RTVS.
StoryEditor

RTVS: Schválený návrh financovania je kompromis, neodstráni však investičný dlh

14.04.2023, 16:57
Autor:
TASRTASR

Takýto rozpočet bude garantovať plnenie všetkých zákonných povinností, ktorú sú ukladané RTVS. Nebude však postačujúci na napĺňanie strategických cieľov," tvrdí riaditeľ televízie Ľuboš Machaj,

Vládou schválený návrh nového financovania RTVS vníma manažment telerozlasu ako kompromisné riešenie, ktoré zabezpečí stabilitu a chod verejnoprávneho média v súčasnom rozsahu poskytovanej služby, neposkytne však možnosť zvrátiť investičný dlh inštitúcie. V reakcii na schválený návrh novely zákona o RTVS to v piatok uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

"Takýto rozpočet bude garantovať plnenie všetkých zákonných povinností, ktorú sú ukladané RTVS. Nebude však postačujúci na napĺňanie strategických cieľov, ktoré sme plánovali, ako je napríklad rekonštrukcia budov alebo doriešenie technologického dlhu, s ktorým RTVS dlhodobo zápasí," povedal Machaj.

V roku 2024 by mala mať RTVS výšku príjmu v hodnote 0,15 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP), čo by malo byť 155 až 160 miliónov eur. Rozhodla o tom v piatok vláda, ktorá odobrila návrh zákona z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR na systémové riešenie financovania RTVS.

Pôvodný návrh obsahoval výšku príjmu na úrovni 0,17 percenta HDP, zníženie bolo podľa ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽANO) dôsledkom kompromisu po diskusiách s rezortom financií i zástupcami RTVS.

Okrem nárokovateľného štátneho príspevku odvíjajúceho sa od podielu HDP legislatívna úprava ráta aj so zrušením doterajšieho inštitútu zmluvy so štátom, prostredníctvom ktorého sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme.

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS. Koniec koncesií, ktoré zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 17:30