Owen Wilson podvádzal pri teste a vylúčili ho zo školy.Getty Images
StoryEditor

Podľa nosa poznáš...Ako to teda s veľkým NOSOM naozaj je? PREČÍTAJTE SI!

10.10.2023, 09:17
Životný štýl

... „kosa“, povedali by naši západní susedia. No podľa Cyrana z Bergeracu, majiteľa riadneho raťafáka, zasa veľký nos VEĽKÉHO DUCHA značí. A toto tvrdenie má zväčša pravdu.

Nemôžeme za to, čo nám vyrástlo uprostred tváre. Niekto jednoducho zdedil malý noštek dohora, niekto skobu, iný nosisko sťa orlí zobák. Komu príroda a gény nadelili výrazný nos?

Francúzsky spisovateľ Edmond Rostand mal necelých tridsať rokov, keď roku 1897 vyšlo jeho najslávnejšie dielo – Cyrano z Bergeracu, príbeh nosatého šermiara, nešťastne zamilovaného do pôvabnej Roxany. Tá chce však iného, ​​a tak Cyrano súhlasí s tým, že pomáha jej milému Kristiánovi vyjadriť svoju lásku krásnymi slovami. Roxana nakoniec stratí Kristiána aj Cyrana. Podozrieva však nosáča, že zamilované verše písal on…

Do češtiny hru vzápätí preložil Jaroslav Vrchlický, a tak ju už roku 1899 dávali v pražskom Národnom divadle. V 30. rokoch minulého storočia z nej urobil operu taliansky skladateľ Franco Alfano a po svete aj u nás neskôr vznikol rad „cyranovských“ muzikálov.

O úlohe zamilovaného nosatca sníva veľa hercov, podobne ako herečky túžia hrať Júliu. Krásna hra stará vyše stodvadsať rokov sa dodnes s obľubou hrá na divadelných scénach. V činohre SND sa uvádzala v preklade Ľubomíra Feldeka v hlavnej úlohe s Martinom Hubom. Tým najznámejším flmovým Cyranom je asi francúzsky herec Gérard Depardieu, film s ním mal premiéru roku 1990. Je zaujímavé, že aj keď má herec naozaj poriadny nosisko, maskéri mu ho vytvorili ešte väčší.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:45