Owen Wilson podvádzal pri teste a vylúčili ho zo školy.Getty Images
StoryEditor

Podľa nosa poznáš...Ako to teda s veľkým NOSOM naozaj je? PREČÍTAJTE SI!

10.10.2023, 09:17
Životný štýl

... „kosa“, povedali by naši západní susedia. No podľa Cyrana z Bergeracu, majiteľa riadneho raťafáka, zasa veľký nos VEĽKÉHO DUCHA značí. A toto tvrdenie má zväčša pravdu.

A aký nos mal vlastne sám autor Edmond Rostand? Nevýrazný ňufáčik to rozhodne nebol, ale cyranovský raťafák tiež nie. Na Edmondovi boli však oveľa nápadnejšie mohutné tmavé fúzy. Rostandov osud bol podobne nešťastný ako ten Cyranov. Dožil sa len päťdesiatky, zomrel roku 1918 ako jedna z mnohých miliónov obetí španielskej chrípky.

Trochu iní fešáci

Písal sa rok 1962, keď na plátna kín vtrhol dvadsaťdeväťročný Jean – Paul Belmondo ako neohrozený Cartouche. Diváci tohto sympaťáka poznali už zhruba päť rokov, ale stále sa nedalo povedať, že by to bol vyložený erotický symbol. Dovtedy totiž ženy slastne omdlievali hlavne pri pohľade na ozajstných krásavcov typu Clarka Gablea, Errola Flynna, Jamesa Deana, Caryho Granta alebo Kirka Douglasa. Že by im lámal srdce chlapík so síce pekne vypracovaným telom, avšak s neprehliadnuteľným frniakom, prižmúrenými očkami a úsmevom okolo celej hlavy, sa dovtedy nestalo.

image

Jean-Paul Belmondo

dreamstime

Belmondo však začal meniť ideál krásy, a tak dostali šancu aj ďalší muži s nie celkom dokonalou tvárou, veľký alebo krivý nos sa nakoniec stal dokonca akousi výhodou. Mohli by o tom rozprávať svoje napríklad herci Dustin Hoffman, Owen Wilson, Adrien Brody alebo už spomínaný Gérard Depardieu.

Nemeckí filmoví tvorcovia dali dokonca zámerne dohromady Thomasa Gottschalka a Mika Krügera, aby sa stali hrdinami sérií komédií na tému Dvaja nosáči. Keby mal o číslo menší nos, možno by tak nebavil Rowan Atkinson v úlohe Mr. Beana a natoľko neudivoval v detektívkach ako komisár Maigret.

Krásne a sexy

Dlho sa myslelo, že herečky s väčším nosom budú dostávať hlavne komediálne roly a ťažko si zahrajú zvodnú osudovú ženu. Lenže potom prišli veľké hviezdy strieborného plátna a jasne dali najavo, že možno práve vďaka svojmu nosu sú také úžasné. Barbra Streisand sa koncom šesťdesiatych rokov stala nezabudnuteľnou Funny Girl, ktorá vo filme zviedla krásavca Omara Sharifa a za svoju rolu bola dokonca ocenená Oscarom.

O dve sošky viac získala pôvabná a nestarnúca Meryl Streep, ktorá rozhodne nemá nejaký nenápadný noštek. A koľko hercov ochotne bozkávalo nosaté krásky, akými sú Penélope Cruz, Julia Roberts, Rachel Weisz, Kate Winslet alebo Sarah Jessica Parker?

Niečo menšie, prosím

Rôzne celebrity, ktorým príroda nadelila väčší nos, si ho však nechali upraviť. Sú medzi nimi aj mnohé naše či české herečky alebo speváčky, ale pretože nie sme bulvár, nebudeme vyťahovať ich tajomstvo. O kom zo svetových populárnych osobností sa však taká vec verejne vie?

Samozrejme o spevákovi Michaelovi Jacksonovi, ktorého rozpadnutý mininos sa nakoniec stal symbolom toho, kam až môže zájsť posadnutosť vlastným vzhľadom. Prvú operáciu nosa však údajne podstúpil kvôli úrazu tváre, ktorý utrpel pri tancovaní. Podobný „pikantný nosík“ si však nechali vytvoriť aj Michaelove sestry La Toya a Janet.

Trochu svoj nos zmenšovala napríklad aj top modelka Tyra Banks, zúžiť si ho nechala muzikantka a herečka Courtney Love. Trošku iné nosy ako v mladosti majú tiež teraz napríklad modelka Kate Moss alebo Baby z Hriešneho tanca - herečka Jennifer Grey. O mnohých ďalších celebritách sa to šušká, ale pravdu môžu odhaliť iba ony samy. Alebo stačí porovnať ich fotografie spred rokov a teraz, niekedy to hovorí samo za seba.

Gérard Depardieu

Hercom v úlohe Cyrana z Bergeracu maskéri lepia väčší nos. Ináč to nebolo ani u Gerarda Depardieu, aj keď jeho vlastný disponuje dostatočnou veľkosťou.

image

Gérard Depardieu.

dreamstime

Jean-Paul Belmondo

Vďaka Belmondovi sa postupne začal meniť ideál mužskej krásy, respektíve skôr príťažlivosti. Šancu konečne dostali aj nie vyslovení krásavci.

image

Jean-Paul Belmondo

dreamstime

Owen Wilson

image

Owen Wilson podvádzal pri teste a vylúčili ho zo školy.

Getty Images

Barbra Streisand

Vo filme zviedla krásavca Omara Sharifa a za svoju rolu vo filme Funny girl dokonca získala Oscara.

image

Barbra Streisand

Profimedia

Napriek svojmu neprehliadnuteľnému nosu sa Sarah Jessica Parker stala seriálovou a filmovou hviezdou aj módnou ikonou.

image

Sarah Jessica Parker

TASR

Typickým znakom našej naj, naj moderátorky Adely Banášovej je jej neprehliadnuteľný nos. Dúfajme, že sa nikdy nerozhodne zmeniť jeho podobu.

image

Adela Vinczeová 

Markíza

Michael Jackson 

image

Kráľ popu Michael Jackson bol známy mnohými operáciami nosu.

Profimedia

Po tom, ako si herečka Jennifer Grey dala upraviť svoj charakteristický nos, sa už k takej úlohe, ako bola Baby v Hriešnom tanci, nedostala...

image

Hriešny tanec/Dirty Dancing

Archiv Bauer Media SK

Veľký nos = vodcovské schopnosti

Mohutný a mierne zahnutý nos je charakteristickým znakom vodcov. Ľudia s takýmto nosom bývajú veľmi impulzívni a sú to tiež silné osobnosti, ktoré dokážu dobre manipulovať s ľuďmi. Vedia svojou dravosťou nadchnúť okolie prakticky k všetkému. Ostatní ich radi počúvajú a berú si ich za vzor.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 00:06