Ste milovníčkami lodičiek? Dajte si pozor na tieto zdravotné problémy.dreamstime
StoryEditor

Naozaj sa pre krásu musí trpieť? Toto spôsobuje nosenie príliš vysokých podpätkov

24.02.2023, 19:00
Zdravie

Vysoké podpätky sú pre mnohých mužov synonymom ženskej atraktivity a krásy. Síce chodiť v takýchto topánkach nie je vôbec pohodlné, nosí ich až 40 % z vás na pravidelnej báze. Ak k nim patríte aj vy, mali by ste vedieť, že okrem bolesti môžu vysoké podpätky spôsobiť vážne zdravotné problémy. Pozrite sa, ktoré to sú.

Vysoké podpätky dokážu predĺžiť nohy, zoštíhliť postavu a zvýrazniť sedacie kontúry. Možno aj z tohto dôvodu vďaka nim pôsobia ženy viac žensky a pre mužov atraktívnejšie. Síce sa hovorí, že pre krásu sa trpí, nemalo by to tak byť za každých okolností. Totiž,  dlhodobé nosenie vysokých podpätkov veľmi negatívne ovplyvňuje celý pohybový aparát, kvôli čomu vzniká množstvo zdravotných problémov. Pozrite sa, čo všetko si ich nosením môžete spôsobiť.

Vaša chrbtica trpí

Keď si na nohy nasadíte topánky s vysokými podpätkami, zmení sa vám celkový postoj tela. Ťažisko sa posunie dopredu, vy sa podvedome začnete viac vyrovnávať, no rovnako tak sa môžete o čosi viac zakláňať. Tým trpí nielen vaša chrbtica, ale aj bedrové kĺby.

Kolená sa postupne ničia

Chôdza na vysokých podpätkoch má veľký dopad aj na kolená. Musíte totiž vynaložiť nadmernú silu na stred kolena, ktoré sa nenávratne ničí a je nútené sa vyrovnať s trojnásobným zaťažením oproti klasickej obuvi. Pri ich dlhodobom nosení sa u vás dokonca môže objaviť nepríjemná osteoartróza.

Lýtkové svaly sa skracujú

Ak často nosíte podpätky, jednotlivé často tela sa tomu začnú prispôsobovať. Najzaťaženejšia je Achillova šľacha a lýtka, ktorých svaly sa postupne začnú skracovať a oslabovať. Omnoho viac preto môžete byť náchylnejšie na zranenia a natiahnutia.

image

Kvôli podpätkom trpí vaša chrbtica, kolená aj členky.

dreamstime

Hrozí vám poškodenie člankov

Môžete si na vysokých podpätkoch pripadať ako hviezda na móle, no aj tak vám hrozí úraz. Najmä v podobe poškodenia členkov v dôsledku výronu a zlomeniny. Najhoršie na tom je, že akonáhle toto raz prekonáte, bude sa vám to neustále vracať.

Trpia najmä prsty

Keďže je pri nosení podpätkov celá vaša váha sústredená na prsty na nohách, môžu vás po nejakom čase začať bolieť aj v bežnej obuvi. Okrem toho si koledujete o chorobu, pri ktorej sú utláčané nervy medzi prstami, čo spôsobuje problémy pri státi, bolesti chodidla a celej klenby.

Ideálna výška podpätku

Ak ste naozajstnými milovníčkami lodičiek, no nechcete trpieť žiadnym z týchto problémov, máme pre vás dobrú správu. Odborníci odporúčajú nosiť topánky s výškou maximálne 3 – 4 centimetrov, ktorá je pre vaše zdravie relatívne bezpečná. Stále však platí to, že menej je viac, a preto sa ich snažte nosiť len pri zvláštnych príležitostiach.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 16:30