StoryEditor

Tretina reštaurácií eviduje za posledné mesiace pokles zákazníkov

12.10.2025, 12:48
Autor:
TASRTASR

V súčasnosti svoje tržby vníma pozitívne 55 percent podnikov, vlani to však bolo 77 percent. Ďalších 36 percent reštaurácií hodnotí aktuálne tržby skôr negatívne a šesť percent veľmi negatívne, pričom minulý rok to boli iba dve percentá.

Celkovo 34 percent gastroprevádzok na Slovensku zaznamenalo za posledných 12 mesiacov pokles návštevnosti. Viac zákazníkov zaznamenalo 18 percent reštaurácií a 38 percent sa ich počet nezmenil.

Vyplýva to z jesenného prieskumu Food barometer spoločnosti Edenred, ktorého sa zúčastnilo 121 gastroprevádzok na Slovensku.

„Gastrosegment prechádza ďalšou fázou prispôsobovania sa. Menej návštevníkov a pomalší rast tržieb treba vnímať ako odraz zmeneného správania zákazníkov spôsobený tlakom na ich rodinné rozpočty. Nejde o pokles záujmu o gastronómiu,“ uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.

V súčasnosti svoje tržby vníma pozitívne 55 percent podnikov, vlani to však bolo 77 percent. Ďalších 36 percent reštaurácií hodnotí aktuálne tržby skôr negatívne a šesť percent veľmi negatívne, pričom minulý rok to boli iba dve percentá.

Naopak, veľkú spokojnosť s tržbami zaznamenali tri percentá prevádzok. Jednou z najväčších položiek, ktorým čelia reštaurácie, sú rastúce náklady na suroviny, a to vyše 77 percent. Ďalej nasleduje nedostatok kvalitného personálu na úrovni 67,8 percent, obmedzená možnosť cenovej politiky s 28,9 percenta, tlak na ziskovosť s 24 percentami či hľadanie iných úsporných opatrení s viac ako 20-percentným podielom.

Z prieskumu vyplynulo, že napriek nedostatku personálu by svoj režim nemenilo 72 percent prevádzok. Na druhej strane, 17 percent reštaurácií bolo nútených skrátiť prevádzkovú dobu a 11 percent obmedzilo využívanie terasy, prípadne časť vnútorných priestorov.

Podniky zároveň priznali, že opätovne zvyšovali ceny, konkrétne 65 percent zdvihlo ceny o desatinu a ďalších 12 % o pätinu. Len 18 percent prevádzok za posledný rok ceny nemenilo.

Od apríla tohto roka platí aj transakčná daň, z dôvodu ktorej takmer tretina prevádzok požiadala zákazníkov o platbu v hotovosti, aj keď konečné rozhodnutie nechala na nich.

Jedno percento uviedlo, že prijíma iba hotovosť. V prípade očakávaní majiteľov podnikov do budúceho roka 40 percent z nich nemá starosti a predpokladá, že to zvládnu bez problémov. Naopak, 43 percent prevádzok očakáva, že prežijú, ale s ťažkosťami. Takmer každá piata reštaurácia, čo je asi 17 percent, má obavy, či vôbec prežije.

01 - Modified: 2025-12-02 16:30:00 - Feat.: - Title: Českým a slovenským milionárom pomohli akciové trhy 02 - Modified: 2025-11-28 09:10:21 - Feat.: - Title: Toto je 10 najspoľahlivejších SUV, ktoré si môžete kúpiť. Podľa reálnych skúseností 03 - Modified: 2025-11-20 13:52:16 - Feat.: - Title: Slovensko patrí medzi 40 najaktívnejších krajín v adopcii umelej inteligencie 04 - Modified: 2025-11-20 07:48:49 - Feat.: - Title: Štátny prieskum ide proti prúdu. Meria silný Hlas aj KDH, do parlamentu by sa dostalo až deväť strán 05 - Modified: 2025-11-19 14:19:21 - Feat.: - Title: Slováci chcú pokojné Vianoce. Až 64 percent nakupuje tam, kde presne vedia, čo ich čaká
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. december 2025 15:04