Nočné mory neignorujte, môžu byť signálom rozvíjajúcej sa choroby.dreamstime
StoryEditor

Nočné mory nie sú malichernosť: Zle vplývajú na spánok a môžu spôsobiť vážne ochorenie

28.02.2023, 08:00
Zdravie

Už odpradávna sa snom prisudzuje veľká váha. Niektorí veria, že majú veštecké schopnosti, iní sa ich snažia vykladať v snároch. Psychológovia majú však na túto vec iný názor. Ak totiž začnete mávať nočné mory, nemali by ste to podceňovať. Tie nielenže berú spánok, ale môžu byť predzvesťou choroby.

Niekto vás v sne naháňal s nožom v ruke, priviazal v lese o strom alebo vám zobral deti, no vy ste ich nemohli zachrániť. Napokon ste sa zobudili s krikom, celé spotené, vydesené a už len ťažko ste dokázali zažmúriť oči. Zažili ste podobnú nočnú moru aj vy? Občas sú takéto strašidelné sny normálne, no ak sa zvyknú opakovať, niečo nie je v poriadku.

Súvisia s minulosťou, ale aj budúcnosťou

Nočné mory prichádzajú zvyčajne v druhej polovici noci, kedy spíte ľahším spánkom, a tak sa zo sna aj ľahšie prebudíte. Takéto strašidelné sny sú väčšinou spájané so strachom a úzkosťou. Môžu sa objaviť aj u zdravých ľudí, kedy však bývajú sprevádzané psychickými poruchami. Týka sa to najmä tých z vás, ktoré si obsah sna detailne pamätajú a sen sa vám častejšie opakuje. Nočné mory môžu súvisieť s minulosťou, ale aj budúcnosťou. Najčastejšie témy, ktoré sa v nich objavujú, sú týkajú ohrozenia života alebo bezpečia, náročných období alebo nedoriešených traumatických spomienok. Zažívate ich na pravidelnej báze aj vy? Zbystrite.   

image

Nočné mory negatívne ovplyvňujú spánok a život.

dreamstime

Spôsobujú strach zo spánku či vážne ochorenia

Ak sa nočné mory opakujú a ich obsah si vždy pamätáte, mali by ste spozornieť. Strašidelné sny totiž negatívne ovplyvňujú nielen váš život, ale aj spánok, z ktorého môžete mať strach. Nie ste schopné sústrediť sa na iné aktivity a neustále myslíte na to, čo sa vám snívalo. Opakujúce sa nočné mory však môžu byť aj signálom rozvíjajúcej sa Parkinsonovej či Alzheimerovej choroby. Obidve tieto ochorenia sa so zlými snami spájajú už veľmi dlho. Ak nechcete, aby sa vášmu stavu zbytočne pohoršilo, rozhodne začnite problém riešiť alebo zájdite k lekárovi.

Vyriešte problém samy doma

Predtým, než vyhľadáte odborníka, skúste problém vyriešiť samy doma. Doprajte si každý deň chvíľku oddychu a relaxu. Môžete vyskúšať aj meditáciu, ktorá vám pomôže dostať sa do svojej mysle a prísť na to, čo vaša nočná mora znamená. Rovnako tak by ste sa mali naučiť pracovať so stresom, záťažou a riešením každodenných problémov, ktoré sú často obsahom nočných môr. Nič z toho však neriešte pred spánkom. V tej chvíli sa sústreďte len na upokojujúce aktivity.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 13:25