Ľavicový exrezident Lula da Silva zvíťazil nad krajnou pravicou v Brazílií.Carla Carniel/Reuters
StoryEditor

Voľby v Brazílii vyhral ľavicový exprezident. Sľubuje ochranu pralesa a boj proti rasizmu a diskriminácii

TASR31.10.2022., 11:00h

Brazília má nového prezidenta. Je ním Luiz Inácio Lula da Silva, ľavicový exprezident. Do vlády vstupuje s cieľom „vytrvalého boja proti rasizmu, predsudkom a diskriminácii” a taktiež vyzýva k ochrane Amazonského pralesa.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa oficiálnych výsledkov po sčítaní získal Lula 50,9 percent hlasov a jeho krajne pravicový oponent Jair Bolsonaro, prezývaný aj Trump trópov, 49,1 percent. Rozdiel medzi oboma kandidátmi je viac než 2 milióny hlasov. 

image

Da Silva získal podporu 50,9 pecent voličov; jeden z nejo najzásadnejších programov je boj s chudobou a hladom.

Amanda Perobelli/Reuters

Víťazstvo pre prales

„Dnes svetu hovoríme, že Brazília je späť,” vyhlásil prezident a prízvukoval, že Brazília už viac nie je medzinárodným vyvrheľom. Novovymenovaný prezident apeluje na rovnoprávnosť medzi všetkými obyvateľmi Brazílie - pôvodných aj prisťahovaných. Prezident vyzýva na „​mier a jednotu” v krajine, ktorá je hlboko rozdelená. Prezidenti si myslí, že „​nie je v nikoho záujme žiť v permanentnom vojnovom stave.”

Čo sa týka ochrany životného prostredia, Lula vyhlásil, že Brazília je „pripravená zaujať svoje miesto v boji proti klimatickej kríze”, čím myslel najmä ochranu Amazonského dažďového pralesa. V súvislosti s Amazóniou je prezident ochotný nadviazať i medzinárodnú spoluprácu s cieľom čo najväčšej ochrany pre naše najväčšie planetárne „pľúca".

image

Lula da Silva prisľúbil okamžité riešenie deforestácie Amazónie a riešenie klimatickej krízy.

Amanda Perobelli/Reuters

Zvolili si pacifistu

„Brazílčania chcú knihy namiesto zbraní!” Da Silva striktne odmieta zbrane a zbrojný priemysel. Narážal tým na aktivity jeho predchodcu, exprezidenta Bolsonara, ktorý zmiernil zákon držby zbraní, čím prispel k obrovskému nárastu vlastníkov zbraní v celej krajine. Da Silva si pre Brazíliu praje „mier, demokraciu a dôstojnosť”, krajine nechce pomáhať tak, že jej umožní ľahký prístup k zbraniam. Oveľa naliehavejší problém vidí v nedostatku jedla, táto kríza postihla viac než 33 miliónov ľudí v krajine.

Čo sa týka sociálnych programov, Da Silva sa im venoval aj naposledy, keď mal prezidentský mandát, čo bolo v rokoch 2003 až 2010. Keď vtedy končil vo funkcii, bol najobľúbenejším prezidentom vôbec, keďže výrazne dopomohol k zníženiu chudoby. V roku 2018 sa ale v súvislosti s jeho osobou skloňovala kauza korupčného škandálu, kvôli ktorej skončil za mrežami na 18 mesiacov. Avšak najvyšší súd obvinenie zrušil s odôvodnením, že sudca, ktorý ho obvinil, bol zaujatý. 

Predvolebná kampaň    

Da Silva nad Bolsonarom vyhral aj v prvom kole volieb s náskokom 5 percent. Medzinárodní pozorovatelia tieto voľby považujú za otvorené, keďže ešte nie je isté, či Bolsonaro uzná výsledky volieb. Ten sa počas kampane vyjadril, že je možné, že by sa ani v prípade prehry nevzdal svojho mandátu. Niektorí z jeho stúpencov ho dokonca vyzývajú na vojenský prevrat. Bolsonaro však ešte v piatok sľúbil, že výsledky volieb bude rešpektovať.

image

Ohľadne porazeného Jaira Bolsonara panujú obavy, že by v krjaine rozpútal vojenský prevrat. 

Unsplash/

Bolsonaro viedol kampaň, ktorá brazílsku spoločnosť nesmierne polarizovala. Bola plná útokov, osočovania a vyťahovania osobných záležitostí. Bolsonaro sa štylizuje ako obranca konzervatívnych kresťanských hodnôt, zatiaľ čo Lula kampaň viedol skrz prizmu hospodárskej prosperity, radikálnejšiemu boju proti chudobe a ochranu pralesa. 

Bolsonaro voličov strašil tým, že ak si Da Silvu zvolia, bude to znamenať návrat korupcie, legalizáciu drog a interrupcií či prenasledovanie kresťanov. Svojho oponenta označuje ako zlodeja a komunistu.

Lula zas Bolsonara v kamapani vykresľoval ako diktátora, kanibala či dokonca pedofila a najmä človeka, ktorý veľkou mierou prispel k zdevastovaniu Amazonského pralesa (keďže zrušil množstvo zákonov, ktoré ho dovtedy ochraňovali pred záujmami korporátov). 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:19