžeš vybrať alternatívu v podobe horúceho prameňa v Kalamenoch pri Ružomberku. Voda v jazierku má až 33 stupňov, takže sem pokojne môžeš prísť aj uprostred zimy. Veľkou výhodou je, že prameň je dostupný kedykoľvek a vstup na toto miesto je úplne bezplatný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 04:07